Cultuur & Media
VPRO

Bellingcat: helden op zolderkamers

foto: Bellingcat – Truth in a Post-Truth Worldfoto: Bellingcat – Truth in a Post-Truth World
  1. Nieuwschevron right
  2. Bellingcat: helden op zolderkamers

Chauvinisten en genderbenders, dogs en underdogs, oorlogshelden en wetenschappelijke misdadigers: wat drijft deze mensen? Tijdens het International Documentary Filmfestival Amsterdam (IDFA) zijn documentaires te zien over extravagante figuren, bijzondere subculturen en ethische kwesties. Nooit Meer Slapen is erbij en doet verslag van spraakmakende films.

Hans Pool met documentaire over Bellingcat op IDFA

Het onderzoekscollectief Bellingcat

De documentaire 'Bellingcat – Truth in a Post-Truth World' beleefde afgelopen vrijdag haar wereldpremière op het IDFA. Pieter van der Wielen sprak met regisseur Hans Pool over de totstandkoming van de film, zijn drijfveer en zijn zorgen over het voortbestaan van de democratie.

In de documentaire volgt Pool vijf medewerkers van onderzoekscollectief Bellingcat. Huisvaders die vanachter hun computer onderzoek doen en daarin soms meer ontdekken dan traditionele journalisten en onderzoekers. Hun bekendste succes is het traceren van de BUK-raket die de MH17 neerhaalde.

Quote

Het zijn een soort helden, echt moedige jongens die op zolderkamers hun werk verrichten. Totaal onbeschermd.

Hans Pool

Maar ook spoorden ze in Syrië locaties op waar onthoofdingen hebben plaatsgevonden, en ontdekten ze dat een bomaanslag in Irak in scene was gezet. Pool: "Het zijn een soort helden, echt moedige jongens die op zolderkamers hun werk verrichten. Totaal onbeschermd."

De gewone mens staat centraal

Net als in de andere films en series van Hans Pool staat de gewone mens centraal. Het gevecht van het individu tegen het systeem, dat is waar het in zijn werk om gaat. Pool: "Ik begeef me liever tussen de gewone mensen dan tussen de machthebbers die geen eerlijk antwoord geven."

Quote

Het is haast onmogelijk geworden om achter de waarheid te komen. Alles wordt gemanipuleerd

Hans Pool

Machthebbers die hun macht misbruiken, geen respect meer hebben voor het volk en onwaarheden verspreiden. Het komt, volgens Pool, steeds meer voor. "Het is haast onmogelijk geworden om achter de waarheid te komen. Alles wordt gemanipuleerd", aldus Pool in zijn gesprek met Pieter van der Wielen.

De film Bellingcat – Truth in a Post-Truth World is 20 november te zien bij de VPRO op NPO2.

Luister hier het hele gesprek terug.

Ster advertentie
Ster advertentie