Cultuur & Media

Gio Lippens: 'Een verslaggever moet tonen dat hij een mens is'

foto: ANP FOTOfoto: ANP FOTO
  1. Nieuwschevron right
  2. Gio Lippens: 'Een verslaggever moet tonen dat hij een mens is'

[AVROTROS] Het was vandaag 'super zondag' op NPO Radio 1. Met verslag van de finale van het WK-voetbal, de Tour de France en niet te vergeten de finale van Wimbledon. Eerder deze week was NOS-verslaggever Mark Brasser hoorbaar geëmotioneerd toen Kiki Bertens de Tsjechische Karolína Plísková uitschakelde en zich daarmee voor de kwartfinales van Wimbledon plaatste.

In het NPO Radio 1-programma APP RADIO stond naar aanleiding van deze gebeurtenis de stelling 'Het is goed dat sportverslaggevers hun emoties tonen' centraal. Het leidde tot veel instemmende reacties via de Radio 1 App en via de telefoon.

Gio Lippens over emotionele sportverslaggeving: 'Je moet jezelf wel onder controle houden'

Controle houden

De stelling werd zoals gebruikelijk ook voorgelegd aan de NPO Radio 1-mensen die hier zelf dagelijks mee te maken hebben. NOS-verslaggever Gio Lippens - dagelijks te horen in Radio Tour de France - is het volledig eens met de stelling: "Een verslaggever is de oren en ogen van de luisteraar. Hij moet tonen dat hij een mens is en ik kan me heel goed voorstellen dat als er iets heel bijzonders gebeurt, dat je daar emotioneel van wordt en je dan tegen de tranen moet vechten. Je moet natuurlijk wel altijd de controle houden, maar in het geval van Mark Brasser ging hij gewoon door met vertellen. Je hoorde wel dat de emotie heel diep zat. Ik vind dat prachtig."

Over de top

Peter Latjes, eindredacteur radio NOS Sport, is ook van mening dat een sportverslaggever een persoonlijke dimensie aan zijn verslag mag toevoegen. "Het moet alleen niet over de top gaan en dat hoor ik nog wel eens, maar ik snap het ook wel omdat zo iemand totaal in de sport opgaat."

Peter Latjes: 'Een sportverslaggever moet niet over de top gaan'

APP RADIO

In het NPO Radio 1-programma APP RADIO krijgen luisteraars iedere vroege donderdagochtend tussen 04:00 en 06:00 uur de kans om hun mening te geven over hun zender NPO Radio 1. Wil jij ook reageren op de stellingen en je mening geven over de programma's op NPO Radio 1, doe dat dan via de Radio 1 App of bel tijdens de uitzending op 0800-1121. APP RADIO wordt gepresenteerd door Mischa Blok en Jacob de Vries.

Ster advertentie
Ster advertentie