Cultuur & Media
BNNVARA

Kunstenares Lita Cabellut is even briljant als bescheiden

foto: De Nieuws BVfoto: De Nieuws BV
  1. Nieuwschevron right
  2. Kunstenares Lita Cabellut is even briljant als bescheiden

In het kader van het nieuwe NTR programma Project Rembrandt, waarin liefhebbers strijden om de titel 'beste amateurschilder van Nederland', sprak ik met kunstenares Lita Cabellut (57). Lita fungeert in dat programma als jurylid en kwam samen met journaal-presentator Annechien Steenhuizen, de vrouw met de mooiste stem van Nederland, naar De Nieuws BV. Het werd zo’n gesprek waar je als redacteur blij van wordt, dat je doet beseffen hoe gezegend je bent met je werk.

Een bijzondere vrouw

Natuurlijk duik je eerst in de archieven, en dan zie je meteen met wat voor een bijzondere vrouw je te maken hebt. Geboren in een Spaans dorp genaamd Aragon, op jonge leeftijd verhuisd naar Barcelona, waar haar moeder een bordeel beheerde, daarna geadopteerd en al heel jong begonnen met schilderen. Op haar 19de vertrok zw naar Nederland vanwege het zo beroemde licht, het licht dat kunstenaars in vervoering brengt en dat Rembrandt zo magistraal op het doek wist over te brengen.

Twee jaar studie aan de Rietveld Academie en van daar ging het crescendo. Lita Cabellut groeide uit tot een internationaal vermaarde kunstenares, geprezen om haar monumentale figuratieve, eigenzinnige portretten en multidisciplinaire kunst.

Passie en kennis

Tja, en dan krijg je haar aan de telefoon. Meteen raak je in vervoering als Lita je toespreekt. De passie en kennis spatten er van af en onderwijl verbaas je je over haar bescheiden opstelling. Google haar, kijk naar die grandioze schilderijen (beter nog: ga naar museum Jan van der Togt in Amstelveen, want daar hangen haar schilderijen nu) en je begrijpt mijn verbazing. Hoe zij grote namen schilderde: Frida Kahlo, Coco Chanel, Stravinsky, Billie Holiday – het zijn er maar een paar uit een lange rij beroemdheden, die in haar kenmerkende persoonlijke stijl schitterend vereeuwigd zijn op gigantische doeken.

Mijn allereerste studievriend, Hans

Maar voor mij moest het mooiste nog komen. Lita maakte namelijk ook een reeks indrukwekkende portretten van mijn allereerste studievriend. Hans uit Huissen, met wie ik in een ver verleden, de jaren ’70 van de vorige eeuw, Nederlands studeerde in Nijmegen. Via-via was ze hem tegen het lijf gelopen en zijn imposante verschijning liet haar niet onberoerd.

Ik had na onze studie nog af en toe contact met hem, hij werkte als correspondent voor het inmiddels reeds lang ter ziele gegane persbureau GPD en ik zocht hem op in onder andere Parijs, Boedapest en Brussel. En net als in die begintijd bleef Hans die grote, goede lobbes die iedereen met zijn charme inpakt. Zo ook Lita. Hans had mij verteld dat hij door Lita geschilderd was (hij stond model voor Sancho Panza), maar ik kende haar werk toen nog niet en nam zijn mededeling voor kennisgeving aan.

Toen ik aan het eind van ons gesprek over Project Rembrandt achteloos vermeldde dat zij ooit een vriend van mij had geschilderd en dat het om Hans ging, riep Lita uit: “Hans?! Mijn Hansje? Ik neem hem altijd mee in mijn hart, waar ik ook naar toe ga. Want Hans staat voor mij voor al het goede in de mens. Daarom heb ik hem ook gekozen als model voor Sancho, want die vertegenwoordigt ook het goede. Ik wist meteen dat ik hem wilde schilderen”.

Zo, die kan hij in z'n zak steken. En ik begreep haar ook. Want hoewel ik hem niet vaak meer zie, als ik aan hem denk, als ik hem voor me zie, dan voel ik wat Lita voelt. En nu heeft hij er voor gezorgd dat er ook een band ontstaan is tussen Lita en mij. Ik zal hem spoedig eens opzoeken in Den Haag, waar hij nu werkt als voorlichter bij 50 Plus (Lita: “Hans is veel te goed en lief voor de politiek”).

Maar eerst naar museum Jan van der Togt in Amstelveen, waar een overzichtstentoonstelling van Lita’s werk wegens succes verlengd is tot 3 maart. Ik hoop dat Hans er bij hangt.

Annechien Steenhuizen en Lita Cabellut over talentenjacht Project Rembrandt

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie