Cultuur & Media
KRO-NCRV

Waarom Twitter het leven redde van de Saoedische Rahaf

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom Twitter het leven redde van de Saoedische Rahaf

De Saoedische Rahaf (18) heeft gisteren de vluchtelingenstatus gekregen. Met deze status komt er voorlopig een einde aan de bloedstollende 'reallifesoap' die zich voor een groot deel afspeelde op social media. Waarom werd juist het verhaal van Rahaf wereldnieuws?

Vanaf haar vakantieadres vluchtte Rahaf Mohammed al-Qunun met het vliegtuig naar Australië. Als afvallige zou terugkeer naar Saoedi-Arabië haar dood betekenen. In Bangkok strandde haar poging en sloot ze zich op in een hotelkamer. Gewapend met haar telefoon tweette ze in een ratrace over haar benarde situatie.

Haar noodkreten werden internationaal opgepikt. Yoeri Albrecht, directeur van debatcentrum De Balie, zag haar tweets op zijn tijdlijn en twijfelde in eerst instantie aan de echtheid van het bericht. Toch besloot hij haar post te retweeten. ''Je wilt ook niet staan toekijken terwijl iemand verzuipt. Ik krijg er nog steeds rillingen van.'' Rahaf is door Twitter en mensen zoals Albrecht gered, zegt NTR-hoofdredacteur Paul Römer.

'Romantisch' verhaal

Over de hele wereld twitteren mensen in levensgevaar hun verhaal, maar volgens Albrecht heeft Rahaf het professioneel aangepakt. ''Voor een achttienjarig meisje heeft ze het slim gedaan. Ze wist precies welke mensenrechtenorganisaties ze moest taggen." De Australische ABC-journalist Sophie McNeill sloot zich bij de Saoedische vrouw op in hotelkamer. Dit heeft volgens Albrecht bijgedragen aan het succes van de online actie.

Quote

Mooi dat zij geholpen is, maar frustrerend voor al die andere mensen op Twitter waarbij het niet lukt

Marco Zannoni

Het helpt mee dat het verhaal van Rahaf mediageniek is, volgens Römer. "Het is, hoe cru ook, een romantisch verhaal. Een jonge vrouw is op de vlucht voor haar familie en de staat en weet nog net een noodkreet de wereld in te sturen.'' Hoe ingewikkelder het vluchtverhaal, hoe kleiner de kans dat het door de pers wordt opgepikt, aldus de NTR-hoofdredacteur. En dat is zuur, zegt Marco Zannoni, van het COT. "Het is mooi dat zij geholpen is, maar tegelijkertijd frustrerend voor al die andere mensen op Twitter in nood die niet geholpen worden. Het is selectieve rechtvaardigheid."

'Meeliften' op Khashoggi

Volgens Zannoni, is het succes van Rahafs actie ook te danken aan de hernieuwende aandacht voor Saoedi-Arabië. "We zitten midden in de commotie van de kwestie Khashoggi. Het is hot op dit moment en er heerst een anti-Saoedi-Arabisch sentiment.'' Volgens Zannoni voedt dit verhaal precies de vooroordelen en vrees die men momenteel heeft voor dit land.

Ster advertentie
Ster advertentie