appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: NOS Langs de Lijn

Bureau Buitenland

Eurobureau: Duitse Wilkommenskultur onder druk

woensdag 19 augustus 2015, 21:00 uur

Van oudsher kent Duitsland een open houding ten aanzien van migranten en vluchtelingen. Om de vergrijzing en bevolkingskrimp tegen te gaan zijn ze eigenlijk hard nodig, maar de weerstand neemt nu hard toe. Dit jaar werden al meer dan 200 hate crimes tegen migranten gemeld. Geregeld worden asielcentra in brand gestoken. 

Bondskanselier Angela Merkel waarschuwde dit weekend dat de vluchtelingenproblematiek in de EU een groter kan probleem worden dan de Griekse crisis. Vanmiddag kwam de Duitse binnenlandminister Thomas de Mezière met nieuwe cijfers: naar verwachting komen dit jaar 800.000 asielzoekers in Duitsland. 

In ons Eurobureau praten we over het wankelen van de Duitse Wilkommenskultur met twee specialisten: Huub van Baar, verbonden aan de Universiteit van Giessen, en Hanco Jürgens van het Duitsland Instituut.


Foto: Caruso Pinguin 

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1