Cultuur & Media
NTR

Tom Egbers' liefde voor Engels fabricaat

foto: Toms Engelandfoto: Toms Engeland
  1. Nieuwschevron right
  2. Tom Egbers' liefde voor Engels fabricaat

Sportjournalist Tom Egbers reist in zijn nieuwe tv-programma Toms Engeland door zijn moederland, het land waar hij elke zomer op vakantie ging. Dit doet hij in de auto van zijn dromen: een Bristol. Dinsdagavond 21 augustus sprak hij met Jellie Brouwer in Radio Kunststof.

Van een Jaguar…

Brouwer en Egbers kennen elkaar nog van de School voor de Journalistiek in Utrecht, waar Tom vaak in een heuse Jaguar kwam aanrijden. Egbers: "Die auto was van mijn moeder. Ze verhuisde op haar twintigste naar Nederland voor de liefde maar bleef altijd Britse auto's rijden. In onze stad Almelo reed er één persoon in een Jaguar, de directeur van de beschuitfabriek. Telkens als we die auto zagen rijden keek mijn moeder ‘m na tot ze nekkramp kreeg en zei ze: 'There goes my dream that will never come true'. Later kocht ze ‘m alsnog, al heeft ze er veel minder in gereden dan andere mensen. Ze geneerde zich toch een beetje voor de auto."

...naar een Bristol

Egbers bleef een liefde voor Britse auto's houden. "Twintig jaar geleden was ik op weg naar mijn werk ik Hilversum toen ik naast een huis een majestueuze auto zag staan, een Bristol. Van dit type zijn er maar 84 gemaakt. De eigenaar, die net naar buiten kwam lopen, heb ik gefeliciteerd met zijn prachtige auto. Bij het ontwikkelen van Toms Engeland moesten we kiezen met welk vervoersmiddel ik door Engeland zou gaan reizen. We zochten iets wat bijna niemand kent zodat we konden verrassen. Toen schoot die Bristol me weer te binnen. De eigenaar bleek verhuisd en toen ik ‘m opgespoord had, had hij de auto verkocht aan een Australiër. Gelukkig kende hij nog iemand met zo’n auto. Die is nu te zien in de serie."

Toms Engeland is vanaf 28 augustus te zien op NPO2

De hele aflevering van radio Kunststof terug luisteren?

{podcast audio="55559" caption="Kunststof - Tom Egbers, journalist - 21-08-2018" }
Ster advertentie
Ster advertentie