Binnenland

7 tips voor een betaalbare wintersport

foto: ANP Fotofoto: ANP Foto
  1. Nieuwschevron right
  2. 7 tips voor een betaalbare wintersport

[AVROTROS] Goedkoop op wintersport gaan, dat is een uitdaging, want het is doorgaans een dure vakantie. Vaak ben je als gezin gedwongen om in het hoogseizoen op vakantie te gaan. De krokusvakantie is het hoogseizoen, dus ook de duurste week en dat betekent een run op accommodaties. Daarnaast zorgen materiaal en lessen voor extra kosten. We geven je zeven tips om toch betaalbaar op wintersport te gaan.

7 tips voor een betaalbare wintersport

Gert is een ervaren wintersporter. Hij probeert buiten het hoogseizoen te boeken. Toch was er ook een tijd dat hij wel in het hoogseizoen naar de sneeuw ging, omdat zijn kinderen nog gebonden waren aan krokusvakantie. Dan had hij ook zo zijn handigheidjes om geld te besparen. "Ik kocht bijvoorbeeld voor 25 euro gebruikte skischoenen voor de kinderen. Hetzelfde geldt voor de ski's. Die kun je makkelijk scoren op Marktplaats. Dat scheelt echt, dan hoef je niet te huren. Ga je met de auto dan kun je vaak via Facebook sneeuwkettingen regelen door gewoon een bericht achter te laten op je tijdlijn. Geldt ook voor ski-kleding."

Bespaar op eten: eet thuis

Bert Romani is directeur van de Nederlandse Ski Vereniging, hij herkent de tips die Gert beschrijft. Hij benadrukt ook dat het belangrijk is om je af te vragen wanneer een wintersportvakantie geslaagd is. "Op het moment dat jouw vakantieplezier afhangt van niet-koken en als je iedere dag buiten de deur wilt lunchen en dineren, dan wordt het ongelooflijk duur." Kosten kun je besparen door in je appartement te eten. Overdag kun je iets meenemen voor bovenop de berg. Ook een goede tip is om naar de ski-in ski-uit gebieden te gaan. Dat zijn de gebieden waarbij je accommodatie werkelijk aan de piste ligt. Dan is het heel gemakkelijk om thuis te gaan eten. Je vindt deze gebieden vooral in Frankrijk.

Koop materiaal tweedehands

Iris is een fervent snowboarder en heeft goede tips. "Als je snowboarder bent loont het absoluut om een tweedehands snowboard en schoenen te kopen. Beginnersboards worden vaak op Marktplaats aangeboden voor een goede prijs. Vaak even duur of zelfs goedkoper dan huren. Oftewel, na één (of hooguit twee) jaar heb je die kosten er al uit!"

Romani bevestigt dat je prima via goedkope aanbiedingen in bijvoorbeeld supermarkten spullen kunt kopen." Een ski-jas bestaat in feite niet. Het gaat erom dat een jas wind- en waterdicht is. Of je die nu in Oostenrijk op de piste gebruikt of in Nederland tijdens een strandwandeling in de winter maakt niet uit." Ruilbeurzen, Marktplaats of het lenen van spullen, het zijn allemaal manieren om te besparen op materiaal. "Wat wel belangrijk is, is dat ski-schoenen goed zitten. Ook warme en prettig zittende handschoenen zijn onmisbaar." Als vooral ook de schoenen (maar koude handen is ook niks) niet goed zitten, is je wintersportplezier echt bedorven. Het is de moeite waard om zowel online als in de winkels te shoppen voor wat betreft de prijs, daarmee bespaar je. Bij tweedehands is het ook raadzaam om te passen."

Kwaliteit huurspullen steeds beter

Je kunt natuurlijk ook gaan huren, de kwaliteit van de huurschoenen is steeds beter geworden. Daar heeft in feite een enorme kentering plaatsgevonden, omdat mensen goede spullen willen huren, anders komen ze niet terug in dat gebied. Dat geldt ook voor de ski's. Belangrijk is wel dat je eerlijk bent over je ski-niveau. Als je vaker op wintersport gaat loont het echt de moeite om eigen schoenen en ook ski's te hebben.

Wat kost een wintersportvakantie?

Volgens cijfers van TNS NIPO (continue vakantie-onderzoek) zijn de gemiddelde kosten voor een wintersportvakantie 700 euro per persoon. Dus gemiddeld 2800 euro voor een week skiën met een gezin met twee kinderen. 60 procent van de Nederlanders gaat naar Oostenrijk, het overgrote deel daarvan boekt een drie- of viersterren hotel of een pension. Je hebt studententrips die naar een goedkope accommodatie ergens in een onbekend Frans gebied gaan. Bert Romani kent dat soort aanbiedingen wel. "Dat wordt dan in januari aangeboden voor 199 euro met de bus. Dan heb je bus, verblijf en skipas en dan wordt de hele bus volgestopt met pasta en aardappels en die zijn voor 350 euro uit en thuis. Dat is echt voor een student. Als het je als gezin lukt om voor 400-500 euro per persoon per week op wintersport te gaan, dan is dat goedkoop."

Hoe zit het met de veiligheid?

Een goedkope busreis is even veilig als een duurdere. Het zijn dezelfde bussen die anders worden ingezet, er zijn dan gewoon accommodaties over en die bieden ze dan bijna gratis aan. Veiligheid van liften, kabelbanen of wegen? In goedkope gebieden gelden ook dezelfde veiligheidsvoorschriften. Ook Turkije en Bulgarije nemen daar geen enkel risico mee, want dan is het direct gedaan met de klandizie. Er is internationale controle op. De gebieden houden zich daar aan, want het is de basis van hun verdienmodel.

Hier moet je niet op bezuinigen

Een goede reisverzekering mét wintersportdekking natuurlijk. Dat is echt een verplichte kostenpost. Let vooral op de dekking, want daar moet repatriëring in zitten, maar ook dekking voor off-piste skiën. Kies je voor een dekking van het verlies van een skipas, of een dekking voor gehuurd materiaal? Je moet goed bekijken waar je voor verzekerd bent en wat je zelf zou moeten betalen. In de bergen loopt dat hoog op, want hulp via de helikopter hulp! Een reisverzekering kost zo'n 70-80 euro per jaar. Het is bijna altijd voordeliger om een doorlopende reisverzekering te hebben.

7 tips voor een betaalbare wintersport

  • Maak handige keuzes. Grote massale gebieden en kleine onbekende skigebieden zijn het meest budgetvriendelijk.

  • Buiten het hoogseizoen is het vaak goedkoop skiën. De eerste week van mei staat al bekend als de 'Dutch week'.

  • Buiten de deur lunchen of dineren is echt een grote kostenpost. Doe dat dus niet!

  • Ski-spullen zijn goed tweedehands te vinden, te ruilen of te lenen.

  • Ski-pas: soms is het voordeliger om een pas te kopen die je vijf keer kunt gebruiken in zeven dagen. Als het dan een keer slecht weer is, kan je een dagje overslaan.

  • Voor beginners: neem in Nederland ski-les. Dat is effectiever en zo besteed je je euro het slimst.

  • Durf te vragen: laat berichten achter op je tijdlijn! Veel mensen komen via Facebook aan hun spullen.

Reageren?

Dat kan onder dit artikel op de website van Radar of plaats een reactie op de Facebookpagina van Radar. Dit artikel en meer consumentennieuws in je mailbox? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief van Radar.

Ster advertentie
Ster advertentie