Binnenland

Budget Car Rental voegt ongevraagd extra's toe aan autohuur

foto: ANP Fotofoto: ANP Foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Budget Car Rental voegt ongevraagd extra's toe aan autohuur

[AVROTROS] Wie in het buitenland een auto huurt moet goed opletten bij de balie of niet op slinkse wijze onnodige extra's aan het huurcontract worden toegevoegd. Je kan zomaar honderden euro's afhandig worden gemaakt zonder dat je weet waarvoor je tekent.

Budget Car Rental voegt ongevraagd extra's toe aan autohuur

Gerard van Dijk huurde via Auto Europe bij Budget een kleine auto voor zijn vakantie in Portugal. Daar betaalt hij ruim 299 euro voor. Bij aankomst op de luchthaven in Faro meldt hij zich bij de balie van autoverhuurder Budget en hij overhandigt de voucher.

Portugees formulier: niet te begrijpen

Van Dijk krijgt van de baliemedewerker een formulier dat hij moet ondertekenen. Het formulier is helemaal in het Portugees. Dat begrijpt hij niet en dus vraagt hij om een Engelstalig formulier. Budget zegt dat er geen Engelstalig formulier aanwezig is. Het bewuste formulier is het huurcontract waarop staat wat je hebt gehuurd en of er al schade op de auto zit. De baliemedewerker van Budget geeft aan dat het formulier puur voor de formaliteiten is.

Getekend voor afkoop eigen risico

Aangezien Van Dijk en zijn vrouw moe zijn, hij een lange rij achter zich ziet staan en zonder getekend formulier zijn auto niet meekrijgt, besluit hij toch maar te tekenen. Dat heeft grote gevolgen blijkt bij aankomst in het hotel, want daar ziet Gerard ineens een afboeking van 321 euro. Van Dijk begrijpt er niets van en beklaagt zich bij tussenpersoon Auto Europe. Die kan uiteindelijk niets voor hem doen, want Gerard heeft zelf overal voor getekend. Hij blijkt getekend te hebben voor een volledige afkoop van het eigen risico, terwijl Gerard thuis al het eigen risico beperkt had afgekocht. De verkoopwijze van Budget is onfatsoenlijk te noemen door de volledige (en duurdere) afkoop van het eigen risico ongevraagd toe te voegen aan het huurcontract en Van Dijk geen Engelstalig huurcontract te geven. Auto Europe verwijst Van Dijk naar Avis, het moederbedrijf van Budget. Daar komt Gerard ook niet verder, net als bij het Juridisch Loket, de ANWB, de creditcardmaatschappij en het Europees Consumenten Centrum.

Bel met de partij waar je geboekt hebt!

Yda Matthijssen van de ANWB zegt dat je in dit soort gevallen altijd direct moet klagen bij de partij waar je hebt geboekt. "In dit geval is dat Auto Europe. Bel desnoods als je in de rij staat bij de balie. Mensen vinden dat vaak vervelend vanwege de druk die op ze staat op dat moment." Matthijssen voegt toe dat baliemedewerkers commissie krijgen over hetgeen dat ze verkopen. Deze truc heeft de betreffende baliemedewerker in ieder geval veel opgeleverd.

Auto Europe vergoedt uit coulance

Radar legt de casus voor aan tussenpersoon Auto Europe. Die geeft aan dat Van Dijk heel bewust overal voor getekend heeft. "Budget heeft formulieren in het Portugees, maar ook in het Engels. De klant krijgt dan een exemplaar in het Engels dat niet ondertekend is. Soms is er ook een formulier in de moedertaal van de huurder aanwezig." Budget wil op verzoek van Auto Europe ook geen coulance uitvoeren, omdat ook de verhuurder van mening is dat Van Dijk overal van op de hoogte was. De avond voor de uitzending van Radar besluit Auto Europe om uit coulance en bij hoge uitzondering Van Dijk te compenseren.

"As gesture of goodwill from Auto Europe I'd like to inform you that we have decided exceptionally to refund the client in full. We will get in contact with the client again to inform him accordingly. I hope that we could help the customer with this decision and apologize for all the inconveniences."

De volledige reactie van Auto Europe is hier te lezen.

Onverwachte benzinerekening bij thuiskomst

Een andere onprettige ervaring op het gebied van autohuur komt van Jac Giesen. Hij boekt bij Tix.nl een vlucht naar Sevilla, inclusief autohuur en hotel. De afhandeling van de auto verloopt via Auto Europe die de auto boekt bij verhuurder InterRent. De hotelboeking gaat via Expedia. Na een mooie vakantie ziet Giesen bij thuiskomst dat er 91 euro aan benzinekosten van zijn rekening afgeschreven is.

Onterecht in rekening gebracht

Giesen had de afspraak dat hij de auto vol moest inleveren. Daar heeft hij ook een bonnetje van. "InterRent heeft bij het inleveren genoteerd dat de auto is afgetankt." Bij thuiskomst meldt Giesen zich direct bij Tix.nl. Die geeft aan te willen assisteren bij het oplossen van het probleem, maar verwijst hem naar Auto Europe. Aangezien het Giesen allemaal wat lang duurt laat hij de betaling storneren bij zijn creditcardmaatschappij. Auto Europe kan op dat moment niets meer doen, want de creditcardmaatschappij wil dan alleen nog communiceren met verhuurder InterRent.

Oplossing

Radar neemt contact op met Tix.nl en vraagt hoe de vork in de steel zit na drie maanden. Tixbaas Björn de Jager vindt het goed dat Radar aandacht besteed aan deze praktijken van verhuurders en laat weten dat Tix.nl de 91 euro zal vergoeden aan Jac Giesen. Yda Matthijssen van de ANWB zegt dat het altijd goed is om te betalen met je creditcard zodat je dit soort twijfelachtige betalingen kan betwisten.

Veel klachten over autohuur in het buitenland

Radar vroeg 9300 leden van het Radar Testpanel naar hun ervaringen met het huren van een auto in het buitenland. Veel mensen kregen allerlei extra producten aangeboden, zoals een extra verzekering, pechhulp of het afkopen van eigen risico. De helft van deze mensen bleek deze producten helemaal niet nodig te hebben. Zij sloten bijvoorbeeld een extra verzekering af, terwijl ze die helemaal niet nodig hadden. Veel respondenten sloten iets extra's af omdat ze de druk van de medewerker aan de balie voelden.

De meeste klachten over deze druk aan de balie gingen over verhuurder Goldcar. 80% van de respondenten die daar geboekt had voelde de druk om te tekenen, ondanks dat ze niet wisten waarvoor precies. InterRent, Dollar, Firefly en Record staan ook in de top vijf van bedrijven waarbij de verhuurder de druk behoorlijk opvoert om te krabbelen voor onnodige extra's.

Lees ook: 11 tips waar je op moet letten als je een auto huurt op vakantie.

Reageren? Dat kan onder dit artikel op de website van Radar of plaats een reactie op de Facebookpagina van Radar. Dit artikel en meer consumentennieuws in je mailbox? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief van Radar.

Ster advertentie
Ster advertentie