Cultuur & Media
NTR

Willem de Bruin is terug met een zeer persoonlijk album Man in Nood

foto: Instagram Willem de Bruinfoto: Instagram Willem de Bruin
  1. Nieuwschevron right
  2. Willem de Bruin is terug met een zeer persoonlijk album Man in Nood

Willem de Bruin maakte als rapper 'Willy' furore met The Opposites: een duo met zijn schoolmaatje Twan 'Big2' van Steenhoven. In 2014 gingen ze uit elkaar. Net nadat ze de prestigieuze Popprijs hadden gewonnen voor hun bijdrage aan de Nederlandse popmuziek. Vier jaar na dit einde komt Willem de Bruin met zijn soloalbum Man in Nood, een zeer persoonlijk album. Daarover vertelt hij in Kunststof.

Na The Opposites

Willem de Bruin vertelt over de tijd na het uit elkaar gaan van The Opposites, de periode die de inspiratie vormde voor het nieuwe album. Willem: "Het ophouden van The Opposites is slechts een van de triggers geweest. Er speelde meer. Ik werd vader. Mijn vriendin werd zwanger in een periode dat wij niet samen waren, we hadden een beetje een knipperlicht relatie. We kozen ervoor om het kind te houden. Vanuit het niets gingen we samenwonen; hadden we toch die relatie en ook nog eens keer tien, met een kind erbij."

De rode draad van het album

Op een gegeven moment merkte Willem door verschillende gebeurtenissen dat hij steeds in een bepaald patroon viel, "maar ik kon niet goed uitleggen wat dat was. Het liep thuis niet lekker. Mijn vriendin gaf steeds aan, 'je bent er niet'. Ik begreep niet zo goed waar dat aan lag, maar ik voelde ook wel dat ik de schuld niet buiten mezelf kon leggen. Ik ben met iemand gaan praten en kwam al vrij snel achter bepaalde punten waar oud zeer zat. Toen die wond eenmaal open kwam te liggen, wist ik me totaal geen raad met die emoties."

Quote

Mijn zelfbeeld was zo ontzettend slecht

Willem de Bruin

Willem: "Ik begon heel negatief over mezelf te denken. En ik begon te geloven dat ik niet goed genoeg was. Dat ik niets kon. Mijn zelfbeeld was zo ontzettend slecht. Het waren niet zozeer de emoties, maar juist die gedachten die als een tornado door mijn hoofd rond gingen. In therapie ben ik dat gaan onderzoeken. De afgelopen jaren waren mentaal de zwaarste in mijn leven, maar creatief ook de meest vruchtbare. De weg die ik heb bewandeld is de rode draad van het album Man In Nood."

Het album Man in Nood is uit sinds 26 oktober 2018 via Top Notch.

Kijk hier het hele interview terug.

Kunststof Radio

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19:30 en 20:30 op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg voor meer Kunststof Twitter en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie