Cultuur & Media
BNNVARA

De zware weg van een K-pop ster

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De zware weg van een K-pop ster

Uren zware training, verkering is verboden en plastische chirurgie zowat verplicht. Maar dan word je misschien wel een intens populaire K-pop ster. Mai Verbij weet wat er allemaal bij komt kijken: een paar jaar geleden zat ze zelf in een opleidingstraject voor een J-popband, de Japanse variant. Daarover vertelt ze in De Nieuws BV.

K-pop staat voor Korean popmusic. De nadruk ligt op energieke, positieve nummers: "En als het liefdesliedjes zijn, iets wat andere meisjes kan troosten", legt Mai uit. Wereldwijd zijn er ongelofelijk veel fans die los gaan op de hits uit het oosten. De populairste K-pop-band van dit moment, BTS, staat komend weekend in de Ziggo Dome in Amsterdam.

In opleiding tot J-pop ster

Mai heeft zelf ooit 11 maanden in een opleidingstraject gezeten om een J-pop (Japanese popmusic) ster te worden. Mai: "Ik wilde altijd vroeger popster worden ook omdat ik gek was op popsterren in Japan. En op mijn zeventiende heeft ze ooit een keer een demootje gestuurd en binnen twee jaar zat ik daar."

Eens in de week ging Mai naar Tokio. Daar kreeg ze de hele dag les in van alles en nog wat: "Zang, acteer, dans, presentatieklussen, modellen oefeningen. En dan de rest van de week kreeg ik huiswerk. Dan moest ik analyseren waarom een popster een grote popster was geworden. Dus je was eigenlijk jezelf constant aan het vergelijken met andere artiesten."

Quote

In Nederland geven we opbouwende kritiek, in Japan is het voornamelijk aangeven wat slecht is.

Mai Verbij

Aziatische mentaliteit

Elke dag nam Mai demo's op en analyseerde ze bij zichzelf waarom het niet goed genoeg was: "Dus de nadruk lag wel op: hoe kan het beter? Maar wat bij mij wel knaagde na een halfjaar is de Japanse mentaliteit, die is heel anders. In Nederland geven we opbouwende kritiek, in Japan is het voornamelijk aangeven wat slecht is. Waardoor ze dus een soort van woede bij je willen losmaken dat je wil laten zien dat je het wel kan."

Bij de opleiding zijn ze streng en was het hard werken. Mai legt uit dat je op een gegeven moment ook streng wordt voor jezelf: "Dus dat strenge dat neem je eigenlijk over. En dat doe je dan de hele dag. En waar ik tegenaan liep was dat ik het plezier in het maken van muziek een beetje verloor."

Quote

En waar ik tegenaan liep was dat ik het plezier in het maken van muziek een beetje verloor

Mai Verbij

Je wordt niet zomaar een ster

Maar zomaar een J-pop ster, dat wordt je niet. Mai: "Je moet hard kunnen worden, tegen de stress kunnen. Je moet tegen negativiteit kunnen. En dat zijn de mensen die overblijven, dat is bijvoorbeeld BTS. Ik weet ook donders goed dat zij gestreden hebben voor wat ze nu waard zijn."

Verkering op de opleiding was ook verboden. "Bij mij was het niet per se verboden", zegt Mai, "het was alleen ik mocht het sowieso nergens publiekelijk plaatsen want ik ben van de fan. Dus als zij erachter komen dat ik een vriend heb dan kan mijn populariteit dalen." Dus als ze iets zou willen, dan moest dat allemaal stiekem gebeuren, anders had je een schandaal: "Dan kom je in een blad en word je door de fans via Twitter wel even zwart gemaakt."

Quote

Er wordt ook gewoon gepromoot dat ouders korting krijgen als ze hun kind een ooglidcorrectie geven

Mai Verbij

Plastische chirurgie

In Japan merkte Mai er niet veel van maar in Korea wordt wel eens plastische chirurgie gedaan bij de popsterren: "In Korea is het echt heel erg. Er wordt ook gewoon gepromoot dat ouders korting krijgen als ze hun kind een ooglidcorrectie geven."

Het lijkt allemaal een behoorlijk streven naar een bepaald soort perfectie. Mai: "Dat zie je natuurlijk ook in de Aziatische mentaliteit. Fouten worden gewoon niet geaccepteerd. Dat is niet alleen zo in muziek maar ook met schoolresultaten. Dat is een cultuur die ik mee heb gekregen. Het kon altijd beter. Dat is iets wat ik heel erg heb geaccepteerd."

Drive naar perfectie

De drive naar perfectie ging Mai tegenstaan toen ze de opleiding naar J-pop ster deed: "Ik merkte toen dat, het is heel raar, toen was ik 20 en dan ga je heel erg nadenken over 'wat is geluk?'. Dat is heel raar om op je twintigste al te gaan denken. En toen ben ik er eigenlijk achtergekomen dat ik het veel belangrijker vind om te zijn wie ik wil zijn en niet te zijn wat de agency van mij wil."

Mai Verbij werd opgeleid tot j-popster

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Facebook en Twitter

Ster advertentie
Ster advertentie