Binnenland

Waterschapsbelasting stijgt: consument meer geld kwijt

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Waterschapsbelasting stijgt: consument meer geld kwijt

[AVROTROS] Consumenten gaan dit jaar meer waterschapsbelasting betalen. Zelf verwachten de waterschappen dat er 2,8 miljard euro belasting geheven gaat worden. Uit een berekening van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat dat ruim 2,5 procent meer is dan vorig jaar.

De stijging is volgens de Unie van Waterschappen te wijten aan klimaatverandering en inflatie. Gemiddeld betaalt een gezin dat in een huis woont van 250.000 euro zo'n 359 euro waterschapsbelasting. Dat komt neer op een stijging van 1,2 procent. Alleenstaanden met een eigen woning gaan 1,8 procent meer betalen. Huurders betalen minder, zo betaalt een gezin 257 euro. Alleenstaanden in een huurwoning betalen gemiddeld 144 euro.

Prijs verschilt per waterschap

Het verschilt per waterschap wat je betaalt. Dat heeft ermee te maken dat elke regio anders is ingedeeld. Het waterschap Delfland incasseerde in 2016 maar liefst 225 miljoen euro. Huishoudens met een woning van 250.000 euro betalen daar 468 euro, voor een vergelijkbaar huis rekent waterschap Dommel 239 euro.

Kwijtschelding mogelijk?

Het is mogelijk om kwijtschelding aan te vragen voor de aanslag waterschapsbelasting. Dat kan als je voldoet aan de voorwaarden. Zo moet je een inkomen op of onder bijstandsniveau hebben, mag de waarde van je huis niet hoger zijn dan de hypotheek, mag je geen eigen bedrijf hebben en mag de verkoopwaarde van je auto niet meer zijn dan 2269 euro. Ook mag je niet meer geld op je bankrekening hebben dan het normbedrag (maximumbedrag) dat voor jou geldt, plus een maand huur en een maand zorgpremie. Het verzoek tot kwijtschelding dien je in bij het waterschap waaronder jouw huishouden valt. ANP/Radar

Reageren?

Dat kan onder dit artikel op de website van Radar of plaats een reactie op de Facebookpagina van Radar. Dit artikel en meer consumentennieuws in je mailbox? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief van Radar.

Ster advertentie
Ster advertentie