Buitenland
VPRO

'Stabiliteit is het belangrijkste en Poetin geeft die'

foto: EPA (via ANP)foto: EPA (via ANP)
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Stabiliteit is het belangrijkste en Poetin geeft die'

Op 18 maart mag een nieuwe generatie voor het eerst stemmen tijdens de presidentsverkiezingen in Rusland. Zij zijn na de Sovjet-Unie geboren en weten niet beter dan dat Poetin aan de macht is. In de eerste aflevering van Bureau Buitenland’s De Datsja spreken Eva Cukier, Ruslandredacteur bij NRC, en Nina Targan Mouravi, coauteur van Poetins Rechtbank, over de dromen en idealen van deze jongeren.

Alle Russen weten al dat Poetin de verkiezingen gaat winnen. De oppositie heeft niets te vertellen, waardoor de president weinig campagne voor zijn herverkiezing hoeft te voeren. De oudere generatie is getraumatiseerd door de Sovjet-Unie. Zij hebben hun hele leven keihard gewerkt en moeten nu met honderd euro per maand rondkomen.

Deze generatie is ook niet gewend om kritiek te geven, terwijl jongeren dat wel zijn. "Zij beginnen zich nu politiek te oriënteren. Jongeren hebben een heel ander referentiepunt", meldt Nina Targan Mouravi.

Voor die groep, vooral stedelijke, jongeren met andere idealen is kandidate Kseniya Sobchak een aantrekkelijk figuur. "Zij wil mensen laten zien dat zij niet bang is. En dat iedereen dat kan doen", vertelt Targan Mouravi.

Sociale media

Om jongeren te trekken, voert Sobchak campagne om de televisieprogramma’s onafhankelijker te maken, zodat er geen fulltime propaganda meer is. Ze pleit voor eerlijke en onafhankelijke media, aldus Targan Mouravi. Maar jongeren zitten niet meer voor de televisie, maar vooral op sociale media. Dat brengt ook risico: "Als je op sociale media te interessant of te belangrijk wordt, dan kan je zo een aanklacht voor de kiezen krijgen."

Aleksej Navalny, een andere politieke rivaal van Poetin, trekt deze jongeren al wel via sociale media. Maar hij mag zich niet kandidaat stellen omdat hij is aangeklaagd voor verduistering. Bovendien is het niet zeker of hij de verkiezingen in vrijheid beleeft. Navalny weet precies waar de stedelijke en politiek bewuste jongeren op zitten te wachten. "Hij heeft een hele leuke Youtube-zender. Daar legt hij allerlei corruptiezaken bloot en dat doet hij op een manier die heel overtuigend is. Dat sluit gewoon heel erg aan", vertelt Eva Cukier.

Getraumatiseerd

Scholen doen er alles aan om de neiging bij jongeren die in opstand willen komen tegen de regering te onderdrukken. Ondanks deze onderdrukking is Poetin toch bang dat demonstraties kunnen uitlopen op protesten zoals tijdens de Maidan-revolutie in Oekraïne. "Een vonk kan groter worden en leiden tot instabiliteit. Vandaar de toenemende repressie." In de binnenlandse politiek scoort Poetin in de ogen van Eva Cukier niet zo goed, terwijl hij op het wereldtoneel een dominante rol opeist. Maar voor veel Russen, ook jongeren, is rust en orde een prioriteit. "Stabiliteit is het belangrijkste en Poetin geeft die."

Boycotten

Vooral Navalny roept op om niet te gaan stemmen en om zo de verkiezingen te boycotten. Targan Mouravi is het eens met die oproep van de oppositie: "Poetin kan gewoon niet nog een termijn, dat mag niet." Maar veruit de meeste jongeren in Rusland houden zich niet zo met politiek bezig. Ze zijn drukker met opleidingen en het zoeken naar een goede baan. "Het is heel lastig om na zeventig jaar monddood te zijn geweest, opeens een soort burgerlijk bewustzijn te creëren", aldus Targan Mouravi.

Bureau Buiteland's Datsja

In aanloop naar de Russische presidentsverkiezingen presenteert Bureau Buitenland de vierdelige serie De Datsja. Alles wat je moet weten over Rusland! Maandag t/m vrijdag 19.00 – 19.30 uur NPO Radio 1.

De datsja: jongeren in het Rusland van Poetin

Ster advertentie
Ster advertentie