Cultuur & Media

Muzikant LAKSHMI: 'Ik voel me altijd tussen wal en schip'

foto: lakshmimusic.com - Kim Balsterfoto: lakshmimusic.com - Kim Balster
  1. Nieuwschevron right
  2. Muzikant LAKSHMI: 'Ik voel me altijd tussen wal en schip'

[AVROTROS] Creep van Radiohead is de zelfgekozen soundtrack van muzikant LAKSHMI: "Ik voel me altijd tussen wal en schip. Op de basisschool had ik niet echt vrienden en werd ik erg gepest. Op de middelbare school vond ik alles stom terwijl iedereen alles leuk vond. Ik heb nooit het gevoel gehad dat ik ergens bij hoorde, dat ik echt op mijn plek zat."

LAKSHMI was te gast in de NPO Radio 1 Audiotrip, waarin presentator Mischa Blok haar hoofdgast meeneemt op een bijzondere reis langs de belangrijkste geluiden uit zijn of haar leven. Welke geluiden hebben je gevormd tot wie je nu bent?

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ik weet dat veel mensen beter zijn dan ik

Twee jaar geleden bestormde LAKSHMI opeens de podia met de muziekstijl die ze zelf omschrijft als 'pop noir'. Inmiddels is haar tweede album in de maak en staat ze vanaf oktober in de theaters met haar eerste voorstelling. Toch staat ze voor haar gevoel nog aan het prille begin van haar carrière. "Ik heb heel erg de neiging om steeds te denken 'ja leuk, dit is geweest, nu stap 2'. Ik weet dat er heel veel mensen beter zijn dan ik als het gaat om zingen, schrijven, optreden. Toch heb ik de naïeve 14-jarige overtuiging dat wat ik nu doe alleen nog maar beter gaat worden."

Wasmasjien

Tijdens de uitzending wordt duidelijk dat muziek een belangrijke rol heeft gespeeld toen LAKSHMI opgroeide. Pianoles en gitaarles kreeg ze van haar vader. Als ze 's avonds op bed lag, dan hoorde ze haar broer eindeloos Mondscheinsonate van Beethoven spelen op de piano. Haar moeder vertelt hoe ze samen 'Wasmasjien' van Trafassi meezongen in de auto. Een goede manier om toch te kunnen communiceren met de stevig puberende LAKSHMI, die haar eigen boosheid herkende in nummers als 'Drain the Blood' van The Distillers.

Minuutje afzien bij DWDD

LAKSHMI vindt het zichtbaar ongemakkelijk om terug te luisteren naar haar eerste optreden in De Wereld Draait Door in 2016. Hoewel zij dit optreden in 2016 als haar doorbraak beschouwt, voelde ze ook de enorme druk die er op haar lag om binnen één minuut het hart van het Nederlandse publiek voor zich te winnen: "Dat is verschrikkelijk. Mijn hersenen registreerden dat ik aan het zingen was en toen was het alweer afgelopen. Als je daarna Twitter checkt, krijg je bakken stront over je heen en word je tegelijkertijd de hemel ingeprezen."

De audiotrip van Lakshmi

Ster advertentie
Ster advertentie