appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharestar-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg

Dit zijn de goedkoopste en duurste vakantielanden in Europa

ANP Foto
zaterdag 15 juli 2017 | AVROTROS | Radar Radio Twitter

Deze zomer in Europa op vakantie? In welke landen moet je dan zijn voor een goedkoop biertje, goedkope hotelovernachtingen en je dagelijkse boodschapjes? Radar zocht dat voor je uit.

Het Europees onderzoeksbureau Eurostat berekende wat de kosten zijn voor alledaagse zaken zoals eten, drinken, hotelkamers, huurwoningen, auto's en kleding. Het loont dus om even dit overzicht te bekijken voordat je op vakantie gaat. 

Zo zijn alcoholische drankjes in Noorwegen het duurst. Prijzen liggen daar maar liefst 123% boven het gemiddelde niveau in Europa. Dat geldt ook voor tabaksproducten. Op dat vlak is Bulgarije het goedkoopst met 43% lagere tarieven. Hongarije (-33%) en Polen (-32%) zijn op biervlak ook goedkoop.

Oost-Europa goedkoop voor boodschappen

Even boodschappen doen tijdens je vakantie? Die zijn het goedkoopst in Polen, want die zijn 40% goedkoper dan gemiddeld in de EU. Roemenië en Bulgarije zijn ook goedkoop wat dat betreft. Zwitserland spant de kroon, daar is je boodschappenkarretje 78% duurder. Nederlandse boodschappen zijn 0,2% duurder dan het gemiddelde in de EU.

Ook restaurants en hotels zijn in Zwitserland bovengemiddeld duur, maar liefst 67%. Roemenië en Bulgarije zijn wederom het goedkoopst, 56% onder het EU-gemiddelde.  

Zoek je een tweede huis? Met 86% boven het Europees gemiddelde is dat in Zwitserland het duurst. Het Verenigd Koninkrijk (59%) en Luxemburg (54%) staan op respectievelijk plek twee en drie. In Bulgarije (-71%) en Polen (-65%) zijn een tweede huis zeer aantrekkelijk.

Conclusie: voor een goedkope vakantie moet je naar Oost-Europa en als je een ruim budget hebt zijn Scandinavië, IJsland en Zwitserland de hotspots.

Reageren? Dat kan onder dit artikel op Radar of plaats een reactie op onze Facebookpagina. Dit artikel in je mailbox? Meld je dan aan voor onze gratis nieuwsbrief.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1