appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume

Bureau Buitenland

Presentator: Sophie Derkzen

Luister terug

Venezolaans conflictgoud via Suriname naar Nederland

woensdag 9 september 2020

Venezolaans “conflictgoud” wordt in Guyana en Suriname witgewassen en als “schoon goud” geëxporteerd. Via onder andere vliegtuigmaatschappij KLM komt het goud naar Nederland en de rest van Europa en verdwijnt in de reguliere goudhandel. Daarmee heeft illegaal goud uit Venezuela een nieuwe route gevonden. Aanvankelijk werd het naar Aruba en Curaçao gesmokkeld, maar de Antillen hebben de controle nu opgevoerd, na de publicatie hierover in onder meer Bureau Buitenland, ruim 2,5 jaar geleden. Maar nu is er dus een nieuwe route gevonden, waarbij ook Nederlandse bedrijven, zonder het te weten, betrokken zijn.
Dit alles staat in een rapport van de internationale onderzoeksgroep Info Amazonia, dat deze week online gaat. Een van de onderzoekers is de Nederlandse journalist Bram Ebus.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1