Cultuur & Media
BNNVARA

Waarom The Handmaid's Tale belangrijk is in protesten

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom The Handmaid's Tale belangrijk is in protesten

Als we de kenners mogen geloven gaat de Amerikaanse televisieserie The Handmaid's Tale vanavond de grote winnaar worden van de Emmy Awards. De serie maakt onder andere kans op de prijs voor het beste kostuum. Inmiddels is de karakteristieke outfit van de serie uitgegroeid tot een internationaal symbool in de strijd voor vrouwenrechten. Wat maakt deze kostuums zo krachtig? Daarover vertelt modejournalist en fan van de serie Aynouk Tan in De Nieuws BV.

Vrouwen als baarmoeders

"The Handmaid's Tale speelt zich af in een nabije, dystopische toekomst, waarin eigenlijk alle vrouwen onderdrukt worden omdat ze geen kinderen meer kunnen krijgen", legt Aynouk uit. Vrouwen die wel kinderen kunnen krijgen worden handmaids. Alle handmaids (red: dienstmaagden) krijgen de naam van de man tot wie ze behoren. "De handmaid die in het bijzonder wordt gevolgd heet June maar zij krijgt de naam Of Fred", legt Aynouk uit. "Als een slaaf wordt ze door hem en zijn vrouw gevangen gehouden en ze moet kinderen baren." Oftewel, vrouwen worden gebruikt als baarmoeders.

De serie is gebaseerd op de gelijknamige roman van Margaret Atwood. "Zij heeft alleen maar feiten gebruikt in haar boek", vertelt Aynouk: "Feiten die met vrouwen ook echt zijn gebeurd in het verleden. Dus het is niet alleen een fictief verhaal, dit is allemaal echt met vrouwen gebeurd. En dat wordt dus vertaald naar de serie."

Quote

Dus het is niet alleen een fictief verhaal, dit is allemaal echt met vrouwen gebeurd. En dat wordt dus vertaald naar de serie

Aynouk Tan

Van een stuk textiel naar betekenis

Het bijzondere aan de serie is dat het zich heeft vertaald naar real life. Vrouwenbewegingen en vrouwenprotesten over de hele wereld doen het dienstmaagden pakje aan wat de vrouwen in de serie ook dragen. De outfit bestaat uit een rood lang gewaad, de handmaids zijn van top tot teen bedekt en het belangrijkste is de witte kap die ze daarbij dragen. "Die kap doet eigenlijk heel erg denken aan wat honden soms ook om hebben", legt Aynouk uit. "Dat was bij de opnames ook best wel lastig want je kan elkaar niet zien en niet horen. De vrouwen die dit in protest droegen zeiden ook dat ze heel kwetsbaar waren omdat je niet zoveel hoort en ziet. En je wordt door die kap gedwongen om naar de grond te kijken. Dus je zeggenschap wordt totaal ontnomen."

Quote

Zonder The Handmaid's Tale was dit rode kostuum alleen maar een stuk textiel geweest. Maar door The Handmaid's Tale wordt het geladen met betekenis

Aynouk Tan

Aynouk: "Zonder The Handmaid's Tale was dit rode kostuum alleen maar een stuk textiel geweest. Maar door The Handmaid's Tale wordt het geladen met betekenis. En die betekenis is dat vrouwen in die serie totaal van elke zeggenschap worden ontdaan. En dat is natuurlijk ook een beetje wat nu gebeurt in Argentinië, in Ierland en ook toch ergens een beetje in de Verenigde Staten." Bijvoorbeeld door wat president Trump doet met zijn plannen om abortus te verbieden voor vrouwen.

Een krachtig stil protest

In Washington zijn vrouwen samengekomen met die rode pakken aan. Die staan daar als een leger, compleet stil. "En in die zin zegt stilte misschien wel meer dan 1000 woorden. Om te zeggen "willen wij slaven worden van jullie?" en "willen wij dat de regering over onze lichamen besluit?" En dat is natuurlijk ook wat er in de serie gebeurt. De regering besluit over de lichamen, dus in die zin nemen ze het verhaal en zeggen ze dit is wat jullie met ons doen."

Het is een stil protest en dat is ontzettend krachtig volgens Aynouk: "In Argentinië bijvoorbeeld worden mensen sneller gearresteerd als ze demonstreren, maar deze vrouwen kunnen niet beschuldigd worden van dat ze niet stil zijn. Of dat ze niet vroom zijn. Dus in die zin heeft de politie niet zoveel te zeggen over die kostuums. Want ze schreeuwen niet of gooien niet met stenen, nee ze staan daar alleen maar. Fictie wordt op die manier werkelijkheid."

Quote

De regering besluit over de lichamen dus in die zin nemen ze het verhaal en zeggen ze dit is wat jullie met ons doen

Aynouk Tan

Kleding in The Handmaids Tale met Aynouk Tan

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Facebook en Twitter

Ster advertentie
Ster advertentie