Binnenland

5 tips voor een perfecte tuin

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 5 tips voor een perfecte tuin

[EO] Volop zon en hier en daar een plensbui: het perfecte weer voor een gezonde tuin. Hoveniers Hans Puik en Tom van Nieuwaal weten alles over planten, bomen en bloemen. In Dit is de Nacht vertellen ze hoe ook jij de perfecte tuin kan krijgen.

1. Geef uw tuin niet te veel water

"Tuinen worden tegenwoordig te veel verwend", zegt Puik. "Ze krijgen vaak veel water. Daardoor liggen de wortels als een soort pannenkoek in de aarde. Laat ze maar hun best doen om het te vinden. De wortels vinden hun weg dieper in de aarde. Op het moment dat ze even geen water krijgen, gaan ze ook niet meteen slap hangen." Van Nieuwaal vult aan: "Houd je plantjes niet te nat. Planten verdrinken eerder dan dat ze verdrogen." Hans: "Beregenen is onnatuurlijk. Het is net zoiets als botox. Je moet het bijhouden."

2. Ruim niet te grondig op

"Soms vragen mensen mij waarom ik de bladeren niet opruim", vertelt Puik. "Natuurlijk staat dat opgeruimder, maar het is beter om wat te laten liggen. Het is als het ware het bord eten voor de bomen en planten. Zelf word je er ook niet vrolijk van als je bord spaghetti onder je neus vandaan wordt getrokken."

3. Niet te veel bestrijden

"We zijn geneigd insecten te bestrijden", aldus Van Nieuwaal. "Maar door allerlei chemische spulletjes te gebruiken, verstoor je het natuurlijke proces. Daarbij maken planten normaliter een stof aan waardoor een beestje als de slak, zich uit de voeten maakt. Bestrijd niet meteen alles. Planten redden het vaak zelf."

4. Gebruik kokend water

"Een van de vervelendste onkruidsoorten op dit moment is de duizendknoop", zegt Van Nieuwaal. "Het is een plant uit China en kan ontzettend gaan woekeren. Het is lastig om daar wat aan te doen, maar als je het wil uitroeien, dan moet je dat doen met kokend water. Haal de hele plant uit de grond en gooi de restanten in de grijze bak. Het moet vernietigd worden. Belandt het in de groene bak, dan breidt het zich zo weer uit."

5. Maak die grond los

"Woon je in een nieuwbouwhuis, dan vereist de tuin extra zorg", weet Puik. "De grond is onnatuurlijk aangedrukt. Wil je een tuin die prachtig gaat groeien en bloeien, zorg dan dat er meer lucht in de grond komt."

Tuinieren

Ster advertentie
Ster advertentie