Binnenland
AVROTROS

Tips tegen woninginbraak: 'Bel 1-1-2 bij een verdachte situatie'

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Tips tegen woninginbraak: 'Bel 1-1-2 bij een verdachte situatie'

We zijn ons steeds meer bewust van het feit dat inbrekers misbruik maken van gedeelde informatie op social media. Van de week werd bekend dat inbrekers ook misbruik maken van de informatie in rouwadvertenties. Kunnen we de dan ook geen rouwadvertenties meer in de krant laten plaatsen?

"Een woninginbraak heeft al enorm veel impact op slachtoffers. Als het dan ook nog eens gebeurt terwijl je afscheid neemt van een dierbare, heb je wat mij betreft geen enkel fatsoen", aldus Sybren van der Velden, landelijk coördinator woninginbraken bij de politie in Stax&Toine.

Terwijl een mevrouw uit Losser afscheid neemt van haar man, wordt bij haar thuis ingebroken. Dieven namen onder meer de trouwring van haar man mee. Samen met de datum waarop afscheid kon worden genomen, stond haar adres op de rouwadvertentie in de krant.

Woninginbraak valt onder 'High Impact Crime'

Bij delicten die een grote impact hebben op slachtoffers spreek je volgens Van der Velden over een 'High Impact Crime'. Inbraak tijdens een herdenkingsdienst of condoleance noemt hij zelfs een 'High Impact Plus Crime'. "Hiermee gaan daders echt een grens over", aldus Van der Velden.

Hoe vaak deze manier van inbreken voorkomt, is niet bekend. Maar deze manier van inbreken is ook zeker niet onbekend. Wel weet Van der Velden uit ervaring dat deze vormen van woninginbraak extra aandacht krijgen.

"Als landelijk coördinator hoor ik dit soort bijzondere vormen van woninginbraak vrijwel direct via onze informatieorganisatie. Als er zich een trend vormt, zorg ik dat recherche afdelingen samen gaan werken om de daders zo snel mogelijk op te sporen."

1-1-2, daar vang je boeven mee

Ken jij Het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) al? Dat is een keurmerk voor woningen die voldoen aan de eisen op het gebied van inbraakpreventie en sociale veiligheid. Als jouw huis voldoet aan de eisen van dit keurmerk, kost dat een inbreker langer de tijd om in te breken.

Van der Velden: "Veiligheid begint bij jezelf. Met behulp van de juiste maatregelen, verklein je de kans op inbraak met vijftig procent. Je kunt zelf al heel veel doen. Denk ook aan de 'Maak het ze niet te makkelijk'-campagne: leg kostbare spullen uit het zicht, laat een lamp aan, sluit alle ramen en doe de voor- en achterdeur op slot."

Heb jij een onderbuikgevoel en heb je het idee dat je een verdachte situatie ziet? Bel dan naar 1-1-2. Van der Velden: "In 90% van de gevallen heeft je onderbuikgevoel gelijk. We zijn bezig met de campagne '1-1-2, daar vang je boeven mee'. De politie wil niets liever dan boeven vangen."

Bij een verdachte situatie gaat de politie met hoge prioriteit op pad en komen heel snel ter plaatse. Soms zelfs met zwaailicht en sirene.

Subsidie voor het beveiligen van je woning

Via de website van het PKVW kun je een adviseur inschakelen om te controleren hoe het ervoor staat met de anti-inbraak maatregelen van jouw huis. De adviseur komt in vrijwel alle gevallen gratis en vrijblijvend langs voor een controle.

Sommige gemeenten bieden een subsidie aan voor inwoners die maatregelen treffen om hun woning te beveiligen. In dat geval kun je voor de aanschaf van inbraakwerende materialen, die zijn goedgekeurd volgens het PKVW, subsidie aanvragen.

Wanneer je van plan bent om je sloten te vervangen, kun je het beste via PKVW een slotenmaker inschakelen. Van der Velde: "Zij leveren goed werk tegen een goede prijs. Wij houden deze slotenmakers nauwlettend in de gaten en controleren met behulp van steekproeven of zij hun werk goed uitvoeren."

Krijgt jouw woning na deze maatregelen het Politiekeurmerk Veilig Wonen? Dan krijg je meestal korting op de premie van je inboedelverzekering.

Stax&Toine

Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.

Ster advertentie
Ster advertentie