Cultuur & Media
NOS

Hoe één album de rapmuziek voorgoed veranderde

foto: EPAfoto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe één album de rapmuziek voorgoed veranderde

"Pull your god damn ass over right now - Aww shit, now what the fuck you pullin' me over for? - 'Cause I feel like it! - Just sit your ass on the curb and shut the fuck up. - Man, fuck this shit. - Aight smart ass, I'm takin' your black ass to jail!" Tegenwoordig is het doodnormaal voor muzikanten om te rappen over hun ervaringen met de Amerikaanse politie, maar in de jaren 80 zette rapgroep N.W.A er de hiphopwereld mee op zijn kop. Hun plaat Straigt Outta Compton verscheen 30 jaar geleden.

"Straigt Outta Compton is echt een fenomeen geworden", vertelt muziekjournalist Saul van Stapele in NOS Met het Oog op Morgen. Het album kwam al gauw na uitgave bekend te staan om het shockeffect en de rauwe, recht-voor-zijn-raap-teksten."

Saul van Stapele over Straight Outta Compton

De plaat wordt tegenwoordig gezien als het begin van het succes van ‘gangsterrap’, een term die de media verzonnen. "De manier waarop N.W.A rapte en de verhalen die ze vertelden zijn nu heel normaal. Nieuwe generaties weten niet hoe verfrissend dat toen was."

Wat er zo nieuw was aan die verhalen? Het was een van de eerste keren dat rappers precies vertelden wat ze om zich heen zagen gebeuren. De rappers van N.W.A , onder wie Dr. Dré en Ice Cube, groeiden op in Compton, een plek die in de jaren ’80 werd overspoeld met drugs en geweld van bendes en politieagenten. Dat was allemaal terug te horen in hun teksten.

Dat hun plaat over hun eigen wijk zoveel succes zou hebben, hadden Dr. Dre en zijn collega’s niet verwacht. "Ze maakten ook commerciële nummers waarvan ze dachten dat die het goed zouden doen op de radio. Ze gingen er niet vanuit dat Straight Outta Compton buiten hun eigen wijk geluisterd zou worden."

Karikaturen

Dat succes was tegelijkertijd voer voor discussie. "Vooral toen de leden van N.W.A zagen hoeveel blanke mensen op hun optredens afkwamen", vertelt Van Stapele. "Voor dat publiek waren de nummers spannende verhalen of een wijk waar ze zelf niet kwamen. N.W.A-rappers wilden laten zien wat er in hun wijk gebeurde, maar ze vroegen zich ook af of ze daarmee niet negatieve karikaturen vergrootten."

De rappers van N.W.A zouden ook na hun vernieuwende album een blijvende stempel drukken op hiphop en rap. Zo introduceerde Dr. Dré rappers die inmiddels wereldberoemd zijn: van Eminem en 50 Cent tot Kendrick Lamar.

In april dit jaar werd Lamar de eerste rapper die een Pulitzerprijs won. "Van mij had Ice Cube die ook mogen krijgen. Zijn teksten zijn zo verhalend en beeldend dat je je het volledig kon inbeelden. Lamar is letterlijk met deze teksten opgegroeid."

Ster advertentie
Ster advertentie