Cultuur & Media
VPRO

IDFA Report #5: 'We zijn bang geworden voor blote tepels'

foto: VPROfoto: VPRO
  1. Nieuwschevron right
  2. IDFA Report #5: 'We zijn bang geworden voor blote tepels'

Chauvinisten en genderbenders, dogs en underdogs, oorlogshelden en wetenschappelijke misdadigers: wat drijft deze mensen? Tijdens het International Documentary Filmfestival Amsterdam (IDFA) zijn documentaires te zien over extravagante figuren, bijzondere subculturen en ethische kwesties. Nooit Meer Slapen is erbij en doet verslag van spraakmakende films.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

In ons vijfde IDFA Report spreekt verslaggever Tom Hofland met modeontwerper Bas Kosters.

Bij het grote publiek werd hij bekend in 2003, toen hij de Robijn Fashion Award won. Twee jaar later startte hij zijn eigen studio. Tijdens het IDFA bekeek hij Westwood: Punk, Icon, Activist, een documentaire over het leven van mode-icoon Vivienne Westwood.

"Ik ben groot fan van haar werk en haar esthetiek. Daar ben ik door beïnvloed. Ik vind het bijzonder dat het provocerend is. Tegenwoordig mag je op Instagram geeneens een tepel laten zien, want dat is schendend voor de community. We zijn preutser geworden."

Afstand

Westwood: Punk, Icon, Activist brengt in een semi-chronologische volgorde het leven en carrière van Westwoord in beeld, maar niet bepaald op een lyrische manier. In een scène spreekt ze haar naaister aan omdat een boordje niet goed genaaid is: "It’s crap, I really dont like it. I don’t know if I want to show any of this shit and I don’t know what the fuck this is."

Kosters: "Ze wordt niet positief neergezet, en haar man ook niet. De interviews zijn vreselijk blasé. Ik kan me niet voorstellen dat ze altijd zo zijn. Als deze documentaire over mij was gemaakt en ik was zo neergezet, weet ik niet of ik een akkoord had gegeven."

Via Twitter heeft Westwood afstand genomen van de film. "Dat snap ik wel", vertelt Bas Kosters. De modeontwerper vindt de documentaire desillusionerend, maar raadt deze wel aan. "Ik zou de film zeker gaan kijken, Westwood is een boeiende verschijning. Geeft het een compleet of realistisch beeld van haar werk of de modewereld? Dat is een tweede."

Westwood: Punk, Icon, Activist is nog tot zaterdag te zien tijdens het IDFA.

Ster advertentie
Ster advertentie