Cultuur & Media
EONOS

Wat maakt het overlijden van jonge artiesten zo iconisch?

foto: Trailer: Whitneyfoto: Trailer: Whitney
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat maakt het overlijden van jonge artiesten zo iconisch?

Amy Winehouse, Whitney Houston en ook de Zweedse DJ Avicii. Allemaal hebben ze één ding gemeen: hun leven eindigde veel te vroeg. In Langs de Lijn en Omstreken vertelt filmkenner Robbert Blokland wat deze tragische levens zo interessant maakt voor fans.

Het overlijden van de Queen of Soul, Aretha Franklin, is voor veel muziekliefhebbers een grote schok. Franklin stierf op 76-jarige leeftijd en heeft daarmee een 'lang' leven gehad. Maar dat is niet vanzelfsprekend voor veel artiesten.

Deze week verschijnt de documentaire Whitney: Can I be me?, het tragische levensverhaal van de Amerikaanse zangeres Whitney Houston, in de bioscopen. Volgens filmkenner Robbert Blokland behoort Whitney Houston in het rijtje van artiesten wiens leven in mythe gehuld wordt.

De club van 27

"Mensen willen weten wat er mis is gegaan", vertelt Blokland. "Het is vaak iemand die leeft in roem en waarbij alles goed lijkt te gaan. Hoe kan zoiets uitmonden in een neerwaartse spiraal met de dood als gevolg?"

De ondergang van deze sterren heeft voor veel kijkers een bepaalde aantrekkingskracht. "Het is het dramatische aspect. Denk bijvoorbeeld aan de 27 Club: allemaal artiesten die op 27-jarige leeftijd zijn overleden. Het heeft bijna iets magisch. Klinkt heel stom natuurlijk. Een artiest als Whitney Houston had een goeie carrière, maar het is haar dood die haar iconisch maakt."

Negatieve invloed

De vraag blijft altijd: hoe heeft het zo ver kunnen komen? "Je ziet in de documentaire dat de familie van Whitney echt een negatieve invloed op haar heeft gehad. Ze zaten allemaal bij Whitney in het team, maar toen het eenmaal slecht met haar ging gaven ze alleen nog maar om zichzelf."

Of er echt een moment was waarbij het allemaal mis ging voor Whitney is volgens Blokland niet echt duidelijk. "Iedereen is het erover eens dat haar huwelijk met Bobby Brown ervoor zorgde dat bepaalde dingen fout gingen. Maar haar familie, ook al ontkennen ze dat zelf in de film, had ook anders moeten handelen."

Filmrubriek: documentaires 'Whitney' en 'McQueen'

Ster advertentie
Ster advertentie