appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg
Meer NPO
STER Advertentie

Podcast Vrouw op Mars #5: Ben ik in beeld?

BNNVARA
donderdag 8 november 2018 | BNNVARA | Lizzy Diercks

Aan wie kan je beter vragen hoe het vroeger was om vrouw te zijn dan aan je eigen moeder? Dat doet Willemijn Veenhoven in de podcast Vrouw op Mars - de serie van BNNVARA over 100 jaar vrouwenemancipatie. In de vijfde aflevering praat Willemijn met presentator Sophie Hilbrand en haar moeder Madeleen over vrouwen op televisie. 

Het gesprek in de podcast sluit aan bij thema's uit de televisie-uitzending en de webserie van Vrouw op Mars

Ik heb op de middelbare school om de haverklap geroepen: 'Kam je haar eens een keer!'

Madeleen Hilbrand

Wilde haren 

Sophie Hilbrand is een opvallende verschijning op televisie. Ongepolijst.  En dat haar. Dat toch altijd een beetje in de war zit. Het is kenmerkend. En het is uniek. Zo ziet moeder Madeleen Hilbrand dat ook: "Ik heb op de middelbare school om de haverklap geroepen: 'Kam je haar eens een keer!' Of ik zat met scharen de knopen eruit te knippen omdat het al een week niet gekamd was. Maar je moet niet proberen dat eruit te halen. Het hoort bij Sophie."

Of Sophie ziet dat ze met haar verschijning een voorbeeld is voor andere vrouwen? "Dat is nooit het uitgangspunt geweest. Maar ik snap wel dat het iets verademends kan hebben als je op tv ziet dat het niet allemaal gladgestreken hoeft te zijn. Dat je denkt: 'Ah, daar herken ik mij in', zoals een van de andere Spice Girls. Mijn smaak zit er nu ook tussen. De 'onverzorgde' hahaha." 

Het lijkt nu eerder te verschuiven naar dat mannen méér met hun uiterlijk bezig zijn, dan dat vrouwen dat minder zijn.

Sophie Hilbrand

Mooie vrouwen 

Sophie is haar tv-carrière begonnen bij het programma 6Pack: "Daar waren we allemaal heel erg onszelf. Toen ik later bij BNN aan de slag ging, was er al een beeld van mij, en dat vond men leuk. Dat was heel prettig voor mij, ik heb nooit een andere gedaante moeten aannemen."

Want dat het in de televisiewereld heel erg op uiterlijk wordt geselecteerd, met name bij vrouwen, is Sophie niet onbekend: "Wij hadden bij BNN allemaal bloedmooie vrouwen rondlopen: Bridget Maasland, Katja Schuurman, Nicolette Kluijver. En als mannen: Patrick Lodiers en Filemon Wesselink. I rest my case."

Aannamebeleid

Volgens Sophie is dat heel lang het aannamebeleid geweest van mannen in de top van mediabedrijven en omroepen: "Als daar verandering in komt, dan zie ik ook wel dat het soort mannen en vrouwen dat op televisie komt verandert. Al lijkt het nu eerder te verschuiven naar dat mannen méér met hun uiterlijk bezig zijn, dan dat vrouwen dat minder zijn."

#5 Vrouw op Mars: Ben ik in beeld?

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1