appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: NOS Met het Oog op Morgen
STER Advertentie

Braziliaanse bondscoach Tite had seks voor de wedstrijd moeten verbieden

ANP - Carl De Souza
dinsdag 19 juni 2018 | NTR | Redactie

De coach van het Panamese Elftal is er duidelijk over: zijn voetballers mogen geen seks hebben voor de WK-wedstrijden. En dat betekent: geen voetbalvrouwen in het hotel. In Kwesties praat Marianne van den Anker tijdens de wedstrijd Brazilië-Zwitserland met oud-hockeyer Jacques Brinkman en voetbalbestuurder John van Zweden over de vraag: mogen voetballers wel of niet (solo)seks hebben voor de wedstrijd?

Wel of geen seks bij voetballers WK

Bokslegende Mohammed Ali had zes weken voor belangrijke wedstrijden geen seks meer en Marco van Basten liet als voetbaltrainer geen voetbalvrouwen toe in het hotel van zijn Oranje Team. Het idee is dat seks een negatieve invloed heeft op de testosteronspiegel en dus de winnaarsmentaliteit, maar wetenschappelijk bewijs ontbreekt.

Masturberen op zich geen probleem

Oud-hockeyer Brinkman is er duidelijk over: "Als je zulke grote toernooien speelt, ben je soms vier weken weg. Dan is het niet heel handig als al die vrouwen op de kamers komen. De vraag is ook: wat is seks. Masturberen is ook seks. Ik durf wel te zeggen dat van de spelers van alle 32 landen die in Rusland spelen 98% wel masturbeert. Dat lijkt mij op zich geen probleem. Maar om allerlei vrouwen, misschien ook wel hoeren, naar binnen te halen, dat lijkt mij geen goed idee, want dan word je ook afgeleid."

Je moet honger hebben naar je prooi en die prooi is je tegenstander.

Oud-hockeyer Jacques Brinkman

Stukje ontspanning

Vooral seks op de ochtend van de wedstrijd is misschien geen goed idee. "Je moet wel een beetje een leeuw zijn. Je moet honger hebben naar je prooi en die prooi is je tegenstander. Zo vlak voor een wedstrijd zou ik het niet doen, maar de avond ervoor is het geen enkel probleem en kan het zelfs een stukje ontspanning geven."

Je moet het als sportman gewoon op kunnen brengen om vier weken lang geen seks te hebben.

Voetbalbestuurder John van Zweden

Geen vrouwen erbij

Voetbalbestuurder John van Zweden, wiens club Swansea City in de Premier League speelde, is een stuk stelliger: voetballers moeten maar even op hun tong bijten tijdens het WK. "Je leeft vier jaar naar zo’n WK toe. Tijdens het WK moet het niet gebeuren. Vrouwen moeten daar überhaupt niet bij de mannen aanwezig zijn. Als je bondscoach van een nationaal team bent, dan vind ik gewoon: Klaar, geen vrouwen erbij. Je verdient allemaal goed. Je moet het als sportman gewoon op kunnen brengen om vier weken lang geen seks te hebben. Ik heb ook wel eens een periode dat ik wat langer droog sta, daar moeten we maar niet zo moeilijk over doen." Als je geen vrouwen laat langskomen en je verliest een wedstrijd, dan kun je de aanwezigheid van vrouwen volgens hem ook niet opvoeren als excuus.

Inschattingsfout van de Braziliaanse bondscoach?

In tegenstelling tot de oude Braziliaanse bondcoach Scolari legde de huidige bondscoach Tite zijn team voor de eerste wedstrijd van het WK geen geheelonthouding op. Daar heeft hij op dit moment ongetwijfeld spijt van want vijfvoudig wereldkampioen Brazilië kwam tegen Zwitserland niet verder dan een 1-1 gelijkspel. 

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1