Cultuur & Media
BNNVARA

'Mensen zijn een virus voor de aarde' wordt duidelijk in Kill All Kids

foto: De Nieuws BVfoto: De Nieuws BV
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Mensen zijn een virus voor de aarde' wordt duidelijk in Kill All Kids

Iona Daniel en Rineke Roosenboom maakten de voorstelling 'Kill All Kids'. Ze willen in tegenstelling tot wat de titel doet vermoeden géén kinderen vermoorden, maar willen ons wel aan het denken zetten over voortplanting en bewust maken van onze eigen verantwoordelijkheid. Daarover vertellen zij in De Nieuws BV.

Iona en Rineke schetsen een scenario over de aarde wat niet onderdoet voor een science fiction film: we komen allemaal op een apocalyptische manier aan ons einde en er is maar één oplossing voor de teloorgang van de aarde: onvruchtbaarheid.

Quote

We vermenigvuldigen ons, we vreten alles leeg wat we tegenkomen en als het op is, gaan we naar de volgende plek

Rineke

De kernvraag die ze dan ook stellen in de voorstelling is: wat als we niet vruchtbaar zouden zijn? Wij als mensen zijn verantwoordelijk voor de teloorgang van de aarde vertelt Rineke: "We zijn nu een virus voor de aarde, we vermenigvuldigen ons, we vreten alles leeg wat we tegenkomen en als het op is, gaan we naar de volgende plek."

Virus

Om de aarde te redden maken ze een heel stappenplan om onvruchtbaarheid te bereiken. "Als je muggen verspreidt met een virus waar mensen aan doodgaan, dan gaan we natuurlijk onmiddellijk opzoek naar een vaccin. En als je zelf het virus verspreidt hebt kun je natuurlijk ook zelf het vaccin daartegen maken", legt Iona uit.

Iona: "Wanneer je dat op de markt brengt met de toevoeging dat het mensen onvruchtbaar maakt, dan kan dat zorgen voor mondiale onvruchtbaarheid." En dit is zeker geen onmogelijke oplossing volgens Iona en Rineke. Zij trekken de conclusie dat wij als mensen altijd overal afspraken hebben gemaakt over wat we normaal vinden en wat niet. Dus ook hierover kunnen we besluiten dat we het normaal vinden.

Quote

Ik zou het wel mooi vinden als mensen op een andere manier nadenken over het krijgen van kinderen

Rineke

Wat maakt het los?

De reacties op hun voorstelling lopen uiteen, maar ze merken in ieder geval dat het veel losmaakt. Een van de reacties die ze kregen komt van een middelbare scholier: "Hij zei dat hij op school veel heeft geleerd over milieu en klimaatverandering, maar dat hij met deze voorstelling voor het eerst dacht hij zelf iets kon doen." En dat is precies het doel van deze voorstelling: iets losmaken bij mensen en dat men het ook als een mogelijke keuze gaat zien om géén kinderen te krijgen.

Het scenario uit de voorstelling is natuurlijk een beetje absurdistisch en ongenuanceerd. Maar ook zelf houden Iona en Rineke zich bezig met dit thema. Rineke: "Ik vind niet dat ik dit idee kan opdringen aan mensen, maar ik zou het wel mooi vinden als mensen op een andere manier nadenken over het krijgen van kinderen, het heeft niet alleen gevolgen voor je zelf maar ook voor de wereld om je heen."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie