Cultuur & Media
KRO-NCRV

'Journalisten moeten minderjarigen tegen zichzelf in bescherming nemen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Journalisten moeten minderjarigen tegen zichzelf in bescherming nemen'

Gisteren werd een 16-jarige scholiere doodgeschoten op het Designcollege in Rotterdam. Dezelfde middag nog kwamen klasgenoten aan het woord op televisie en andere media. Is het belangrijk dat deze kinderen zo snel aan het woord komen of moeten journalisten terughoudend zijn?

Yoeri Albrecht noemt het belangrijk dat de omstandigheden en feiten rondom de tragedie naar buiten komen, zegt hij in het Mediaforum van Spraakmakers. Dat het slachtoffer de dader via Facebook leerde kennen of dat het meisje van Turks-Nederlands komaf is, zijn volgens hem belangrijke feiten. Maar kinderen interviewen over de privésfeer van het slachtoffer gaat hem te ver. ''Minderjarigen aan het woord laten over de relaties van het slachtoffer, vind ik op zijn zachts gezegd ter ver gaan.''

Camerajournalisten in het bijzonder, zouden volgens Albrecht terughoudend moeten zijn bij het interviewen van jongeren in extreme situaties. ''Volwassenen hoef je niet tegen zichzelf in bescherming te brengen, kinderen wel.'' WNL-hoofdredacteur Bert Huisjes vindt het juist goed dat kinderen worden gehoord over wat ze hebben meegemaakt. ''Zij moeten hun verhaal kunnen vertellen. Dit moet niet van voorlichters komen, maar van ooggetuigen.'' Wel moet voor het gebruik van reacties van minderjarigen, toestemming gegeven worden door de ouders, zegt Huisjes. Of dat in dit geval gebeurd is, is niet bekend.

Ster advertentie
Ster advertentie