Binnenland
NTR

Picknicken? Maak Pan Bagnat, het ideale picknickbroodje

foto: Pan Bagnatfoto: Pan Bagnat
  1. Nieuwschevron right
  2. Picknicken? Maak Pan Bagnat, het ideale picknickbroodje

Je ziet deze kleurrijke maaltijdbroodjes hoog opgestapeld bij elke Provençaalse bakker, in de kiosken bij het strand, in de havens en schaduwrijke stadsparken. Pan Bagnat, van oudsher bedoeld als visserslunch, is nu het ideale picknickbroodje! Lekker voor in de fietstas of om mee te nemen op een lange treinreis. Mangiare! deelt het recept.

Doe als de Fransen

Meer groenten eten is nog best lastig. Doe als de Fransen en eet ze al tijdens de lunch; gezond en héél lekker. Bijvoorbeeld verstopt in dit 'natte broodje' Pan Bagnat, specialiteit van de Zuid-Franse stad Nice.

Italië ligt om de hoek en dat is al goed te proeven. Ze werken graag met de verse groenten en kruiden die hier overvloedig groeien. Voor hun grote trots op broodgebied, de Pan Bagnat, kiezen ze niet voor een typisch Franse baguette of pistolet, maar voor de Italiaanse bol.

Pletten moet!

Met zijn witte, zachte binnenkant en knapperige korst vormt hij de ideale 'kom' om te vullen met rijpe tomaten, gekookt ei, groene paprika, olijven, radijs, lente-ui, etc. Er gaan rijkelijk olijfolie en met mate wijnazijn overheen, want dit broodje mag letterlijk baden in zijn sappen. Strak omwikkeld in plastic folie of vetvrij papier (keukentouwtje er omheen) blijft het vocht binnenboord. Pletten mag, moet zelfs!

Voeg naar smaak extra groenten toe; selderij, blokjes komkommer, tuinboontjes. In de originele Pan Bagnat horen ook nog artisjokkenharten uit de omgeving van Nice. Er hoort in ieder geval géén vlees of kaas in, géén mayonaise, mais of (ergste fout) sla. Het is een soort salade Niçoise op een Italiaans broodje, maar dan zonder sla.

Pan bagnat

Recept

Voor twee personen (halveren of in kwarten snijden als je meerdere picknickgerechten mee hebt).

- 2 witte Italiaanse bollen
- ½ teen knoflook
- ½ groene paprika, in ringen
- 2 zeer rijpe tomaten, in plakken
- 4 ansjovis filets (blik of pot)
- 1 hardgekookt ei, in plakjes
- 4 radijsjes, in plakjes
- 2 lente-uitjes, in ringetjes
- 6 zwarte olijven, gehalveerd, zonder pit
- grote hand vers basilicumblad
- veel plastic folie of (leuker) vetvrij papier

De dressing wordt geklopt van ½ eetlepel rode wijnazijn, 1½ eetlepels lekkere extra vergine olijfolie, peper en zout.

Bereiding:

Snijd bovenkanten van witte bollen en bewaar. Pluk met vingers helft van broodkruim uit bollen. Zorg dat de korst heel blijft. Wrijf binnenkant in met snijvlak van de knoflook. Leg onderin schijven tomaat, lente-ui, olijven, plakjes ei, ansjovis, paprika en basilicumblad.

Besprenkel gul met dressing, sluit af met bovenkanten. Wikkel strak in plastic folie of papier, zo dat het niet kan lekken. Gun brood 2 uur tijd om alle sappen op te zuigen. Leg er iets zwaars op, een boek bijvoorbeeld.

Tip: geen fan van ansjovis? Vervang door stukjes tonijn uit blik.

Maak met het overgebleven broodkruim je eigen paneermeel

Uitspreiden op ovenplaat en 1 uur uit laten uitdrogen in een oven op 120 graden, waarvan deur op kier staat. Bewaar in plastic zak in vriezer.

Radio Mangiare!

Het lekkerste programma iedere vrijdag om 19:30 en 20:30 uur op NPO Radio 1. Volg Mangiare! op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie