appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-airplay plyr-captions-off plyr-captions-on plyr-download plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-logo-vimeo plyr-logo-youtube plyr-muted plyr-pause plyr-pip plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-settings plyr-volume

Bureau Buitenland

EU zet in op meer migrantendeals

dinsdag 31 mei 2016, 20:00 uur

Nu Syrische vluchtelingen in Griekenland met succes rechtszaken aanspannen tegen hun uitzetting en de Turkse president Erdogan de druk op visumliberalisering steeds verder opvoert, begint de omstreden EU-deal met Turkije scheuren te vertonen.

En ook aan de Europese zuidgrens nemen de zorgen toe: op hun tocht naar Italië verdronken afgelopen week meer dan 700 bootvluchtelingen. Reden voor Europa om te kijken naar andere partners. Zoals in Afrika, waar veel migranten vandaan komen of doorheen reizen. Maar met dubieuze regimes als die van Eritrea, Soedan en Egypte samenwerken: gaat dat helpen de migratiestromen tegen te houden, en moet Europa dat wel willen? En waarom is hierover zo weinig discussie?

Vanavond grijpt Bureau Buitenland deze vragen aan voor een speciale uitzending over de Turkije-deal én de andere vluchtelingendeals die in de maak zijn. Een gesprek met migratierecht-deskundige Jorrit Rijpma, arabiste Rena Netjes en met CDA-Europarlementariër Jeroen Lenaers.


Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1