appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg
Meer NPO
STER Advertentie

Wie is het meest seksistische staatshoofd van 2017?

VPRO
zondag 24 december 2017 | VPRO | Redactie Twitter

Het NPO Radio 1-programma Bureau Buitenland gaat op zoek naar het meest seksistische staatshoofd van 2017. Met de verkiezing van ‘Eikel van het jaar’ haakt het programma in op #MeToo. Eerder organiseerde Bureau Buitenland al verkiezingen voor de ‘Dictator van het jaar’ en de ‘Graaier van het jaar’ over corrupte leiders.

Als er in 2017 iets in het nieuws was, dan was het wel de deining rondom #MeToo en de seksuele intimidatie van vrouwen. Wereldwijd legden miljoenen getuigenis af van hun ervaringen met grensoverschrijdend gedrag en misbruik. De initiatiefnemers van #MeToo werden door het Amerikaanse weekblad Time zelfs uitgeroepen tot Persoon van het jaar. 

‘Eikel van het jaar’

Vanaf 2 januari bepleiten deskundigen in Bureau Buitenland waarom hun kandidaat de meest vrouwonvriendelijke ‘eikel’ van 2017 is. Daarbij komt tevens aan de orde wat er verder mis is in zijn of haar land op het gebied van de positie van vrouwen.

Seksisme en geweld tegen vrouwen zijn wijdverbreid dus de concurrentie is keihard. De deskundige jury, bestaande uit hoogleraar Gender Based Violence Renée Römkens, journaliste Noor Spanjer en schrijfster Hassnae Bouazza, bepaalt op 16 januari wie er vandoor gaat met de titel ‘Eikel van het jaar’.

Genomineerd zijn onder anderen Donald Trump, Jacob Zuma en de Filipijnse leider Rodrigo Duterte. Luisteraars kunnen via Twitter reageren op de nominaties en ook zelf kandidaten aandragen.

Bureau Buitenland, NPO Radio 1, 19.00-19.30 uur

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1