appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Nieuws en Co

Bureau Buitenland

Presentator: Chris Kijne

Luister terug

Burkina Faso: Terug naar Boulgou

woensdag 29 november 2017

Het is één van de belangrijkste prioriteiten van het buitenlandbeleid van ons nieuwe kabinet: het bestrijden van de grondoorzaken van migratie, en dan met name van migratie uit landen in Afrika. De Europese Unie pompt met het EU Trust Fund For Africa miljarden euro’s in maatregelen - van grensbewaking tot ontwikkelingsprojecten - om de komst van migranten naar Europa te beperken.

Deze week zijn Europese en Afrikaanse regeringsleiders bijeen in Ivoorkust voor een speciale top over deze kwestie. Namens Nederland zijn premier Mark Rutte en buitenlandministers Halbe Zijlstra en Sigrid Kaag aanwezig. De inzet van Europa: oplossingen vinden om er voor te zorgen dat migranten uit Afrika niet meer illegaal naar Europa reizen.

In het West-Afrikaanse land Burkina Faso, waar migranten vandaan komen maar ook doorheen reizen, wordt niet gesproken van een migratiecrisis.Integendeel: daar is migratie een realiteit van alledag en bovendien een ontwikkelingsmodel. Een reportage van Saskia Houttuin en Sarah Haaij.


Deze reportage is mede mogelijk gemaakt door het Postcode Loterij Fonds voor journalisten en het Matchingfonds van De Coöperatie.


(foto: Sarah Haaij/Saskia Houttuin)

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1