Cultuur & Media
BNNVARA

'Je moet de lezer ook een beetje laten meevrijen'

foto: Pexelsfoto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Je moet de lezer ook een beetje laten meevrijen'

Het Britse literaire tijdschrift Literary Review reikt ieder jaar de Bad Sex In Fiction Award uit aan de slechtst beschreven seksscène in de literatuur. Al 26 jaar heeft de jury genoeg materiaal om uit te kiezen en ook dit jaar was er weer genoeg tenenkrommend materiaal. Maar waarom is het toch zo moeilijk om een seksscène mooi op te schrijven? In De Nieuws BV leggen schrijvers Alma Mathijssen en Abdelkader Benali het uit.

‘White God’

Het was een zware poule dit jaar met grootheden als Murukami, maar het werd uiteindelijk de Amerikaanse schrijver James Frey die met zijn fragment uit Katerina er met de dubieuze winst van door ging. Hij mag zijn naam bij het illustere rijtje winnaars schrijven, waar hij wordt vergezeld door o.a. Tom Wolfe, Morissey en John Updike.

Katerina by James Frey

I'm hard and deep inside her fucking her on the bathroom sink her tight little black dress still on her thong on the floor my pants at my knees our eyes locked, our hearts and souls and bodies lock.
Cum inside me
Cum inside me
Cum inside me
Blinding breathless shaking overwhelming exploding white God I cum insider her my cock throbbing we're both moaning, eyes, hearts, souls, bodies one.
One.
White.
God.
Cum.
Cum.
Cum.
I close my eyes let out my breath.
Cum.

Alma Mathijssen over het winnende fragment: ''Wat slecht aan dit fragment is, is dat hij helemaal óp de werkelijkheid gaat zitten. Hij probeert helemaal het ritme van de daad over te nemen en gaat niet op zoek naar de verbeelding.'' En ook over de woordkeuze is Alma weinig enthousiast: "White god? Alsof sperma het allerbeste is waar een vrouw naar kan verlangen."

‘Warme boter’ en andere slechte metaforen

De grootste valkuil voor het schrijven van een seksscène? Voor Alma zijn dat de metaforen. ''Ik snap überhaupt niet waarom schrijvers daar steeds weer voor gaan. Volgens mij werkt het veel beter om voor de tactiele beschrijving te gaan. Dus hoe de stof van de bank tegen je rug voelt, of hoe de la openklappert tijdens de daad."

Voorbeelden zijn er overigens genoeg: "Murukami die haalt aan dat een vagina aanvoelt als warme boter! Een vagina is toch niet vloeibaar?! Ik vraag mij af of je dan überhaupt wel eens seks met een vrouw hebt gehad." Maar daar houdt het niet op: "Woodward noemt het 'haar nattigheid' en je komt zelfs tegen: 'haar pleziergrot'. Dit zijn literaire werken."

Verbeelding

Als het aan Abdelkader Benali ligt laat je als schrijver de verbeelding het werk doen: ''Ik denk dat je zo heel dicht bij die mooie, persoonlijke en soms ook moeilijke ervaring van de seksualiteit kan komen. Het gaat vaak over een verlangen, iets dat in het hoofd zit en dan werkelijkheid wordt. Dat kan je alleen voor de lezer goed beschrijven als je de schrijver ook een beetje laat meevrijen."

Bad Sex in Fiction Award

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie