Cultuur & Media
AVROTROS

Is de volgende James Bond een zwarte acteur?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Is de volgende James Bond een zwarte acteur?

"My name's Elba, Idris Elba." Deze tweet stuurde acteur Idris Elba dit weekend de wereld in. Veel volgers zagen daarin meteen maar één ding: Elba moet wel de nieuwe James Bond-acteur worden. Al langer gaan geruchten dat Elba wel eens de opvolger kan worden van Daniel Craig, de acteur die in 2019 voor de vijfde (en waarschijnlijk laatste) keer Bond speelt. Bond-kenner Raymond Rombout bespreekt in Radio EenVandaag de mogelijkheden.

Eerder Gehoord: ophef rondom James Bond opvolging

De bekendmaking van een nieuwe Bond-acteur houdt fans al sinds het begin van de filmreeks bezig. Mocht Elba inderdaad gecast worden, dan zou hij de eerste zwarte James Bond worden. De zoektocht naar een nieuwe Bond gaat zelden vlekkeloos, weet Rombout. Ook bij een mogelijke casting van Elba verwacht hij gedoe. "Als hij het zou overnemen, ga je dat van de fans horen: 'Een zwarte, nee nee, wij willen een blanke', vertelt hij. "Maar anderen zeggen weer: wij willen een vrouw."

Zelden vlekkeloos

In de geschiedenis van Bondfilms was het vaak lastig een nieuwe vertolker te vinden. "Veel acteurs wilden vroeger niet getypecast worden. Eén film als Bond zagen ze wel zitten, maar bij twee of drie hingen ze vast aan die rol."

In de praktijk bleek dat acteurs naast het filmen van de Bondreeks weinig andere projecten kunnen oppakken. Bij Pierce Brosnan duurde het daarom maar liefst acht jaar tussen gerucht en daadwerkelijke aankondiging, in 1994, als nieuwe Bond. "In zijn geval was het zo dat hij meedeed aan een serie, die ineens met twee extra seizoenen doorliep. Contractueel kon hij daarna niet meer. Later dus wel weer", vertelt Rombout.

Net als de Amerikaanse president

Of Idris Elba nu wel of niet de nieuwe Bond wordt, de geruchtenmolen zal ongetwijfeld zijn werk blijven doen. Toch denkt Raymond Rombout eigenlijk niet dat Elba het wordt. De acteur wordt binnenkort 46 jaar en dat is voor Bond aan de oude kant. "De studio wil niet iemand voor één of twee films. Boven de 50 worden actiescènes met rennen en springen toch een stuk lastiger", concludeert Rombout.

En of 007 ooit, in plaats van James, Jane Bond wordt? "Ik denk dat het net als bij de Amerikaanse president zal gaan: eerst een zwarte man, dan een vrouw."

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie