appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Community

Wij zijn op zoek naar mensen die met ons willen meepraten en meedenken over onderwerpen op de radio. Daarvoor willen we graag van jou horen wat jij vindt dat nieuws is. Of wat nieuws zou moeten zijn. Daarom willen we onze groep Spraakmakers altijd uitbreiden, en daar kun je je hier voor aanmelden. Deze mensen zijn al onderdeel van onze community:

Jos van Heiningen (64)

"Ik kom uit Rosmalen. Ik werk als adviseur op het terrein van het sociaal domein, waaronder de participatiewet, de jeugdwet, en de maatschappelijke ondersteuning valt. Ik sluit contracten met aanbieders van zorg aan mensen die dat nodig hebben. Mijn hobby’s zijn sport en ik heb veel plezier in toneel. Ik volg een cursus acteren. Tijdens de acteerlessen ben ik los van het leven van alledag. Lekker. Ik lees alles. Ik ben begonnen met het herlezen van de boeken in mijn boekenkast. Linksboven begonnen en ik werk alles af. Radio 1 is mijn belangrijkste nieuwsbron."

"Ik kijk s’ avonds graag naar DWDD, Jinek, Nieuwsuur. En de Zweedse serie The Legacy vind ik prachtig. Ik maak me wel eens zorgen om de zorg voor mijn schoonmoeder, ze dementeert. Ze wordt boos op onverwachte momenten, dat grijpt aan. Ik ben dus mantelzorger, ook eerder al voor mijn eigen moeder, daar gaat het gelukkig weer beter mee. De dubbele vergrijzing neemt fors toe, ik hoor het steeds vaker in mijn kennissenkring. Mijn zus zit in de GGZ, ze woont begeleid. Ik geloof in gelijkwaardigheid. Dat brengt me wel eens in problemen. Hoger geplaatsen beschouw ik als gelijkwaardig. Andersom ook. Een secretaresse beschouw ik als gelijkwaardig maar dat wordt niet altijd begrepen. Mijn levensmotto: het is niet zo erg als het lijkt!"

Ruud de Pinth (29)

"Ik woon in ’s-Hertogenbosch. Ik heb een bedrijf in videoproductie en ik lever online content. Het is een klein bedrijf, ik ben nog niet zo lang geleden begonnen. Ik ga graag naar het theater, doe graag een dansje in de kroeg. Ik ben een bourgondische Bosschenaar. Ik word blij van muziek, theater. Vooral leuk als je aan t denken wordt gezet. Ik ben naar de try-out geweest van Joep geweest, heel tof, en het jaarlijkse hoogtepunt theaterfestival de Boulevard, dat is mijn zomervakantie."

"Ik lees de Volkskrant en Blendle. Ik vind VICE fijn om te volgen, zij hebben een andere manier van nieuws brengen. Ik heb geen aansluiting voor de tv meer. Ik kijk alleen online. Af en toe kijk ik nog wel eens wat terug, Jinek, De Kist vind ik ook heel goed. Ik maak me wel zorgen om de verdeeldheid die groter wordt, ik heb gevoel dat we uit elkaar worden gedreven. De maatschappij wordt afstandelijker, we gaan naast elkaar leven, terwijl leven met elkaar mooier is."

"Mijn levensmotto: maak van het leven echt een feestje, dat vind ik heel belangrijk. Geniet ervan."

René Hildersheim (60)

"Ik ben opa van twee kleinkinderen, en ik heb twee zoons Bas en Dario. Ik woon in Veghel en kom uit Amsterdam. Ik doe veel theater en circus, ben geïnteresseerd in geschiedenis, politiek en koken. Ik ben nu theaterdocent, en doceer circustheater in heel Nederland. Vandaag ben ik mee geweest naar school, de leerlingen gingen schaatsen. Leerlingen uit het speciaal onderwijs. Daar word ik blij van, ze willen niet, maar ze doen het toch. Ik woon samen mijn vriendin Chantal en haar zoon Luc, hij heeft het syndroom van down."

"Ik lees graag kranten, het Brabants Dagblad, kliknieuws, maar ook de Volkskrant, nieuwswebsites en historische romans, met bijzondere aandacht voor de Tweede Wereldoorlog. Ik heb veel tijd om tv te kijken, maar ik kijk weinig. Ik erger me aan de reclameblokken. Een film is niet te doen. Als ik tv kijk zijn het talkshows, dat vind ik fijn, het Journaal natuurlijk, maar ook drama zoals de serie over Hendrik Groen kan ik waarderen. Radio 1 is mijn favoriet. Tuurlijk maak ik me zorgen, aan de andere kant; het leven is eindig is. Er gebeuren dingen die niet in orde zijn, ik wil daar graag wat aan doen. Ik probeer mee te werken aan kleine of grote oplossingen. Ik geloof in de mens. Ik hoorde laatst iemand zeggen; ‘Ik geloof in God maar niet in zijn personeel’, daar kan ik wel wat mee.  Mijn levensmotto is; Stenen en wolken, water en wind, wie zoeken wil zal zoeken, wie vinden wil, die vindt, het is van Bram Vermeulen."

Jordi l’Homme (22)

"Ik ben Jordi l’Homme, 22 jaar student uit Amstelveen. Oorspronkelijk kom ik uit Vaals, vlak bij het drielandenpunt.  Ik studeer rechten en criminologie aan de Vrije Universiteit en ben voorzitter van de facultaire studentenraad van de rechtenfaculteit.  Naast mijn studie heb ik een bijbaan als taxichauffeur en werk ik voor de Bonjo, de gedetineerdenkrant. Ook ben ik vrijwilliger bij het Juridisch spreekuur gedetineerden, waarvoor ik gevangenissen bezoek. Dat is een groot contrast met mijn leven als student, maar dat is een van de redenen waarom ik doe wat ik doe. Je komt in aanraking met mensen waarmee je normaal gesproken niet zo snel in contact zou komen, je ontmoet verschillende mensen, je hoort verschillende perspectieven."

"Ik lees Volkskrant en NRC, kijk actualiteitenprogramma’s als Nieuwsuur, Pauw, Jinek en Brandpunt. Radio 1 luister ik altijd als ik taxi rijd, dan ben ik helemaal bij. Ik probeer nieuws niet te volgen via sociale media, want bijvoorbeeld bij Facebook krijg je berichten te zien die het meest aansluiten op jouw reeds bestaande gedachtegang en dat wil ik juist niet. Ik merk ook dat ik me erger aan reacties op die kanalen, vaak zo ongenuanceerd en kort door de bocht. Ik erger me aan het feit dat mensen steeds snelle feiten voor waar aannemen zonder dat ze er moeite in steken om te controleren dat het waar is. Dat lijkt steeds vaker te gebeuren."

"Ik zeg altijd: het is tegenwind die de vlieger doet stijgen. Dat is een Chinese zegswijze die op veel dingen in het leven van toepassing is."

"Ik maak weleens zorgen over de polarisatie die in de samenleving lijkt plaats te vinden, dat mensen tegen elkaar worden opgezet, dat verschillen die niet zo groot zijn steeds weer benadrukt worden, dat groepen steeds meer tegen elkaar worden uitgespeeld. Dat er steeds meer haat en nijd lijkt te zijn, tussen groepen en tussen mensen. Dat is iets waar ik me zorgen over maak. Ik zou er zeker iets aan willen veranderen maar vraag me af vanuit welke positie je dat het beste kunt doen. Je kunt wel de politiek in gaan maar ik vraag me af of je dan het verschil kunt maken. Ik probeer in ieder geval mijn verschil te maken door met mensen te spreken en vooral naar ze te luisteren. Mensen praten en zeggen heel veel, maar het luisteren zou wel eens het verschil kunnen maken."

"Later wil ik strafrechtadvocaat worden, of minister president. Een eigen talkshow zoals Jeroen Pauw lijkt me ook niet verkeerd. Ik denk dat ambitie best getoond mag worden. Dat je moet durven dromen.  Dat is ook wel wat ik doe, durven dromen."

Guus Valk (70)

"Ik ben woonachtig in Abcoude. Ik ben professioneel fotograaf, vooral in de vastgoedwereld. Maar ik maak ook foto’s van evenementen, beurzen, feestjes. Hoewel ik de leeftijd heb om met pensioen te gaan ga ik lekker door. Ik verdeel mijn tijd nu in 50 % werk en 50% anderen dingen zoals bijvoorbeeld golf. Wij reizen veel en dan kamperen we nog steeds."

"Ik word blij van de dingen die ik mag doen, van mijn kinderen, kleinkinderen. Ik word moe van politiek, van al het gehakketak in de wereld, van alle negativiteit. Ik lees al 46 jaar het Parool. We kijken graag naar actualiteitenprogramma’s. Daarvan wordt je bandbreedte groter, leer je dingen over hoe de wereld in elkaar zit. Sociale media volg ik alleen via LinkedIn, ik doe niets met Facebook of Twitter." 

"Ik erger me aan mensen die van plastic zijn. Daarmee bedoel ik mensen die zich groter voordoen dan ze zijn. Maar als ze ’s avonds alleen naar huis gaan dan zijn het ook maar zielenpootjes."

"We worden een jaartje ouder en zien in onze omgeving veel mensen die ziek worden of overlijden, het komt allemaal een stukje dichterbij. Daar maak je je soms zorgen over. Maar aan de andere kant is 3 maanden geleden mijn moeder overleden, die was 103. Dus wat dat betreft heb ik nog 30 jaar te gaan."

"Als alles goed gaat gaan we volgend jaar verhuizen naar een kangoeroewoning. We bouwen een nieuw huis in het dorp met op de begane grond een woning voor mijn dochter en haar gezin. Op de bovenste verdieping komen twee appartementen voor de grootouders. Mijn vrouw en ik gaan in het ene wonen, in het andere de ouders van mijn schoonzoon."

"Ik geloof in jezelf blijven, en dat je je gevoel moet achterna gaan. Dat heb ik zelf ook gedaan. Zo ben ik vanuit het verzekeringswezen in de fotografie beland en daar heb ik nooit geen spijt van gehad."

Caroline Fieret (53)

"Ik ben alleenstaand en ik woon in Eindhoven. Ik werk al jaren in de thuiszorg, al vanaf 1994. Dat is voornamelijk huishoudelijk werk, stofzuigen, de afwas doen, al doe ik ook wel eens een boodschap voor de cliënt. Ik vraag altijd wat wilt u als eerste. ‘Doet u maar boodschappen voor mij’, hoor ik dan wel eens. Dat mag eigenlijk niet, dat zit niet in mijn takenpakket, maar dan omzeilen we de regels wel een beetje."

"De groep die nu thuis woont is groter dan de groep in het verzorgingshuis. Dat vraagt om andere zorg. Tegenwoordig help ik ook vaker jonge klanten, die uitbehandeld zijn. Ook op jongere leeftijd komt dementie voor. Ik heb dan ook een signaalfunctie."

"Ik word blij van een bedankje. Ik ben gezond en heb de regie over mijn eigen leven, daar ben ik gezegend mee.  Ik rijd paard en ik doe mee aan een musical. Die voeren we rondom Pasen op. ‘Op zoek naar Judas’, voeren we in 4 verschillende kerken op."

"Ik lees de regionale krant, en soms Trouw in het weekend. Het journaal is vaste prik en Omroep Brabant natuurlijk. En het VRT nieuws kijk ik ook, mijn wortels liggen in Zeeuws Vlaanderen. Ik geniet van Scandinavische krimi’s, die zijn even duister als het landschap zelf. Gelaagd en spannend. Daar neem ik dan een sterke borrel bij."

"Ik maak me wel eens zorgen om mijn toekomst. Krijg ik nog wel zorg? Ik ben alleenstaand, dus jan wat zal er straks voor mij nog geregeld zijn? Het verschil tussen arm en rijk wordt groter in Nederland. Ik werk veel in achterbuurten waar mensen amper rond kunnen komen. En ze komen heel moeilijk uit die armoede. Ik geloof in mezelf, ik ben ook kerkelijk. Ik geloof in een hiernamaals, wat het is, daar verdiep ik me nog niet in."

Ada de Graaf (63)

"Ik woon in Lisse, midden tussen de bollenvelden. Ik werk als verpleegkundig in het LUMC, op de kinderafdeling. Soms zijn ze net geboren, soms bijna 18 jaar oud. Vaak moeten ze een hartoperatie ondergaan. Het is heel divers en afwisselend, elke dag is anders."

 

"Ik werk sinds 1972 in de zorg, ook een tijd als hoofd. Toen mijn kinderen geboren werden wilde ik minder gaan werken en dat mocht niet als hoofd, dus toen ben ik weer ‘handen aan het bed’ geworden. Heb in die jaren veel zien veranderen. Vroeger kwamen ouders alleen tijdens bezoekuur, tegenwoordig is er echt ouderparticipatie. Rooming in, dat ouders dag en nacht bij hun kind konden zijn. In het begin werd daar raar naar gekeken, wat moeten we met die ouders en tegenwoordig vinden we het heel normaal, is het juist gek als een ouder naar huis gaat.  Toen mijn broertje naar het ziekenhuis moest blijven mocht mijn moeder maar 2 keer per week komen, dat werd toen normaal gevonden. Dat kun je je nu toch niet meer indenken."

"Als ik thuis ben heb ik de hele dag radio 1 aan als achtergrondgeluid, je pikt zo toch heel veel op.  Op  internet gebruik ik Topics, dan kun je nieuws over bepaalde onderwerpen volgen. Lees dagelijks het AD, tijdje een regionaal dagblad gelezen maar wilde toch wat breder worden geinformeerd. Ik ben fan van columns van Eus en van Angela de Jong. Die wil ik elke dag wel lezen en de strips."

"Ik ben lid van de bieb, lees heel veel maar hoef die boeken niet te hebben. Ik brei en haak als vrijwilliger voor de Kledingbank, dat is een soort voedselbank maar dan voor kleren. Een keer per week komen we bij elkaar om te handwerken. En ik doe aan beeldhouwen, heel leuk. Maar dat is niet iets wat je thuis kan doen want dat geeft heel veel stof. Ik word blij van lekker weer, houd van mooi weer, ben geen mens van de winter. Mooi weer, lekker buiten in de tuin rommelen, fietsen, naar het strand gaan, actief lekker bezig."

"Ik maak me wel eens zorgen hoe het verder moet in de maatschappij. Vooral in de zorg, ontwikkelingen gaan steeds verder, aanbod lijkt wat minder te worden. Er wordt van je verwacht dat je zelfstandig blijft wonen maar je mist de voorzieningen. Ik zie het met mijn buurvrouw, die woont alleen, is af en toe verward. Eigenlijk wil je als kind wat meer toezicht, dagbesteding, moeilijk te regelen.  Ik wind me niet zo snel op, behalve een klein dingetje: kinderen die zonder licht fietsen, levensgevaarlijk. En dat er steeds meer taken bij onderwijs komen te liggen. De school moet zorgen  dat kinderen ontbijten, dat ze weten hoe dingen werken, dan denk ik  hallo ouders, waar zijn jullie?"

"Ik geloof in de goedheid van de mens, sowieso, en daar sta ik voor. Wat er ook gebeurt, ik geloof dat elk mens iets goeds in zich heeft. Soms moet je even spitten, maar het is er wel."

Michiel Vergeer (71)

"Ik woon in Leiden. Tot mijn pensioen werkte ik voor het Centraal Bureau voor Statistiek, de laatste jaren als hoofdeconoom. Ik zit niet op Facebook of Twitter. Ik haal mijn nieuws uit de krant, of via radio en tv. Dagelijks lees ik de Volkskrant en het Financiële Dagblad, toch nog mijn oude werkterrein. Daarnaast ook regelmatig het AD en de Telegraaf." 

"In zijn algemeenheid ben ik een optimistisch mens. De meeste mensen in Nederland gaat het goed, zelf maak ik me wat meer zorgen over de integratie. Heb gevoel dat de standpunten verhard zijn, 20 jaar geleden was ik optimistischer. Ik heb een hekel aan mensen die er met de pet naar gooien en zomaar iets beweren, je moet eerst nadenken voor je iets zegt en ik erger me aan mensen die op de radio dwars door anderen heen praten want dat is natuurlijk rampzalig voor een programma.  Ik probeer altijd met feiten te komen, soms tot vervelens toe voor mensen die denken: daar heb je weer zo’n lopende cijferfabriek." 

"Ik ben een voetballiefhebber, maar voor actief voetbal nu te oud. Daarom doe ik nu aan schaken, ik ben lid van Leidse schaakclub Philidor en teamcaptain van het eerste we doen dit jaar verwoede pogingen promotie te halen." 

"Ik geloof vooral in het gezonde verstand. Ik heb een zeer goede katholieke opvoeding gehad maar ben nu niet meer gelovig, het gezonde verstand staat bij mij nu voorop.  Mijn motto is schep vreugde in het leven zolang het lampje brandt. Zeker nu ik ouder wordt."

"De overgang van werk naar niet werken was toch wel een stevige overgang. Viel toch zwaarder dan ik dacht. Iedereen waarschuwde me voor het zwarte gat, ik dacht dat ik daar wel omheen zou wandelen. Maar je merkt toch wel dat het contact met collega’s veel minder wordt, dat is een beetje tegengevallen. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan dus werk ik nog een beetje in mijn oude vakgebied, als consultant op het gebied van economie en statistiek. Dat doe ik buiten Nederland." 

Ook Spraakmaker worden? Meld je aan voor de community!

Wij zijn op zoek naar mensen die met ons willen meepraten en meedenken over onderwerpen op de radio. Daarvoor willen we graag van jou horen wat jij vindt dat nieuws is. Of wat nieuws zou moeten zijn.

We horen elke dag vooral meningen over het nieuws. Maar is het niet veel interessanter om mensen vanuit hun ervaring aan het woord te laten? Dat alles vanuit het principe: vertel ons wat u weet, niet alleen wat u vindt. Lijkt het jou interessant hierover mee te praten of wil je meer informatie? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of meld je aan!

Correctie melden
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1