Cultuur & Media

Verveling is de beste vorm van mindfulness

foto: Henk Rijksfoto: Henk Rijks
  1. Nieuwschevron right
  2. Verveling is de beste vorm van mindfulness

[NTR] Het CV van Henk Rijks is even divers als ongeloofwaardig (autopoetser, bankmanager, roadie, houtbewerker, tech-journalist). Deze zomer verscheen De Overblijfvader waarin hij schrijft over de schone schijn die koste wat het kost moet worden opgehouden. Donderdagavond 26 juli sprak Petra Possel met hem in Radio Kunststof.

Opvoeder

In het boek De Overblijfvader komt een ex-drugsdealer na een lange tijd vanuit Ecuador terug naar Nederland om de opvoeding van zijn zoontjes op zich te nemen nadat hun moeder bij een crash om het leven is gekomen. In Nederland wacht hem de kleingeestige wereld van de moderne buitenwijk, waar niemand meer in staat blijkt de hoofd- van de bijzaken te onderscheiden. Samen met de gefrustreerde eenbenige Afghanistan-veteraan Maarten Staal zoekt hij naar oplossingen voor toenemend geldgebrek en zint hij op wraak op de maatschappij die de hunne niet is.

Verwarring om de titel

Henk Rijks had eerst een andere titel namelijk: De Luizenvader voor zijn boek, niet wetende dat de succesvolle tv-serie de Luizenmoeder er aankwam.
Henk Rijks: “Het schoolplein is een sociaal trefpunt, daar wordt geroddeld met elkaar en over elkaar. Ik beschrijf een milieu waarin vrouwen hoogopgeleid zijn maar niets meer met hun talent doen en met welgestelde mannen zijn getrouwd. Voor mij een interessante biotoop. Er wordt door mannen én vrouwen heel verschillend gereageerd op mijn boek. Mannen herkennen vooral hun buurman erin en zeggen: ‘maar ik ben niet zo’. Uit feministische hoek krijg ik veel bijval van vrouwen die zeggen: “eindelijk iemand die het van binnenuit beschrijft”. Om een voorbeeld te geven. Als je op Google overblijfvader intikt krijg je de melding: bedoelt u niet overblijfmoeder? Dat is veelzeggend, dat betekent dat er nog veel werk aan de winkel is.”

De Stekker

Rijks beschrijft ook hoe zijn hoofdpersoon Tonk groot verzet voelt tegen alles waar een stekker aan zit. Rijks: “Ik werd getriggerd door een what if scenario. Stel je voor dat wij van het een op het andere moment zonder internet komen te zitten. We zijn versmolten met onze apparaten, wat voor impact heeft dat als dat weg valt? Waar zit die stekker? Dat ben ik gaan uitzoeken. Er loopt een internet-kabel tussen Amerika en Europa en die komt aan land bij Katwijk. Dat ding heet TAT14 en is niet eens zo dik. Zo dik als een bovenbeen van een man. Wat voor impact heeft het als daar iets mee gebeurt? Ik verdiep me in infrastructuren en hoe je de Randstad plat zou kunnen leggen. Voor fictie heb ik dat goed kunnen gebruiken in dit boek.”
De tegel van Rijks
Ster advertentie
Ster advertentie