Cultuur & Media

Lucky TV begint weer: 'Een Willy-filmpje is 90 procent geluid'

foto: Afbeelding: Lucky TVfoto: Afbeelding: Lucky TV
  1. Nieuwschevron right
  2. Lucky TV begint weer: 'Een Willy-filmpje is 90 procent geluid'

[VPRO] Vanavond begint het nieuwe seizoen van De Wereld Draait Door, en daarmee ook van Lucky TV. Door de Lucky TV-filmpjes van Sander van de Pavert kan haast niemand nog naar koning Willem-Alexander kijken zonder er de stem bij te horen van de Hagenees Willy. En bij serieuze journaalbeelden van koningin Máxima denk je toch steeds die hinnikende lach te horen.

Van de Paverts filmpjes zijn razend populair op tv en internet. Eerder dit jaar maakte hij ook een Lucky TV-hoorspel voor NPO Radio 1. Voor wie dat toen heeft gemist: het is opgenomen in het podcast-vakantiepakket van Woord.

Van de Pavert maakte het hoorspel in het kader van de Week van het Luisterboek en was die week te gast in een speciale uitzending van Kunststof. Aan Jellie Brouwer vertelde hij dat hij in eerste instantie niet wist of zijn Lucky TV-creaties ook zouden werken in een hoorspel-format: “Een stemmetje als dat van Willy of Máxima leek me na 45 seconden al niet meer bijster interessant. Laat staan als dat dan een boek van 600 pagina’s is. Dus ik dacht: laat ik wat anders doen, en laat ik het opknippen in korte stukjes.” Dat is het Luisterboekenweekgeschenk Willy haalt alles uit de kast geworden, waarin Willy en Máxima de Nederlandse literatuur bespreken en stukjes voorlezen uit boeken uit hun eigen boekenkast.

Geluidloos beeld

Voor het maken van de Lucky TV-filmpjes kijkt Van de Pavert veel televisie zonder geluid. “Het helpt heel erg om het beeld de eerste keer zonder geluid te kijken, om niet te weten wat er gezegd wordt. Het helpt om alle mogelijkheden open te houden.” Zo kan hij direct zelf een context verzinnen voor wat hij op het scherm ziet. Die vrijheid was voor Willy haalt alles uit de kast uiteraard nog veel groter, aangezien dat een hoorspel was waarvoor hij het geluid niet met het beeldmateriaal hoefde te synchroniseren.

Het hoorspel was uiteindelijk niet veel makkelijker te maken dan de Lucky TV-filmpjes. “Het geluid, daar gaat wel verreweg het meeste tijd in zitten,” zei Van de Pavert in Kunststof. “Zo’n Willy-filmpje is eigenlijk 90 procent geluid. Aan het beeld verander ik niks. Het geluid moet van de grond helemaal opnieuw opgebouwd worden. Het is een hoop geluidsbewerking.”

Beeldloos geluid

Het leuke van het hoorspel is dat de scènes niet meer afhankelijk zijn van het beeldmateriaal dat al bestaat van het koningshuis. Van de Pavert heeft nu de luxe om Willy en Máxima uit beeld-context te trekken en het verhaal volledig naar zijn hand te zetten. Voor die luxe heeft hij dan ook hard gewerkt: vanwege de talloze filmpjes die hij in het verleden heeft gemaakt associeert de luisteraar die bekend is met Lucky TV de stemmen in het hoorspel meteen met Willem-Alexander en Máxima – terwijl ze er niet eens op lijken. Het is een indrukwekkend staaltje identiteitsdiefstal.

Van de Pavert vertelde eerder in het NPO Radio 1-programma Nooit Meer Slapen hoe de karikaturale stemmen in zijn filmpjes tot stand kwamen. Van de Pavert is zelf Hagenees, maar legt het er voor Willy nog veel dikker bovenop. “Willem-Alexander praat niet echt met een Haags accent. Maar het zit hem in het ritme, in de melodie en in de samenstelling”, legde hij interviewer Pieter van der Wielen uit. “Daarin is hij wel Haags. Als je van een Haagse prater de waveform zou zien, en die net als DNA zou vergelijken met die van Willem, dan zie je een heleboel overeenkomsten.”

De lach van Máxima

De inmiddels bekende lach van de Lucky TV-Máxima - een ademloos gehinnik – is een ander verhaal. Die hysterische lach is niet op die van de echte Máxima gebaseerd, maar op die van Van de Pavert zelf. In Kunststof vertelde hij hoe deze lach tot stand kwam: “Ik hoorde, terwijl ik het eerste Willy-filmpje aan het maken was, mezelf iets zeggen met de stem van Willy en daar moest ik zo ontzettend hard om lachen. Ik nam dus per ongeluk mijn eigen lach op zoals die klinkt als ik op een vrij hysterische manier aan het lachen ben. De lach van Máxima is in essentie mijn eigen lach.”

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Luister hier naar Sander van de Pavert in Kunststof

Luister hier naar het het hoorspel Willy haalt alles uit de kast

Ster advertentie
Ster advertentie