Cultuur & Media
BNNVARA

Femke Weidema: wereldberoemd in Amerika maar niet in Nederland

foto: De Nieuws BVfoto: De Nieuws BV
  1. Nieuwschevron right
  2. Femke Weidema: wereldberoemd in Amerika maar niet in Nederland

Ze is een grote ster in Nashville, het mekka van de countrymuziek: Femke Weidema. Als je denkt 'dat klinkt Nederlands': dat klopt! Femke is groot in Amerika, maar hier onbekend. En vanaf vandaag gaat dat om meerdere redenen veranderen. In De Nieuws BV waar ze vertelt over haar Nederlandse theatertour en speelt ze haar prachtige nummer Stranger.

Alleen bekend onder ingewijden

Ze heeft een eigen studio in Nashville. Ze schrijft liedjes voor sterren als Stevie Nicks en Mary J Blige. Ze geeft jong talent uit de hele wereld een kans en geldt in Amerika als een bijzondere producer. Maar in haar eigen Nederland is Femke Weidema waarschijnlijk alleen bekend onder ingewijden. En dat zou ze natuurlijk graag anders zien.

Femke werkt samen met artiesten van over de hele wereld, maar geen Nederlanders. Femke: "En soms denk ik dan, het lijkt me ook heel leuk om eens naar Nederland te gaan. Dan kan ik ook vaker mijn ouders zien bijvoorbeeld."

Het magische moment

Ze studeerde klassieke accordeon en deed mee aan de Grote Prijs van Nederland. Maar alles viel pas op zijn plek toen Femke een studio in dook. Toen wist ze dat ze producer en singer-songwriter wilde worden. Femke: "Het creëren van een sound voor een artiest of het schrijven van een song, dat is al een heel erg persoonlijk verhaal voor een artiest. En het is mijn doel eigenlijk altijd om iets heel bijzonders te maken, dat mensen niet gaan vergeten."

Quote

het is mijn doel eigenlijk altijd om iets heel bijzonders te maken, dat mensen niet gaan vergeten

Femke Weidema

Making dreams come true

Het is heel hard werken. Alleen al het mensen binnenhalen met wie Femke kan produceren is een onderneming. Ze komen niet altijd vanzelf op haar af. Femke: "Ik heb een droom om muziek te maken en dan zoek ik mensen die ook een droom hebben. Dus als zij het gevoel hebben dat we elkaar samen kunnen helpen dan werkt dat. Dat is een soort magisch moment en dan loopt het ook altijd gewoon."

Quote

Ik heb een droom om muziek te maken en dan zoek ik mensen die ook een droom hebben.

Femke Weidema

Maar naast dat Femke zich inzet voor jong talent, maakt ze zelf ook fantastische muziek. En ze werkt in Amerika samen met andere songwriters, en dat zijn niet de minste. Zo zijn het mensen achter hits van Rihanna, Beyoncé en Taylor Swift bijvoorbeeld. En nog maar kort geleden was er een schrijverskamp met en voor Mary J Blige waar Femke aan deelnam.

'Het is niet makkelijk, maar ik wil het'

Maar hoe komt het dat het haar zo lukt in Amerika? Femke: "Ik weet gewoon heel goed wat ik wil. En dan ga ik gewoon heel hard werken en dan uiteindelijk lukt dat ook. Maar niet omdat het makkelijk is, want het is nooit makkelijk. Het is allemaal heel hard en moeilijk en ingewikkeld. Maar gewoon omdat ik het wil. Ik hoor wat in mijn hoofd en ik ga net zo lang door totdat precies wat er in mijn hoofd zit, naar buiten komt in een productie."

Op de vraag van Willemijn of Femke gelukkig is zegt ze volmondig 'ja'. Zonder twijfel. Femke: "Ik moet heel eerlijk zeggen het is heel moeilijk soms. En het is een harde wereld. Het is een hard leven, maar ja."

Quote

Ik hoor wat in mijn hoofd en ik ga net zo lang door totdat precies wat er in mijn hoofd zit, naar buiten komt in een productie.

Femke Weidema

Stranger

En nu is het dan zo ver: Nederlanders kunnen kennis gaan maken met de sound van Femke! Vanavond start haar theatertour in Zoetermeer en op haar website kan je zien waar ze nog meer verschijnt. En als je nog niet overtuigd bent, wordt het de hoogste tijd dat je het onderstaande lied luistert. Haar nieuwe EP komt 7 december uit en heet Stranger.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie