Cultuur & Media
KRO-NCRV

Vinden we muziekles nog belangrijk? Discussieer mee!

foto: ANP - Koen van Weelfoto: ANP - Koen van Weel
  1. Nieuwschevron right
  2. Vinden we muziekles nog belangrijk? Discussieer mee!

Met het verdwijnen van gesubsidieerde muziekscholen, zijn veel docenten noodgedwongen zzp’er geworden. Vaak werken ze voor commerciële muziekscholen, maar dan wel tegen een veel lager tarief. Zelfstandig muziekdocent Meindert Mak vroeg zich daarom hardop af of we muziekles eigenlijk nog wel belangrijk vinden. Verslaggever Maarten Bleumers zocht hem op in Zwolle en doet de hele week verslag van zijn bevindingen in Spraakmakers in een serie over de stand van het muziekonderwijs in Nederland.

Door de enorme bezuinigingen na de jaren ’80 is het aantal muziekscholen dat is aangesloten bij de branchevereniging Cultuurconnectie teruggelopen van ruim 200 naar slechts 130.

Quote

Gemeentes hebben besloten hun geld ergens anders in te steken

Jan Brands van de branchevereniging Cultuurconnectie

Lokale financiering

Jan Brands van Cultuurconnectie: "Het is zo ver gekomen dat de muziekscholen voorheen een publieke taak waren. Die zijn in de jaren '80 van de vorige eeuw geprivatiseerd en toen is er een enorme bezuinigingsslag overheen gegaan. Muziekscholen worden allemaal lokaal gefinancierd door gemeentes en de gemeentes hebben besloten hun geld ergens anders in te steken." Het aantal leerlingen is die tijd gelijk gebleven, maar doordat die nu eerder in een groep les krijgen dan individueel. Hierdoor is er minder aandacht per leerling.

Een inkomen waar je geen huis van kan huren

Ondertussen zijn veel docenten op straat komen te staan en noodgedwongen zzp'er geworden. En volgens Mak worden die zwaar onderbetaald. "Als je er van uit gaat dat je als docent ongeveer 40-41 euro per uur moet verdienen om met die 27 uur en die 36 lesweken die je mag factureren, een inkomen te vergaren (het bedrag dat is vastgesteld door de Nederlandse Toonkunstenaarsbond), dan kan je aanvoelen dat als je voor 20 of 25 euro werkt, dat je veel tekort komt. Dan kom je tot een inkomen dat zo laag is dat daar als zzp’er geen huis van kan huren, geen normale manier van leven kunt bekostigen. En dat is mijn zorg."

Cultuur is wat een mens tot mens maakt

Spraakmakers besteedt de hele week aandacht aan de vraag: Wat is de toekomst van het muziekonderwijs in Nederland? Volgens André Vulpenhorst uit het Spraakmakers-netwerk is de cultuur-infrastructuur de afgelopen jaren helemaal kapot gemaakt. "Door de inzet en volharding van een aantal vakidioten is er nu nog veel intact, maar dat zal de komende jaren in rap tempo teloor gaan." Eeuwig zonde, want volgens Jan Brands is cultuur juist wat een mens tot mens maakt. "Als wij daar geen oog voor hebben en dat ook niet proberen te ondersteunen, dan zal dat ons als maatschappij uiteindelijk geld kosten."

Reageren?

Wilt u reageren op de vraag Wat is de toekomst van het muziekonderwijs in Nederland? Mail dan uw reactie naar spraakmakers@kro-ncrv.nl

Ster advertentie
Ster advertentie