Consument - NPO Radio 1 https://www.nporadio1.nl/consument Wed, 21 Mar 2018 02:04:14 +0100 Joomla! - Open Source Content Management nl-nl Lekker weer de tuin in: 13 tips om tuin lenteklaar te maken https://www.nporadio1.nl/consument/8677-lekker-weer-de-tuin-in-13-tips-om-tuin-lenteklaar-te-maken https://www.nporadio1.nl/consument/8677-lekker-weer-de-tuin-in-13-tips-om-tuin-lenteklaar-te-maken

De lente is in aantocht, het eerste kievitsei is gevonden en de zon laat zich weer wat vaker zien. Het is de hoogste tijd om de tuin op orde te maken. Wat kan je allemaal doen? Radar zet tips voor je op een rijtje.

{videofragment video="38291" caption="Lekker weer de tuin in: 13 tips om tuin lenteklaar te maken" image="341887" }

Nederlanders investeren fors meer in hun tuin. Uit onderzoek van Gfk onder 10.000 consumenten blijkt dat er vorig jaar zeven procent meer tuinartikelen gekocht zijn. We kochten voor 3,9 miljard euro aan spullen voor de tuin. Zo kochten we voor 930 miljoen euro aan levende spullen voor in de tuin. De stijging is vooral te danken aan de hoeveelheid nieuwbouwwoningen waar een tuin bij zit. 

Is het einde van het tuincentrum voorbij?

Zeker niet, blijkt uit hetzelfde onderzoek in opdracht van Tuinbranche Nederland. 34% van de aankopen werd gedaan in fysieke tuincentra. Wel werd er meer op internet gewinkeld, 13,5% winkelde in 2017 online voor tuinspullen, ten opzichte van 12% in 2016. 

Veel tuinen in Nederland

"Zodra de vorst uit de grond is kan je het best beginnen met het onderhoud aan je tuin." Dat zegt tuinman Robert Sterk. Hij heeft een eigen hoveniersbedrijf in Hilversum en weet alles van tuinonderhoud. Uit een onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau blijkt dat 70% van de Nederlanders een tuin heeft. Alleen in Groot-Brittannië zijn er meer tuinen per huizenbezitter. Een tuin is niet iets voor iedereen. Als je een tuin hebt word je geacht deze te onderhouden en dat kost vaak veel tijd. Gelukkig kan je veel doen om je tuin mooi te houden.  

Tips

Waar moet je nou op letten als je je tuin gaat onderhouden? We zetten een aantal tips voor je op een rijtje.

 • Heb je een klimop die behoorlijk aan het woekeren is? Dan is het volgens Sterk beter om die helemaal weg te halen. "Ook de wortels. Als hij al heel groot is moet er misschien wel een hovenier bij komen." 

 • Begin in het voorjaar, zodra de vorst weg is, met het snoeien van vorstgevoelige planten zoals rozen en hortensia's.

 • Één van de grootste ergernissen van tuineigenaren is mos in je gazon. Verticuteer je gazon in het voorjaar, bijvoorbeeld in april. Daarmee haal je het mos uit je grasmat en kan licht en vocht weer in het gras trekken. Verticuteren doe je met een speciale verticuteerhark. Gooi vervolgens gazonmest en graszaad op je gazon. Zo voorkom je dat mos en onkruid terugkomt. 

 • Mesten doe je in het voorjaar. Dat kan met organische mest, zoals compost en bladaarde. Je kan ook korrelmest gebruiken. In plantenborders moet je dat er dik doorheen mesten. Volgens Sterk gebruiken mensen juist in borders te weinig mest. Planten houden van water, mest en een lekkere temperatuur.

 • Snoeien? Knip je haag of buxus met de heggenschaar. Heesters snoei je. Snoei vooral het dode hout eruit, dat geeft namelijk lucht in de struik en dan kan hij weer met jonge takken dichtgroeien. Laat bij fruitboompjes de horizontale eraan zitten. Rechtopstaande takken kan je eraf knippen.

 • Heb je last van slakken? Haal bij het tuincentrum een anti-slakkenmiddel. Ook voor luizen zijn speciale middeltjes te krijgen, maar daarbij verschilt het per plant wat je moet hebben. 

 • Heb je last van onkruid? De beste manier om onkruid te verwijderen is om het met wortel en al weg te halen. "De lastigste onkruidplanten zijn zevenblad en heermoes." Sterk zegt dat je op de plek van het onkruid eigenlijk iets nieuws moet planten. Daarmee voorkom je dat er weer opnieuw onkruid gaat groeien. Sterk is geen fan van bestrijdingsmiddelen. "Daar moeten we van af. Gebruik hooguit een biologisch middel." 

 • Wil je een onderhoudsvrije tuin? Zorg dan voor veel vaste planten en plant die dicht op elkaar. Maak een geraamte van heesters en klimmers. Zorg altijd voor voldoende mest dat het goed dichtgroeit. Onkruid krijgt dan weinig kans. Je hebt dan nog maar twee keer per jaar groot onderhoud nodig om te knippen, snoeien en de bladeren op te ruimen. 

 • Heb je nog geen composthoop? Overweeg dan om er eentje aan te leggen in je tuin. Composthopen zorgen namelijk voor gratis voeding en minder afval.

 • Draad is handig als je je graskanten wil afsteken. Voor afsteken zijn speciale gereedschappen. Draad spannen helpt als je in een rechte lijn wil afsteken.

 • Bij een mooie tuin hoort ook een mooi terras. Spuit aan het begin van het lenteseizoen je groene aanslag weg met een hogedrukspuit. Let er wel op dat je hogedrukspuit geen hogere druk heeft dan 60-70 bar, dan spuit je ook niet de kiemen van de beplanting open. Verder moet je oppassen met poreuze stenen. Lees hier meer tips om groene aanslag te verwijderen.

  {articles "Groene aanslag verwijder je simpel en makkelijk met deze tien tips" id="3427" }

 • Veel mensen hebben een vijver in de tuin. Verwijder in het voorjaar als alle ijs gesmolten is alle dode planten uit het water. Zorg dat er genoeg zuurstofplanten in je vijver staan. Haal ook dode bladeren uit je vijver, want die zorgen juist voor algvorming. 

 • Grote bomen in de tuin? Als bomen te groot, dood of ziek zijn is het verstandig om deze te verwijderen uit de tuin. Check bij je eigen gemeente of je daar een kapvergunning voor nodig hebt.

  {audiofragment audio="309721" caption="Lekker weer de tuin in: 13 tips om tuin lenteklaar te maken"}

Reageren?

Dat kan onder dit artikel op de website van Radar of plaats een reactie op de Facebookpagina van Radar. Dit artikel en meer consumentennieuws in je mailbox? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief van Radar.

]]>
Consument Sat, 17 Mar 2018 10:31:33 +0100
Slijtvaste banden KwikFit kunnen sneller slijten dan andere banden https://www.nporadio1.nl/consument/8678-slijtvaste-banden-kwikfit-kunnen-sneller-slijten-dan-andere-banden https://www.nporadio1.nl/consument/8678-slijtvaste-banden-kwikfit-kunnen-sneller-slijten-dan-andere-banden

Welke automobilist wil er nou geen autobanden die slijtvast zijn? Het klinkt grandioos om banden om je velgen te hebben die bestand zijn tegen slijtage, maar zo slijtvast blijkt het rubber van KwikFit niet te zijn. 

{audiofragment audio="309719" caption="Slijtvaste banden KwikFit kunnen sneller slijten dan andere banden" }

KwikFit verkoopt allerlei merken autobanden, waaronder die van Arrowspeed. Volgens de website van de garage zijn die 'slijtvast'. Dat wordt namelijk beloofd: "Arrowspeed banden zijn slijtvast en bieden een goede grip, ook onder natte omstandigheden". KwikFit legt uit dat de banden van Arrowspeed tien tot vijftien procent langer meegaan. Een medewerker legt uit wat KwikFit bedoelt met slijtvast: "Met slijtvast wordt bedoeld dat ze niet zo snel slijten, dus ze zullen niet niet slijten natuurlijk. In principe slijten de banden gewoon na verloop van tijd". De medewerker legt verder uit dat door de 'slijtvastheid' de banden van Arrowspeed kwalitatief minder zijn dan Continental, Michelin of Goodyear. "Het kan zijn dat ze wat sneller slijten." Opmerkelijk.

Hoe lang gaat een band mee?

De levensduur van een band bepaal je met je rechtervoet, zo legt Kees Oostwal, docent autotechniek aan Aventus Automotive in Apeldoorn, uit. "Hoe hard autobanden slijten ligt vooral aan je rijstijl." Volgens Oostwal is de samenstelling van de band, de compound, mede bepalend hoe snel een band slijt. "Hoe zachter de compound (winterbanden), hoe beter de wegligging. Hoe harder de compound (zomerbanden), hoe slechter de wegligging. 

Je kan, aldus Oostwal, dus ook niet zeggen dat een band tien tot vijftien procent langer meegaat. "Dat hangt echt af van je rijstijl. De helft is rijstijl, de andere helft is de samenstelling van de band." 

Banden sparen?

Ja hoor, dat kan. "Als je anticiperend rijdt, dus op tijd afremt en rustig rijdt, dan slijten je banden minder snel." 

Reactie KwikFit

"Slijtvast betekent natuurlijk niet dat banden niet slijten. Elke band slijt door gebruik en door de wijze waarop de band gebruikt wordt. Toch zit er verschil in het rubber dat gebruikt wordt op banden. Sommige bandenmerken gebruiken een zachtere rubbersamenstelling (softere compound) waardoor de auto vaster op de weg ligt. Nadeel daarvan is dat een band sneller slijt en je eerder nieuwe banden nodig hebt. De (potentiële) kopers van Arrowspeed banden zoeken banden die niet zo snel slijten. De samenstelling van het rubber dat voor de Arrowspeed banden wordt gebruikt is harder, zodat de banden minder snel slijten. Wij noemen dat slijtvast wat je ook kan vertalen als 'beter bestand tegen' slijtage."

{videofragment video="38290" caption="Slijtvaste banden KwikFit kunnen sneller slijten dan andere banden" image="341885" }

Reageren?

Dat kan onder dit artikel op de website van Radar of plaats een reactie op de Facebookpagina van Radar. Dit artikel en meer consumentennieuws in je mailbox? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief van Radar.

]]>
Consument Sat, 17 Mar 2018 10:43:49 +0100
27 uur vliegvertraging: heb je dan recht op compensatie? https://www.nporadio1.nl/consument/8679-27-uur-vliegvertraging-heb-je-dan-recht-op-compensatie https://www.nporadio1.nl/consument/8679-27-uur-vliegvertraging-heb-je-dan-recht-op-compensatie

Je boekt een vakantie, zit in het vliegtuig en dan hoor je dat de vlucht niet doorgaat vanwege een technisch mankement. Het overkwam honderden reizigers van TUI fly. Hebben zij recht op compensatie? 

{audiofragment audio="309716" caption="27 uur vliegvertraging: heb je dan recht op compensatie?" }

Vlucht OR343 van TUI fly zou op vrijdag 19 januari 2018 vertrekken om 11.00 vanaf Schiphol naar Punta Cana in de Dominicaanse Republiek. TUI fly had voor deze vlucht één van haar drie Boeing 787-8 Dreamliners met registratie PH-TFM ingezet. 

Vlucht geannuleerd

Een vol toestel met vakantiegangers zat gereed in het vliegtuig toen de purser met de mededeling kwam dat er een kleine technische storing was en dat iedereen het toestel moest verlaten. Onder die passagiers ook Janna Bazuin en haar man. Zij hoorden in de vertrekhal dat wegens een brandstoflek het toestel niet meer zou vertrekken. "Iedereen werd verzocht om in de bagagehal de bagage op te halen en zich te melden bij de balie van TUI fly. Daar kregen we te horen van TUI fly dat we allemaal recht hadden op 600 euro compensatie per persoon. Ik was liever op tijd op de bestemming geweest." De vlucht was namelijk met 25 uur vertraagd naar zaterdag 20 januari 12.00. Bazuin en de rest van de passagiers worden ondergebracht in het Ibis Hotel en gingen de volgende dag terug naar het vliegveld. 

Brandstoflekkage

Eenmaal op Schiphol bleek de vertraging nog verder opgelopen te zijn. Het door TUI fly ingehuurde toestel, een Boeing 777-200ER van Privilege Style, moest eerst nog worden ingevlogen vanuit Milaan. Die arriveerde om 12.05 op Schiphol. Uiteindelijk is vlucht OR343 om 14.13 vertrokken naar Punta Cana. Thuis dient Bazuin een klacht in bij het reisbureau waar ze de reis geboekt heeft. Die zet de klacht door naar TUI fly. "Na vier weken kreeg ik een antwoord via het reisbureau. Daarin stond dat de claim was afgewezen vanwege brandstoflekkage."

Terug ook vertraging

Jan Zeeman had ook zo'n lange vertraging, maar dan op de terugweg. Na Punta Cana zou het toestel namelijk als vlucht OR344 doorvliegen naar Montego Bay op Jamaica en van daar weer door naar Amsterdam. "Bij het uitchecken in het hotel kregen we een smsje dat de vlucht vertraagd was. We moesten toch naar de luchthaven komen. Daar zou dan iemand van TUI fly zijn. We kregen te horen dat de vlucht een dag later zou vertrekken." Wederom regelt TUI fly voor iedereen een hotel voor de nacht en een dag later staan alle reizigers weer op de luchthaven. "Daar bleek de vlucht nog eens 3,5 uur vertraagd te zijn." OR344 landde op 21 januari om 14.31 op Schiphol, 28 uur te laat. Zeeman diende ook een claim in, maar die werd afgewezen. 

Zeeman en Bazuin kregen beiden een voucher ter waarde van honderd euro per persoon aangeboden van TUI fly, maar hebben deze nog niet verzilverd.

Meer dan 100 reacties

De ervaringen met vlucht OR343 en OR344 werden de afgelopen weken veel besproken op het Radar-forum. Veel reizigers lijken zich hier te verzamelen om te praten over deze vertraging. Zo ook Gsen93 die het topic is gestart. Hij diende 31 januari een claim in bij TUI fly en die werd afgewezen. Forumgebruiker Puntacana zou net als Jan Zeeman terugvliegen op die dag, maar was ook meer dan een dag later thuis. Hij heeft inmiddels zijn claim neergelegd bij EUclaim. Knaapwouwenaar zou doorvliegen naar Jamaica, maar ook voor hem begon de vakantie een dag later. Hij zegt: "Wij zijn een gezin van drie met een gehandicapte man en een zesjarige, als goodwill wil TUI 300 euro aan bonnen bieden".

Fout in productieproces

In een brief die reisorganisatie TUI fly naar gedupeerde reizigers stuurt wordt gezegd dat "tijdens het vertrek er werd opgemerkt dat er uit het vliegtuig brandstof lekte". TUI fly zegt dat er een team van specialisten is ingevlogen voor het onderzoek en de reparatie. "Zij hebben samen met een team van onze specialisten onderzoek verricht naar de oorzaak van de brandstoflekkage aan dit nieuwe vliegtuig." PH-TFM is een toestel dat slechts drie jaar oud is en is geleverd op 27 maart 2015. TUI fly vervolgt in de brief: "Tijdens het onderzoek bleek dat de lekkage waarschijnlijk werd veroorzaakt door een fout in het productieproces van deze vliegtuigen bij de fabrikant Boeing. Boeing heeft inmiddels bevestigd dat de lekkage inderdaad is ontstaan door een fout tijdens het productieproces van onder andere het vliegtuig waarmee uw vlucht uitgevoerd zou worden". 

Opmerkelijk is dat gesuggereerd wordt dat er mogelijk meer toestellen zijn met soortgelijke brandstoflekkageproblemen. TUI fly lijkt razendsnel gehandeld te hebben, want drie dagen nadat de lekkage werd ontdekt werd PH-TFM alweer ingezet voor een vlucht naar Punta Cana. In die drie dagen is een speciaal team uit Engeland ingevlogen, is er onderzoek gedaan en is de reparatie uitgevoerd.

'Buitengewone omstandigheid'

TUI fly stelt in de brief dat consumenten geen recht hebben op de wettelijke compensatie conform EU-verordening 261/2004, omdat er sprake is van een 'buitengewone omstandigheid'. "Er is sprake van een fabricagefout die is veroorzaakt buiten de invloedssfeer van TUI fly." Jurist Olav Wagenaar van DAS Rechtsbijstand vindt dat de communicatie van TUI fly naar de klant beter kan. "Wat mij niet duidelijk is geworden in alle berichten is of er daadwerkelijk een fabricagefout in het toestel zat. TUI fly zegt er sprake was van een brandstoflekkage waarschijnlijk veroorzaakt in het productieproces van Boeing. Boeing heeft dit aldus TUI fly bevestigd dat dit de oorzaak is geweest." 

Bewijs is er niet. De reiziger moet TUI fly geloven op haar blauwe ogen. "Er wordt verwezen naar een verklaring van Boeing, die verklaring is niet meegestuurd. Als ik de krantenberichten lees heeft Boeing geen verklaring afgegeven. Als er echt sprake is van een fout in het productieproces, dan heeft de reiziger geen recht op compensatie." Dan is er namelijk sprake van een probleem waar TUI fly niet van had kunnen weten.

Wanneer nog meer geen recht op compensatie?

Als er sprake is van overmacht, zoals extreme weersomstandigheden waardoor er geen vluchten kunnen vertrekken, zo legt Wagenaar uit. "Ook spontane stakingen van eigen personeel of bijvoorbeeld verkeersleiders worden gezien als overmacht voor de luchtvaartmaatschappij. Het is niet altijd voor de hand liggend of een oorzaak als overmacht kan worden gezien."

Wagenaar is van mening dat, zoals de zaken nu liggen met alle onduidelijkheden die er zijn, passagiers recht hebben op compensatie. "TUI fly moet met meer documentatie komen." Bij een gang naar de rechter is dat het eerste waar de rechter naar zal vragen.

Wie geen compensatie krijgt, maar toch van mening is dat hij daar recht op heeft, kan een klacht indienen bij de Inspectie Leefomgeving en Transport. Of dat zin heeft valt te bezien. "Nee, dat heeft geen zin", aldus Wagenaar. "De ILT hoeft niet op individuele verzoeken in te gaan, ook niet als deze door een aantal passagiers worden ingediend." 

Reactie Inspectie Leefomgeving en Transport

De Inspectie Leefomgeving en Transport houdt toezicht op de luchtvaart in Nederland. Radar heeft contact opgenomen met de ILT, maar die wil niet reageren in de uitzending. Een woordvoerder zegt dat de ILT deze specifieke vertraging in onderzoek heeft en dat TUI daar z'n volledige medewerking aan verleent. De ILT doet geen uitspraken over dit onderzoek.

Ook is fabrikant Boeing om een reactie gevraagd, maar daar is helaas nooit een reactie op gekomen. 

Op hoeveel compensatie heb je recht bij vertraging?

 • 0 - 1500 km: 250 euro vergoeding per passagier
 • 1500 - 3500 km: 400 euro vergoeding per passagier 
 • Meer dan 3500 km: 600 euro vergoeding (mits vertraging langer is dan vier uur)

Als een langeafstandsvlucht tussen de drie en vier uur is vertraagd heb je recht op 300 euro per persoon. Hou er ook rekening mee dat dit alleen geldt als je vliegt met een Europese luchtvaartmaatschappij, of je vlucht start in een Europees land, of je vliegt van buiten de Europese Unie naar de EU met een Europese maatschappij.

Stappenplan

Gebruik dit stappenplan om te bepalen of jij recht hebt op compensatie bij vliegvertraging.

{videofragment video="38287" caption="27 uur vliegvertraging: heb je dan recht op compensatie?" image="341878" }

Reageren?

Dat kan onder dit artikel op de website van Radar of plaats een reactie op de Facebookpagina van Radar. Dit artikel en meer consumentennieuws in je mailbox? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief van Radar.

]]>
Consument Sat, 17 Mar 2018 10:48:31 +0100
Hypotheek op maat blijkt lastig voor consument https://www.nporadio1.nl/consument/8625-hypotheek-op-maat-blijkt-lastig-voor-consument https://www.nporadio1.nl/consument/8625-hypotheek-op-maat-blijkt-lastig-voor-consument

Senioren en starters kunnen maar moeilijk aan een hypotheek op maat komen. Dat blijkt uit een inventarisatie van Vereniging Eigen Huis onder 23 hypotheekverstrekkers. Starters op de woningmarkt en senioren hebben, door hun financiële situatie, juist behoefte aan maatwerk in plaats van een standaardproduct. 

Senioren die verhuizen naar een woning waarvan de hypotheeklasten lager liggen, of mensen die eerder stoppen met werken, waardoor een AOW-gat ontstaat, ervaren moeite om weer een nieuwe hypotheek te krijgen. Zelfs wanneer er voldoende eigen middelen aanwezig zijn blijkt dit moeilijk. Starters hebben moeite om een hypotheek te krijgen, omdat zij worden beoordeeld op hun arbeidscontract (vaak flexibel) en inkomen.

Radar besteedde eerder al aandacht aan de woningmarkt. Met name voor deze twee doelgroepen zit de huizenmarkt behoorlijk op slot, vertelde Peter Boelhouwer, hoogleraar woningmarkt aan de TU Delft. Lees hier het artikel: 

{articles "Woningmarkt op slot: \'schuif 55-plussers door naar andere woning\'" id="7800" }

'Informatie vaak en weinig concreet'

Van de 23 geldverstrekkers die Vereniging Eigen Huis onderzocht, bieden er slechts tien een hypotheek op maat aan. Dat zijn met name de grote banken. Bij een hypotheek op maat wordt er een hypotheek aangeboden afhankelijk van de persoonlijke situatie van de consument als die niet in een standaardprofiel past. Tien aanbieders van maatwerkhypotheken bieden weinig concrete en vage informatie daarover aan, aldus Vereniging Eigen Huis. Voor een hypotheekadviseur wordt het dan lastig om in te schatten of de hypotheekaanvraag kans van slagen heeft.

Bij ASR, Lloyds Bank, Aegon, Centraal Beheer, Venn Hypotheken, Delta Lloyd, Woonfonds en vooralsnog MUNT is maatwerk alleen mogelijk als tijdens de aanvraag blijkt dat de consument toch niet binnen de reguliere normen past. Wie niet aan de standaard inkomensnormen voldoet, kan niet terecht bij Argenta, BijBouwe, Merius, Moneyou en vooralsnog NIBC.

Bron: Vereniging Eigen Huis/Radar

Reageren?

Dat kan onder dit artikel op de website van Radar of plaats een reactie op de Facebookpagina van Radar. Dit artikel en meer consumentennieuws in je mailbox? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief van Radar.

]]>
Consument Wed, 14 Mar 2018 08:37:48 +0100
We mogen weer lekker fietsen: 13 tips voor het onderhoud https://www.nporadio1.nl/consument/8576-we-mogen-weer-lekker-fietsen-13-tips-voor-het-onderhoud https://www.nporadio1.nl/consument/8576-we-mogen-weer-lekker-fietsen-13-tips-voor-het-onderhoud

De vrieskou heeft het land verlaten, de lente is in aantocht en dus de hoogste tijd om de fiets weer te pakken. We gebruiken de fiets niet alleen recreatief, maar ook om van alles te vervoeren. Hoe zorg je dan dat je tweewieler in de beste conditie blijft? 

{audiofragment audio="308916" caption="We mogen weer lekker fietsen: 13 tips voor het onderhoud" }

Nederland is het fietsland bij uitstek. Nergens op de wereld wordt er zoveel gefietst als in Nederland. Uit een schatting van de BOVAG in 2016 blijkt dat we samen in 2015 zo'n 22,5 miljoen fietsen hadden. Dat waren er 200.000 meer dan in 2015. Per persoon hebben we dus meer dan één fiets. De laatste jaren fietsen we ook steeds meer. Dat heeft natuurlijk vooral te maken met de opkomst van de elektrische fiets. Hoewel het aantal verkochte fietsen sinds het topjaar 2007 blijft dalen, blijft de omzet van de fietsenbranche op niveau. E-bikes spelen daar een belangrijke rol in, er worden er steeds meer verkocht ten opzichte van gewone fietsen. Cijfers van de BOVAG laten zien dat in 2016 bijna een derde van alle nieuwe fietsen elektrisch waren. Voor fietsenwinkels goed nieuws, want die fietsen hebben allemaal onderhoud nodig. 

Onderhoud verschilt per soort fiets

Elke soort fiets vergt een ander soort onderhoud. Daarnaast zijn de weersomstandigheden en het soort wegen waarop gereden wordt van invloed op het onderhoud. Bij stadsfietsen zijn lekke banden, kapotte verlichting en defecte remmen de meest voorkomende klachten. Sportfietsen kennen andere problemen, zoals een kapotte ketting of versleten tandwielen of lagers. E-bikes kennen vooral veel klachten zoals batterijen die leeg zijn en elektronische storingen. 

Fietsen worden steeds beter

Nederlanders brengen hun fiets zo'n anderhalf keer per jaar naar de fietsenmaker, al dan niet voor onderhoud of om een klacht op te lossen, aldus Berend van Loon van Snel Fietsen. "Bij e-bikes is dat twee keer zo veel. Het onderhoud van e-bikes is vaak niet rendabel voor een fietsenmaker, omdat het onder service en garantie valt." Goede e-bikes kosten tussen de vijftienhonderd en vier- tot vijfduizend euro zegt Van Loon. "De laatste jaren is er veel veranderd en verbeterd, zoals de motor, batterij, software en de computer." 

Tips

Waar kan je nou op letten als het gaat om fietsonderhoud? Zijn er dingen die je zelf kan doen of moet je voor elk klein ding naar de specialist? 

 • Laad de accu van je elektrische fiets altijd op op kamertemperatuur. Accu's houden van een warme omgeving.

 • Veel mensen maken de ketting veel te vet. Vermijd dat. "Een paar druppeltjes is al genoeg om hem te smeren. Een te vette ketting verzamelt ook snel vuil." Gebruik geen spuitbus, dan spuit je er namelijk geheid naast. Maak de ketting schoon voordat je hem invet.

 • Let op je bandenspanning. Je banden slijten dan minder, het is beter voor je stuurgedrag, remgedrag en wegligging. Achterbanden moeten volgens Van Loon zeker twee tot drie jaar meegaan, een voorband een jaar langer.

 • Wist je dat je je frame kan waxen met een dun filmlaagje? Daarmee bescherm je de fiets tegen de elementen, in bijvoorbeeld een vochtige schuur of als de fiets buiten staat.

 • Goedkoop is duurkoop als het gaat om binnenbanden. Die gaan namelijk veel sneller lek. Zorg ook hier weer dat de bandenspanning op peil is. 

 • Heb je een afgebroken spaak? Repareer hem dan zo snel mogelijk. Het wiel raakt uit balans als er één of twee kapot zijn. 

 • Probeer trommelremmen niet zelf te vervangen. Daar heb je speciaal gereedschap voor nodig. Kies bij remblokjes voor de sterkste rem die er is. Die kan je ook makkelijk zelf vervangen. 

 • Ben je niet zo handig? Overweeg dan een cursus waarmee je leert hoe je onderweg banden kan plakken en hoe je een rem of spaak repareert.  

 • Breng je fiets regelmatig langs voor een onderhoudsbeurt. Je fiets wordt dan op allerlei punten nagelopen en daarmee verleng je de levensduur van je fiets. 

 • Heb je fietsverlichting op batterijen? Vervang dan jaarlijks de batterijen. Ze kunnen er namelijk zomaar mee stoppen. 

 • Het is voor de accu van een e-bike niet goed om lange tijd stil te staan. Probeer dus ook in de winter als je dan niet fietst, toch even te fietsen. Ben je lange tijd niet aan het fietsen, bewaar dan de accu binnen op een temperatuur van minimaal zestien graden.

 • Maak je fiets regelmatig schoon. Doe dat met warm water, een borstel en fietsreiniger. Vermijd een hogedrukspuit, daarmee kan je water spuiten in de trapas en versnellingsnaaf. 

 • Gebruik speciale teflon-fietsolie. Die stoot vuil af en is ook vuilwerend.

{videofragment video="38085" caption="We mogen weer lekker fietsen: 13 tips voor het onderhoud" image="340703" }

Reageren

Dat kan onder dit artikel op de website van Radar of plaats een reactie op de Facebookpagina van Radar. Dit artikel en meer consumentennieuws in je mailbox? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief van Radar.

]]>
Consument Sat, 10 Mar 2018 10:49:04 +0100
Heb je een internationaal rijbewijs nodig? https://www.nporadio1.nl/consument/8575-heb-je-een-internationaal-rijbewijs-nodig https://www.nporadio1.nl/consument/8575-heb-je-een-internationaal-rijbewijs-nodig

Je gaat lekker op vakantie en ter plekke huur je een auto. Heb je dan voldoende aan je Europese rijbewijs of moet je een duur internationaal rijbewijs hebben? 

{audiofragment audio="308913" caption="Heb je een internationaal rijbewijs nodig?" }

Het rijbewijs, zoals dat in Nederland uitgegeven wordt, mag je zonder problemen in de Europese Unie gebruiken. Daarbuiten kan het een ander verhaal zijn en heb je misschien een internationaal rijbewijs (IRB) nodig. Dat is een document dat uitgegeven wordt door de ANWB. 

'Ze kennen het niet eens'

Daar kreeg Anneke van der Meulen mee te maken die een aantal keer per jaar naar Israël reist. Anneke is daar reisleider en huurt er weleens een auto. "Het Nederlandse rijbewijs is in Israël geldig, dus je hebt het niet nodig volgens mij. Hoewel de ANWB anders adviseert." Als Van der Meulen een huurauto ophaalt vragen ze er nooit naar. "Ze kennen het niet eens." Ze vindt het niet terecht dat je een internationaal rijbewijs elk jaar moet vervangen terwijl het Nederlandse rijbewijs tien jaar geldig is. Ook moet ze elk jaar een nieuwe foto aanleveren. 

Beperkte geldigheid is ergernis

De melding van Anneke staat niet op zichzelf. Radar kreeg maar liefst 63 mails van consumenten met vragen over het internationaal rijbewijs. Zo mailt Ben dat hij voor zijn reis naar Canada een IRB had gekocht, maar bij een aanrijding begreep de politie helemaal niets van het document. Jasper kocht er eentje voor zijn reis naar Zuid-Korea, maar de autoverhuurder erkende het document niet. Hij kreeg zijn auto niet mee. Ans huurde een auto in Amerika en de verhuurder zei dat ze geen IRB nodig had. Bij haar herkende de politie het document overigens wel. De heer of mevrouw Albronda heeft al twintig keer een IRB gekocht voor Indonesië, maar zegt dat het document in andere landen langer geldig is. In Nederland is de geldigheidsduur een jaar. 

Wat is het internationaal rijbewijs nou eigenlijk? 

Het IRB is een boekje dat je koopt bij de ANWB winkel. Daarin is in het Indonesisch, Engels, Spaans, Portugees, Arabisch, Grieks, Russisch, Chinees en Frans te lezen wat voor rijbewijs je hebt. Een medewerker van de ANWB zet in de winkel stempels bij het type rijbewijs waarvoor je bevoegd bent. Helemaal achterin is een foto van de rijbewijshouder met je naam, voornamen, geboortedatum, geboorteplaats en woonplaats te vinden. Op de voorzijde staat een stempel met de geldigheidsdatum van de ANWB-winkel die het document afgeeft.

Een IRB kost 17,95 euro voor leden van de ANWB en 18,95 voor niet-leden. Let op: het IRB is geen vervanging van het rijbewijs, het is een aanvulling. 

'Administratief artefact'

Frank Jacobs van autoblad Autoweek is geen fan van het IRB. "Zelf kan ik er helemaal niets mee. Het is een vodje, niets meer dan een bijsluiter, een kopie van een kopie van een scheve kopie, alleen de koffievlek ontbreekt." Jacobs noemt het een administratief artefact uit de vorige eeuw. Dat het IRB een oud document is staat buiten kijf. In 1949 tijdens het Verdrag van Genève is het IRB ontstaan en pas in 1968 tijdens het Verdrag van Wenen herzien. Sindsdien zijn er geen wijzigingen meer aangebracht. 

'Nooit naar gevraagd'

Als autojournalist heeft Jacobs al in veel landen gereden, waaronder Thailand, Japan, Korea, Bolivia, Verenigde Staten, Argentinië en Chili. "Ik kan me niet herinneren dat er ooit naar is gevraagd. Geloof me, voordat je met de Dakar Rally mee mag rijden ben je door een aardig administratieve molen gegaan." Jacobs heeft door de jaren heen een aardige collectie opgebouwd. "Voor tien jaar ben ik 190 euro aan die vodjes kwijt. Dat is vijf maal de prijs van mijn echte rijbewijs. De kosten van pasfoto's en de gang naar de ANWB-winkel heb ik niet meegerekend."

Geen controlerend orgaan

Jacobs zegt dat het IRB in veel landen officieel verplicht is, maar dat er volgens hem geen controlerend orgaan is dat daarvan op de hoogte is. "Zelfs al zouden ze dat wel zijn, dat papiertje is zo overtuigend als de folder met weekaanbiedingen van je buurtsuper. Iedereen met een printer kan het thuis maken." Of je het wel of niet moet aanschaffen is volgens Jacobs afhankelijk van het land waar je naartoe gaat. "Er zijn landen waar je je zaken maar beter picco bello op orde hebt. Die negentien euro is niks vergeleken bij de ellende die een kwaadwillende ambtenaar in een wazig land waar je de taal niet spreekt je kan berokkenen." 

'Is bepaald in internationale verdragen' 

In Nederland is de ANWB de enige uitgever van het internationaal rijbewijs. "In de wet zijn gemeenten en de ANWB aangewezen als uitgever, maar in de communicatie verwijst het ministerie (van Infrastructuur en Waterstaat red.) niet naar gemeenten." Dat zegt Ad Vonk van de ANWB. Hij legt uit dat in 1949 afspraken zijn gemaakt tussen een heleboel landen die zijn vastgelegd in het Verdrag van Genève. Daar hoort ook de geldigheidsduur van één jaar bij. Het Verdrag stamt uit een tijd dat reizen nog iets bijzonders was. Vonk zegt dat de ANWB slechts een uitvoerende rol heeft, in opdracht van de overheid. De bond gaat niet over de inhoud van de verdragen.

Wie belt met de ANWB om meer informatie over het IRB te krijgen kan de pech hebben een medewerker te treffen die niet op de hoogte is. Radar belde met de klantenservice en kreeg daar te horen dat we in Nederland geen Europees rijbewijs hebben waar in meerdere talen opstaat wat het voor document is. De medewerker bleek ook niet echt op de hoogte te zijn hoe een IRB er precies uitziet. 

Wel of niet verplicht?

De ANWB maakt op haar website onderscheid in drie situaties: 1) er is geen IRB nodig, 2) het IRB is verplicht en 3) er is geen IRB nodig, maar "we raden het wel aan". Er blijkt nogal wat verschil te zijn tussen de theorie (wat er dus opgeschreven staat op de site van de ANWB) en de praktijk (hoe consumenten het bezit in de praktijk ervaren). Vonk: "De ANWB geeft het IRB alleen uit voor die landen die zeggen dat het verplicht is. Daarbij gaan we uit van de verdragen en wat de landen hebben aangegeven of ze een IRB verplicht stellen. De praktijk heeft daar geen invloed op. Als er niet naar gevraagd wordt betekent dat niet dat het niet vereist is". 

Vonk zegt "zo nu en dan" te horen dat het IRB niet erkend wordt. "Net als met het gewone rijbewijs wordt er niet zo snel naar rijbewijzen gevraagd. Bij sommige omstandigheden, zoals bij een ongeval betrokken raken, zal dat eerder het geval zijn." 

Hoe rechtsgeldig is het IRB?

Het IRB is volgens advocaat Bert Kabel van SMART Advocaten een rechtsgeldig document, maar maakt daarbij wel de kanttekening dat het opmerkelijk is dat iedereen in de ANWB-winkel het mag invullen. In artikel 117 van de Wegenverkeerswet staat dat een overheid de afgifte mag uitbesteden. "De burgemeester is ook bevoegd tot afgifte van het IRB. Het zou mijns inziens logischer zijn dat de overheid het document verstrekt gelet op het doel van het document." Het Europese rijbewijs zoals we dat kennen wordt in Nederland uitgegeven door de RDW, de Rijksdienst voor het Wegverkeer. 

Kabel is van mening dat burgers nodeloos op kosten worden gejaagd. In het Verdrag van Wenen uit 1968 zijn de afspraken vernieuwd. Het IRB is sindsdien drie jaar geldig, maar Nederland hanteert nog de oude termijn van één jaar. 

Ministerie gaat geldigheid verlengen

Radar deed navraag bij het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en die liet weten dat er momenteel een procedure loopt waarmee de regelgeving wordt veranderd. Dat betekent dus dat de geldigheidsduur wordt opgerekt naar drie jaar. Wanneer dit in werking treedt is nog niet bekend.

{videofragment video="38082" caption="Heb je een internationaal rijbewijs nodig?" image="340696" }

Reageren

Dat kan onder dit artikel op de website van Radar of plaats een reactie op de Facebookpagina van Radar. Dit artikel en meer consumentennieuws in je mailbox? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief van Radar.

]]>
Consument Sat, 10 Mar 2018 10:45:21 +0100