Cultuur & Media
BNNVARA

Thom Harinck over zijn grote liefde Marjan Olfers

foto: De Nieuws BVfoto: De Nieuws BV
  1. Nieuwschevron right
  2. Thom Harinck over zijn grote liefde Marjan Olfers

De komende weken presenteren Willemijn Veenhoven en Corine Koole elke vrijdagmiddag in De Nieuws BV de nieuwe rubriek Op de Liefde. Samen met bijzondere gasten gaan ze op zoek naar de essentie van liefde. Waar draait het echt om? Met dit keer: kickbokstrainer Thom Harinck (74) over zijn grote liefde Marjan Olfers. "Als ze mij ziet zie ik een twinkeling in haar ogen en omgekeerd is dat ook zo."

Wereld

Thom Harinck is binnen en buiten Nederland een begrip in de vechtsportwereld. Grote namen als Peter Aerts, Gerges Hesdy en Badr Hari hielp hij naar de top. Hij is een man van de straat, met een bijzondere vrouw aan zijn zijde. Al dertig jaar is hij samen met Marjan Olfers, juriste en bijzonder hoogleraar sport en recht aan de Vrije Universiteit.

Quote

Marjan is veel relaxter, bedachtzamer, echt een wetenschapper die het altijd van beide kanten bekijkt. Zij weet mij op te vangen. Dat is háár geheim. Ze irriteert mij nooit

Thom Harinck

Ze zijn een opvallend stel. Thom: "Dat hoor je inderdaad veel, maar ik merk dat niet zo en ik denk Marjan ook niet. Natuurlijk heeft Marjan haar werk, op een heel ander niveau, is academicus en zit ik over het algemeen altijd op de straat met de jongens, maar het gaat geweldig. Daarbuiten hebben wij onze wereld. Onze liefde. Marjan en ik."

Geheim

Op de vraag wat de overeenkomst is tussen de vechtsport en het huwelijk, antwoordt hij: "Het hele leven is vechten." Of zijn huwelijk daar ook onder valt? Nee, helemaal niet, zegt hij stellig. "Totaal niet. Je bent in de hemel bij elkaar. Zo beschouw ik het."

Maar wat is dan hun geheim? "Er is geen geheim. Het is het gevoel dat je in je hart hebt. Dat je elkaar graag ziet. Als zij mij ziet zie ik een twinkeling in haar ogen en omgekeerd is dat ook zo. Ik ben geen makkelijke jongen, maar zij weet dat zo goed op te vangen dat het geen irritatie geeft. Ik heb een kort lontje, het moet allemaal snel bij mij. Marjan is veel relaxter, bedachtzamer, echt een wetenschapper die het altijd van beide kanten bekijkt. Zij weet mij op te vangen. Dat is háár geheim. Ze irriteert mij nooit."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Anders

Marjan was 18 toen ze bij Thom in de sportschool kwam trainen. Een tijd waarin volgens Thom, anders dan nu, kickboksen nog echt een sport van de straat was. Toen hij haar voor het eerst zag dacht hij dan ook: "Dit meisje hoort hier eigenlijk niet." Ze viel op omdat ze volgens hem anders was.

Thom: "Ik had een eigen damesgroep en dat waren wel andere meiden wat betreft opleiding en scholing. Veel straatmeisjes, die hielden van sensatie en vechtsport, terwijl Marjan met haar vriendin kwam om zelfverdediging te doen. Op een gegeven moment werd ze door de meiden een beetje scheef aangekeken omdat ze anders sprak. Marjan spreekt netjes, ik ben een echte Amsterdamse jongen wat dat betreft."

Keurig

Na twee jaar trainen sloeg de vonk over. "We spraken veel met elkaar, ik vond haar een leuke meid. Ze had een hoop interesse en stelde goeie vragen aan me." Marjan trainde, drie, vier avonden in de week en de twee leerden elkaar geleidelijk aan steeds beter kennen. "En toen kwam van het een het ander." Nu zijn ze inmiddels dertig jaar samen.

In een interview met Vrij Nederland in 2015 zei Thom dat Marjan een "keurige burger" van hem heeft gemaakt. Wat bedoelt hij daarmee? Thom: "Ik was natuurlijk sportleraar en ik was niet een makkelijke jongen. Ik was vroeger een bengeltje, wat problemen gehad, maar toen ik een school ging leiden en een rolmodel moest worden voor de jongens, deed ik natuurlijk niet gek meer." Ook Marjan was in die tijd hard op weg carrière te maken en kon hij zich, naar eigen zeggen, geen misstap permitteren. "Het heeft me geholpen normaal, netjes in het gareel te lopen."

Quote

Er is geen geheim. Het is het gevoel dat je in je hart hebt. Dat je elkaar graag ziet

Thom Harinck

Ajax

Thom gaat voor Marjan door het vuur. Als hij de vraag krijgt op welk moment dat nodig was, antwoordt hij: "We hebben het altijd leuk, nooit problemen, maar er is één periode geweest die ik niet zo leuk vond en dat was toen Marjan commissaris bij Ajax was." Ze botste stevig met Johan Cruijff en kwam vervolgens negatief in het nieuws.

Thom: "Ik zag dat er echt leugens in de krant stonden en toen kreeg ik ruzie met Marjan. Ik zei tegen haar: 'waarom pik je dat?' Waarop zij zei: 'Ik ben commissaris, het is een beursgenoteerd bedrijf, dan mag je niet buiten de school klappen.' Maar dat doet de andere kant wel! Er staan dingen in die niet waar zijn! Dat vond ik een hele moeilijke periode."

Excuusbrief

En toen kwamen de bedreigingen. Bij de directeur van Ajax stonden boze supporters "met twaalf man in de tuin" en ook Marjan kreeg een dreigbrief waarin stond: 'we komen ook bij jou, je komt aan de beurt'. Thom: "Kijk dan gaan ze te ver. Ik mocht niks doen, want Marjan zei: 'dit is een zaak voor de politie'. Maar ik ben erachter gekomen wie dat was en ik ben naar die kerel toe gegaan. Toen heb ik aangebeld. Hij zei 'hey Thom Harinck', want ze kennen je natuurlijk wel, al die straatjongens. Ik zei: 'Wat heb jij met mijn vrouw? Jij bedreigt mijn gezin'. Toen werd hij helemaal wit. Hij zei: 'is Marjan Olfers jouw vrouw?' 'Ja, dat is mijn vrouw en die laat je lekker met rust'.Toen heeft hij een excuusbrief geschreven."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Facebook en Twitter

Ster advertentie
Ster advertentie