appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Verkiezingscampagne Amerika: 'Het wordt een kooigevecht'

ANP
woensdag 19 juni 2019 | KRO-NCRV | Redactie Spraakmakers

De Amerikaanse president Donald Trump heeft zich vannacht officieel opnieuw kandidaat gesteld voor het presidentschap van 2020. Amerikakenner Victor Vlam denkt dat het een nóg negatievere campagne wordt dan in 2016. "Trump's enige strategie is heel hard aanvallen. Dit wordt een kooigevecht."

Programma item: Trump in race voor de presidentsverkiezingen van 2020

Trump trapte zijn campagne af met een uitgebreide toespraak in de Amerikaanse staat Florida. Het was een typische Trump-speech vol controversiële uitspraken, maar niet heel vernieuwd vindt Lars Duursma, debat- en speech-expert. "Het is meer van hetzelfde. Negentig procent van wat hij zei, klikt alsof je een tijdmachine hebt genomen naar 2016." 

Greatest hits

Trump is ook buiten campagnetijd rally's, zoals gisteren in Florida, blijven organiseren. Daarin zegt hij vaak dezelfde dingen. Dat is wat zijn achterban wil, denkt Amerikakenner Vlam. "Het is alsof je naar Marco Borsato gaat. Je wil toch dat hij 'Dromen zijn bedrog' gaat zingen. Mensen komen voor zijn greatest hits."

En die hits kregen ze. Al na tweeëntwintig seconden had hij het over de fake news media en ook de dreigementen aan het adres van Hillary Clinton ('lock her up!') zaten weer in de speech."

Keep America Great

Trump lanceerde zijn nieuwe campagneslogan in Florida 'Keep America Great'. Daarmee borduurt hij voort op zijn vorige campagne. Volgens speech-expert Duursma is het geen vernieuwende en innovatieve slogan, maar wel een pakkende. "Drie woorden doen het altijd goed. Yes we can, lock her up, make Amerika Great."

Opvallend was dat Trump zijn speech niet afsloot met zijn nieuwe slogan, maar juist met de oude. "Hij probeert maar wat uit," zegt Vlam. "Hij gebruikt dit soort rally’s om zijn ideeën uit te testen. Wat veel applaus krijgt wordt beleid."  

Houtje touwtje 

De vorige Trump-campagne was heel erg 'houtje touwtje', zegt Vlam die een boek schreef Denken als Donald Trump. "Het campagneteam zei toen: we zijn het vliegtuig aan het bouwen terwijl we al in de lucht zitten." Dat is nu helemaal anders zegt de Amerikakenner. "Trump heeft veel meer geld tot zijn beschikking en het is echt een strakke organisatie geworden." Volgens Vlam is Trump met deze professionele organisatie, tot heel veel in staat. 

Trump en de democraten hebben nog even: in november volgend jaar gaat Amerika pas naar de stembus. 

Trump in race voor de presidentsverkiezingen van 2020

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1