Binnenland

Mag je werkgever meekijken met jouw e-mails?

foto: ANP Fotofoto: ANP Foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Mag je werkgever meekijken met jouw e-mails?

[AVROTROS] Een privémail sturen vanaf je werkmail, chatten met een vriend of vriendin, of even een nieuwe outfit bij elkaar shoppen bij een Chinese webwinkel op de computer van je werkgever: iedereen doet het weleens. Mag de baas zomaar met je meekijken?

Van ambtenaren van de gemeente Maastricht zijn in het geheim e-mails gelezen. Dat werd afgelopen donderdag 7 februari verteld in Radio EenVandaag op NPO Radio 1. De ambtenaren hadden kritiek op het samenvoegen van de bedrijfsvoering van de gemeenten Maastricht, Sittard-Geleen en Heerlen naar één locatie. Ze startten een rechtszaak tegen deze reorganisatie die ze wonnen. De gemeente huurde vervolgens een bedrijfsrecherchebureau in dat de e-mails van de ambtenaren doorlichtte en de ambtenaren verhoorden.

Mag een werkgever zomaar in je mail kijken?

"Nee, dat mag niet zomaar", zegt arbeidsrechtadvocaat Maarten van Gelderen van Van Gelderen Arbeidsrechtadvocaten. Hij zegt dat gekeken moet worden of er beleid is ten aanzien van dit soort dingen. "Er is een kenbaarheidsvereiste. Werknemers moeten weten dat werkgevers in bepaalde gevallen emails mogen controleren."

Het gebeurt volgens Van Gelderen regelmatig dat er een bedrijfsrecherchebureau wordt ingehuurd om ambtenaren te bespioneren. "Daar wordt lang niet altijd goed over nagedacht. Er zijn allerlei privacyregels waar je aan moet voldoen." Er moet ook een legitieme reden zijn om een bedrijfsrecherchebureau in te schakelen. Er moet een gerechtvaardigd belang zijn waarom het bureau in de mails gaat duiken van werknemers, zoals een aanwijzing van ernstig wangedrag of het lekken van hele gevoelige informatie. "Het moet noodzakelijk en proportioneel zijn."

Kun je als werknemer je hiertegen verzetten?

Van Gelderen zegt dat dat lastig is, omdat werknemers pas achteraf ervan op de hoogte worden gesteld. "Vraag je werkgever dan schriftelijk om tekst en uitleg op welke grond hij gerechtigd is een onderzoek in te stellen. Vraag een kopie van de onderzoeksresultaten. Zo kom je erachter wat er is onderzocht en kan je bepalen hoe je daar op gaat reageren, al dan niet met juridische hulp."

Let op sociale media

Werkgevers mogen controleren wat hun medewerkers doen op sociale media, maar daarbij gaat het alleen om openbare informatie. Bedenk dus goed wat je openbaar op je sociale kanalen zet. Daarnaast mogen werkgevers het gebruik van internet beperken, bijvoorbeeld door het blokkeren van pornografische websites.

Werknemers die hun werkmail ook voor privéberichten gebruiken doen er goed aan deze mails in een map 'persoonlijk' te zetten, want die mag een werkgever niet zomaar lezen. Als het gaat om camera's op de werkvloer: je baas mag geen gebruik maken van verborgen camera's om personeel te filmen, behalve als er sprake is van diefstal of fraude. Zelfs dan gelden er strikte voorwaarden.

Lees ook: 5 vragen over privacy op de werkvloer

Mag je werkgever meekijken met jouw e-mails?

Radar: consumentenradio op NPO Radio 1

Radar Radio: elke zaterdagmiddag tussen 15:00 en 16:00 op deze zender. Lees alle artikelen uit Radar Radio in de rubriek Consument. Dit artikel en meer consumentennieuws in je mailbox? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief van Radar.

Ster advertentie
Ster advertentie