Cultuur & Media
BNNVARA

Vivienne Westwood op IDFA: punk, icoon, activist

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vivienne Westwood op IDFA: punk, icoon, activist

Documentaireliefhebbers kunnen komende anderhalve week weer hun kamp opslaan in de Amsterdamse bioscopen. Want, daar begint vandaag weer het grootste documentaire festival ter wereld: IDFA. Een van films in het programma, is Westwood; Punk, Icon, Activist. Modejournalist Aynouk Tan zag hem alvast en begreep wel waarom Dame Vivienne zelf nogal kritisch op de film was. Dat vertelt ze in De Nieuws BV.

Westwood is onverschrokken en doet haar eigen ding

Aynouk Tan, gekleed in fleece vest met knuffels erop, vindt Westwood inspirerend. "Soms denk je van 'oh wat vinden mensen daarvan', zeker met betrekking tot mode. Ik kleed me natuurlijk vrij extreem maar nu ik die documentaire heb gezien denk ik joh, die Westwood is zo onverschrokken en die doet gewoon d'r eigen ding. Die is brutaal. En dan denk ik: ja, ik moet dat ook!"

Westwood; Punk, Icon, Activist is een portret van één van de grootste Britse modeontwerpers ooit én de belangrijkste vormgever van de punkbeweging: Vivienne Westwood. Maar wat maakte zij? Tan: "Ze is in de jaren 70 heel bekend geworden met veiligheidsspelden, de punkbeweging. Die zien we nu natuurlijk nog steeds: geruite Schotse dingen. Ze heeft ook de DIY (Do it Yourself) beweging in gang gezet."

Iedereen kan een ontwerper zijn

Tan: "Iedereen kan een ontwerper zijn en doe maar wat aan elkaar. Die visie heeft zij verspreid. Zelf heeft ze wel een bepaalde ontwerpskill. Een grote inspiratie van haar was de Franse Revolutie, dus grote Victoriaanse jurken. Maar ook de Schotse klederdracht en die heeft ze letterlijk opgeknipt. Dus in die zin was ze tegen het establishment en heeft ze er een soort parodie van gemaakt. Vivienne Westwood is toch de eerste die het neerzette als fuck it all."

Nou, en fuck it all zegt Westwood vaak in de documentaire die nu over haar verschijnt. Westwood zelf is niet heel enthousiast over de documentaire. "Het zou over activisme moeten gaan maar er zit geen vijf minuten activisme in de film, vertaalt Tan van een tweet, "The film is mediocre and Vivienne is not."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Een bijzonder tijdsdocument

Tan begrijpt ook goed wat Dame Westwood bedoelt: "Het is een tijdsdocument van het begin van haar leven tot het eind, wat ontzettend leuk is voor mensen die haar nog niet kennen. Maar het gaat heel weinig over haar activisme terwijl Vivienne Westwood enorm politiek betrokken is. En in de documentaire wordt dat niet echt naar voren gebracht."

Quote

Maar het gaat heel weinig over haar activisme terwijl Vivienne Westwood enorm politiek betrokken is

Aynouk Tan

En toch, is het meer dan de moeite waard om deze documentaire te gaan zien. Voor mensen die niet veel weten van Vivienne Westwood maar door deze woorden nóg nieuwsgieriger zijn geworden, is het wel een prachtig document. Het maakt duidelijk wat zij precies heeft betekend voor de punkbeweging en geeft een klein inkijkje in haar leven.

Vivienne Westwood, punk, icoon, activist

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie