Cultuur & Media
NOS

Met Happy Prince Oscar Wilde liep het niet goed af

foto: The Happy Prince (2018)foto: The Happy Prince (2018)
  1. Nieuwschevron right
  2. Met Happy Prince Oscar Wilde liep het niet goed af

Dichter en vertaler Jean Pierre Rawie ('de Groningse Oscar Wilde') bekeek voor Met het Oog op Morgen alvast The Happy Prince, de speelfilm over de niet zo happy laatste jaren van de Iers-Engelse schrijver en homoseksuele dandy Oscar Wilde. Rawie vertelt aan presentator Marcia Luijten waarom deze 19e eeuwse schrijver van romans, toneelstukken en gedichten hem zo fascineert.

The Happy Prince van Rupert Everett gaat over de laatste drie jaar van Oscar Wilde in Frankrijk. Everett regisseerde de film niet alleen, maar schreef ook het scenario én speelt de hoofdrol. Rawie prijst het spel van Everett: "De bekroning van zijn toneelcarrière. Hij is natuurlijk ook een gevoelsgenoot van Wilde, dat speelt mee." De film heeft het beeld dat Rawie had van Oscar Wilde niet echt veranderd. "Ik vond het wel een mooie film, maar ik denk wel dat er enige voorkennis nodig is."

Homoseksualiteit was iets voor mannen

Voor wie de achtergrond niet kent: Oscar Wilde werd in 1895 veroordeeld voor zijn homoseksuele relatie met Lord Alfred Douglas. De wet waarin homoseksualiteit strafbaar werd gesteld was tien jaar daarvoor ingevoerd. Pas in de jaren '60 van de vorige eeuw zou hij weer worden afgeschaft. De wet gold alleen voor mannen, want dat vrouwen seks zouden kunnen hebben met vrouwen, dat ging er bij koningin Victoria niet in. Wilde werd veroordeeld tot twee jaar dwangarbeid en vertrok daarna naar Frankrijk. Daar stierf hij drie jaar later op 46-jarige leeftijd.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Een soort heilige in de LHGBT-kringen

Volgens Rawie is het interessant om te bedenken wat er gebeurd zou zijn met de reputatie van Wilde als dat proces en de veroordeling er niet waren geweest. "Of hij dan alleen maar als een amusante fin-de siècle-schrijver zou gelden, terwijl hij nu dus min of meer als een soort heilige in de LHGBT-kringen wordt gezien."

Quote

Hij heeft een beetje gekozen voor het lot dat hem trof.

Jean Pierre Rawie over Oscar Wilde

Ontzettend grappig

Vooral door toneelstukken als The Importance of Being Earnest was Wilde in Engeland één van de beroemdste schrijvers van zijn tijd. "Die stukken zijn nog steeds ontzettend grappig en daarin zie je ook dat hij af en toe heel gewaagde dingen doet." Earnest was in de 19e eeuw niet zomaar een naam, het betekende ook gay. "Dat was behoorlijk gewaagd." Wilde is volgens Rawie nog steeds 'ongehoord geestig': "Die stukken zijn nog zo fris alsof ze gisteren geschreven waren. Ook als literator zou hij zeker ook nu nog belangrijk zijn, maar die grote roem dankt hij aan buiten-literaire factoren. Hij is een icoon geworden." Wilde kon voor zijn veroordeling vluchten, maar heeft dat niet gedaan. Rawie denkt dat hij dat Jezus-achtige misschien ook zelf een beetje wilde uitdragen. "Hij heeft een beetje gekozen voor het lot dat hem trof."

Oscar Wilde lezen

Het werk van Oscar Wilde is gratis digitaal beschikbaar via de website Project Gutenberg.

Ster advertentie
Ster advertentie