Buitenland

Russen eisen hun plek op in Letland

foto: Marcel Dekkerfoto: Marcel Dekker
  1. Nieuwschevron right
  2. Russen eisen hun plek op in Letland

[KRO-NCRV] Meer dan een kwart van de Letse bevolking bestaat uit inwoners met een Russische afkomst. Sommigen wonen er al generaties, anderen zijn tijdens de 'Russificatie' van de Baltische Staten er naar toe gedeporteerd. Ze delen vrijwel allemaal hetzelfde lot in Letland: ze worden zowel in het maatschappelijke als politieke leven nog regelmatig buitengesloten.

Nationale identiteit terugvinden

Sinds de onafhankelijkheid van de toenmalige Sovjet Unie in 1991 heeft Letland hard zijn best gedaan om iets van zijn nationale identiteit terug te vinden. Volgens veel Russen in het land maken zij daar geen deel van uit. De Russische taal en cultuur doen in de ogen van de Letten te veel denken aan een verleden dat liever vergeten wordt.

Russische taal wordt aan banden gelegd

Volgens Miroslav Mitrofanov van de Russische Unie van Letland veroorzaakt dat in de praktijk regelmatig scheve verhoudingen: in heel veel overheidsinstellingen zijn Russen ondervertegenwoordigd en het gebruik van de Russische taal in het onderwijs wordt steeds meer aan banden gelegd.

Stateloze Russen krijgen geen Letse nationaliteit

Daarnaast maakt de overheid veel te weinig werk van een kleine groep stateloze Russen. Zij komen niet in aanmerking voor de Letse nationaliteit, omdat ze hier na het einde van de Tweede Wereldoorlog zijn komen wonen. Volgens Mitrofanov zien de Letten deze groep als voormalige Sovjetburgers die na de onafhankelijkheid zijn blijven hangen. Een situatie die in Europa toch eigenlijk onacceptabel is.

Miroslav Mitrofanov hoopt dat de Letse bevolking eens gaat beseffen dat ook de Russische minderheid in dit land bestaansrecht heeft. "We hebben al geleden onder het Nazi- en Sovjetbewind. Dat zou moeten verenigen."

Ster advertentie
Ster advertentie