appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg
Meer NPO
STER Advertentie

De 70ste verjaardag van prins Charles: zal hij nog koning worden?

ANP
donderdag 8 november 2018 | BNNVARA | Redactie De Nieuws BV Twitter

De Britse Prins Charles blaast volgende week 70 kaarsjes uit. Daarom draaien we in De Nieuws BV alvast warm voor het grote festijn, samen met NOS-correspondent Tim de Wit en Justine Marcella, hoofdredacteur van Vorsten.

Prins Charles wordt 70

Een bijzondere documentaire

Justine Marcella kon haar geluk niet op toen ze op bezoek mocht in de woonkamer van de prins. Het scheelde maar een haar of het portret van de Queen hing nu boven haar eettafel. Gelukkig kon ze zich nog inhouden. Toch heeft Marcella elke keer als ze naar een Brits staatsbanket gaat klamme handjes: "Ik heb in heel veel paleizen gestaan, maar Engeland is toch wel de diamant onder de monarchie├źn. Ik stond er echt als een meisje dat voor het eerst Sinterklaas ziet."

Ik stond er echt als een meisje dat voor het eerst Sinterklaas ziet.

Justine Marcella

Volgende week wordt de Prince of Wales 70. Tim de Wit: "70 jaar is wel een moment voor veel Britten om nog een keer uitgebreid stil te staan bij de kroonprins." Er wordt onder andere aandacht besteed aan de verjaardag met een documentaire die vanavond te zien is op BBC, Prince, son and Heir. 

Zal Charles zich blijven uitspreken?

De Wit: "Waar de kranten momenteel op aanslaan is een stuk uit die documentaire. Daarin wordt Charles gevraagd of hij zich als koning net zo zal gaan uitspreken over onderwerpen als dat hij dat nu al als kroonprins doet. Want, Charles is iemand die zich enorm inzet voor klimaatverandering. Bijvoorbeeld ook over de leefbaarheid in grote steden." In de documentaire zegt Charles dat hij zich niet meer zo zal uitspreken: "Ik kan dat in die rol niet doen."

Uit de documentaire blijkt wel dat Charles een hele leuke opa is. De Wit: "In de documentaire zegt William dat hij graag zou zien dat zijn vader iets meer tijd met zijn kleinkinderen doorbrengt. En zijn vrouw Camilla vertelt dat als hij bij de kleinkinderen is, hij graag voorleest uit Harry Potter en dat hij ook nog eens heel goed alle verschillende stemmetjes kan nadoen."

Meer vooroordelen dan oordelen

Marcella: "Ik volg natuurlijk alle leden van alle monarchie├źn maar ik vind Charles wel bijzonder interessant. Als je zijn levensverhaal bekijkt en alles wat hij op zijn pad heeft gehad, dat is niet misselijk. Er zijn meer vooroordelen dan oordelen over deze prins. Mensen die zeggen dat we hem over moeten slaan, skip het en ga door naar William, dat doet geen recht aan deze man."

Mensen die zeggen dat we hem over moeten slaan, skip het en ga door naar William, dat doet geen recht aan deze man

Justine Marcella

Op dit moment doet Charles ook al veel voor de monarchie. Dus om te zeggen dat hij nog aan zijn baan moet beginnen is niet helemaal waar. Marcella: "Hij is meneer filantroop. Hij haalt 150 miljoen pond per jaar op voor goede doelen."

Niet zomaar door naar William

En zomaar Charles overslaan kan ook niet legt Marcella uit. "De monarchie bestaat bij erfopvolging. Hij is er meer klaar voor dan wie dan ook. Er is momenteel geen kroonprins te vinden die een langere voorbereiding heeft gehad dan hij. Er zijn mensen die zeggen dat Elizabeth hem over drie jaar benoemt als regent."

Prins Charles wordt 70

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op InstagramFacebook en Twitter.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1