appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-airplay plyr-captions-off plyr-captions-on plyr-download plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-logo-vimeo plyr-logo-youtube plyr-muted plyr-pause plyr-pip plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-settings plyr-volume
STER Advertentie

Zo controleer je of jouw Facebookgegevens zijn gedeeld

ANP Foto
dinsdag 10 april 2018 | AVROTROS | Radar Radio Twitter

Facebook heeft een pagina online gezet waarop je kan controleren of jouw gegevens zijn gedeeld met Cambridge Analytica. 

Radar besteedde op 24 maart aandacht aan het privacyschandaal van sociaalnetwerksite Facebook. De persoonsgegevens van vijftig miljoen consumenten zijn door een commercieel bedrijf, Cambridge Analytica, gebruikt om gericht te adverteren ten tijde van de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2016. Cambridge Analytica kwam aan die data doordat mensen een persoonlijkheidstest invulden in de app 'thisisyourdigitallife'. Niet alleen het profiel van deelnemers aan de quiz belandden bij Cambridge Analytica, maar ook profielen van vrienden van de invullers.

Jouw gegevens gedeeld?

Via deze pagina van het Facebook Helpcentrum kan je checken of jouw gegevens zijn gedeeld met Cambridge Analytica. Als je gegevens niet zijn gedeeld, krijg je onderstaand scherm te zien:

Als er wel gegevens van je zijn gedeeld, omdat één van je vrienden is ingelogd in de 'thisisyourdigitallife' app, krijg je onderstaand te zien. Het kan dus zijn dat via een vriend of vriendin van je gegevens zoals je openbaar profiel, pagina-vind-ik-leuk, geboortedatum en huidige woonplaats bij Cambridge Analytica zijn beland. 

De komende dagen zal Facebook ook nog actief deze pagina naar je pushen.

Zorgen?

Stel dat je gegevens toch gedeeld zijn, moet je je dan zorgen maken? Wouter van Noort, techdeskundige van NRC, zegt dat er op individueel niveau niet zoveel aan de hand is. Op een ander niveau wel, bijvoorbeeld wanneer gegevens samengevoegd worden en worden ingezet voor politieke campagnes. 

Bron: Facebook/Radar/RTL Nieuws/NRC

Reageren?

Dat kan onder dit artikel op de website van Radar of plaats een reactie op de Facebookpagina van Radar. Dit artikel en meer consumentennieuws in je mailbox? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief van Radar.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1