appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume

Bureau Buitenland

Geobureau: een zomer vol chaos

dinsdag 26 augustus 2014, 21:05 uur

De Islamitische Staat in opmars in Syrië en Irak. Oplopende spanningen in Afghanistan en Pakistan. Chaos in Libië, Gaza en Israël, Nigeria, de CAR, Zuid-Soedan…en laten we vooral niet de crisis in het oosten van Oekraïne vergeten, waardoor het Westen in een diepe geopolitieke crisis met Rusland verstrikt is geraakt.
 
Deze zomer kwam alles tegelijk op ons af, waardoor des te meer bleek hoe onvoorspelbaar de wereld is geworden. Zijn er oorzaken aan te wijzen? Hoe staan deze crises in verhouding tot elkaar en wat voor invloed heeft dat op de oude machtsblokken? Zien we een terugkeer van een bipolaire wereld, of gaan we juist een hele nieuwe wereld tegemoet?
 
Daarover praten we in ons Geobureau met Generaal-Majoor B.D. Kees Homan, verbonden aan het Clingendael Instituut, en met Jaïr van der Lijn, onderzoeker bij het Stockholm International Peace Research Institute.  

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1