Cultuur & Media

Riza: 'NPO Radio 1 moet echt veranderen'

foto: BNNVARAfoto: BNNVARA
  1. Nieuwschevron right
  2. Riza: 'NPO Radio 1 moet echt veranderen'

[AVROTROS] Iedere week worden er in APP RADIO diverse stellingen behandeld die te maken hebben met NPO Radio 1 als zender. Zo reageerde presentator Riza van het gelijknamige programma Riza op de stelling dat er meer aandacht voor jongeren moet zijn op NPO Radio 1. "Daar ben ik het zéker mee eens".

Riza Tisserand: Er worden te weinig programma's voor jongeren gemaakt op Radio 1

Riza: "Wij hebben verhoudingsgewijs op NPO Radio 1 hele oude luisteraars, wat natuurlijk fantastisch is dat ze luisteren, maar we zijn een nieuws en achtergronden zender en dat is niet uitsluitend bedoeld voor ouderen. En toch programmeren we wel zo en dat vind ik jammer".

Jongeren verdienen nieuws en achtergronden

Riza presenteert zelf ieder weekend in de vroege ochtend op NPO Radio 1 het programma Riza, waar jongeren en aanverwante onderwerpen centraal staan. "BNNVARA heeft mij de kans gegeven om een programma voor jongeren te maken omdat ze geloven dat ook jongeren verdienen dat er nieuws en achtergronden worden gebracht. Wij hebben de stelling dat als een redacteur iets typisch NPO Radio 1 pitcht of aandraagt, dat het dan gewoon niet doorgaat".

Quote

Dit zijn de mensen waar iedereen het straks over heeft.

Riza Tisserand, presentator van het programma Riza op NPO Radio1

Andere gasten, andere invalshoek

Riza geeft in APP RADIO aan juist andere gasten te willen laten horen. "Wij hebben gasten die niet in ieder telefoonboek van iedere redacteur staan. Denk aan advocaten, handelaars of eigenlijk alles waar je professioneel in kan zijn. Ik probeer nieuwe en jonge kandidaten te vinden die ik aan de wereld mag presenteren waarin wij geloven. Dit zijn de mensen waar iedereen het straks over heeft".

Er moet echt wat veranderen

Riza is van mening dat nieuws en achtergronden voor iedereen is en dat je niet alleen een zender op ouderen kunt bouwen. "Ik vind het fantastisch dat we een hele grote, echt een hele grote doelgroep bereiken als het op ouderen aankomt, maar het wordt wel tijd dat NPO Radio 1 beseft dat je niet een zender kan bouwen op alleen ouderen".

Wil de zender overleven dan moet er volgens Riza echt wat veranderen: "Je moet zorgen dat er nieuwe aanwas komt, want de ouderen, hoe triest het ook is, die zullen zicht langzaam van de radio verwijderen. Dus je moet wel zorgen dat er af en toe een vonk ontstaat waardoor je nieuwe luisteraars naar je toe trekt. En ik denk dat als je dat doet, dan zal NPO Radio 1 niet alleen nu een succes zijn, maar kan het ook in de toekomst een gegarandeerd succes blijven".

Ster advertentie
Ster advertentie