Cultuur & Media
BNNVARA

David Crosby naar Nederland voor samenwerking met Metropole Orkest

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. David Crosby naar Nederland voor samenwerking met Metropole Orkest

Het Metropole Orkest gaat samen met David Crosby een heruitgave opnemen van zijn legendarische eerste solo-album If I Could Only Remember My Name. Dat maakte artistiek manager Robert Soomer van het orkest bekend in De Nieuws BV.

Het eerste solo-album van David Crosby werd na verschijning in 1971 niet meteen door de critici omarmd, maar in de jaren daarna nam de waardering toe om uiteindelijk het predicaat ‘legendarisch’ te krijgen. Aan het album werkte een keur aan artiesten mee, zoals leden van de bands Santana en Grateful Dead, en artiesten als Joni Mitchell, Neil Young, Graham Nash en Grace Slick.

Soomer heeft wel een verklaring voor de aanvankelijk gereserveerde ontvangst: "De plaat was zijn tijd vooruit, Crosby schreef met een open mind en verwerkte er veel muziekstijlen in. Het is een plaat die vandaag de dag nog steeds actueel is".

Voor de remake van Crosby’s album werd Soomer benaderd door de manager van de fusion-band Snarky Puppy, waarmee het Metropole Orkest in 2016 een Grammy won voor het album Sylva. Snarky Puppy werkt vaker samen met David Crosby en werd het contact gelegd.

In mei gaat het project van start

De opnamen, waarvoor David Crosby naar Nederland zal komen, beginnen in mei. Hoornist Pieter Hunfeld van het orkest gaf in De Nieuws BV aan hoe de remake wat hem betreft gaat klinken: "We willen er een orchestral remix van maken, elementen eruit halen die we opnieuw akoestisch gaan benaderen zonder dat ze hun intensiteit verliezen".

Als voorbeeld noemde hij het nummer Cowboy Movie, een langgerekt muziekstuk vol gitaar-improvisaties: "Het gaat bij ons net zo rafelig klinken. Soms wat groter, soms wat kleiner maar met dezelfde spanningsboog. Overall wordt het album vernieuwend".

Zondagavond wordt bekend of het Metropole Orkest na de samenwerking met Snarky Puppy (2016), John Scofield (2011) en Ivan Lins (2009) een vierde Grammy Award in de wacht zal slepen. Het orkest is genomineerd in de categorie Best Jazz Vocal Album voor If You Really Want, dat werd opgenomen met zanger en gitarist Raul Midón.

Metropole orkest over Grammy nominatie

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie