Buitenland

Veel weerstand tegen de sloop van Sovjet-flats in Moskou

foto: Roy Heerkensfoto: Roy Heerkens
  1. Nieuwschevron right
  2. Veel weerstand tegen de sloop van Sovjet-flats in Moskou

[KRO-NCRV] Er is veel weerstand tegen de sloop van Sovjet-flats in Moskou. De regering vindt dat de woningblokken oud en vervallen zijn, maar veel bewoners zien de sloop helemaal niet zitten. Zij vinden de woningen nog prima. Het gaat om duizenden woonblokken, naar schatting anderhalf miljoen Moskovieten worden gedwongen te verhuizen.

Verslaggever Roy Heerkens en correspondent Peter d’Hamecourt gingen voor De Ochtend op pad in Moskou. Ze bezochten onder anderen Vitsjilav Saromin, één van de bewoners die zijn huis wellicht moet gaan verlaten.

De Sovjet-flats

De vijf verdiepingen tellende appartementenblokken werden neergezet in de jaren 50 en 60 onder Chroesjtsjov. Er was toen snel en veel behoefte aan extra woonruimte. Maar Moskou is één van de duurste steden ter wereld, en ook de bouwgrond is peperduur. De Russische bouwsector, die zwaar te lijden heeft gehad van de recessie, zou daar nu flink van willen profiteren denken veel bewoners.

"Ik ben Vitsjilav Saromin. Ik ben muzikant en trouwens dol op de Nederlandse band Shocking Blue. Een Nederlandse rockband uit Den Haag die in de jaren 60 en 70 succesvol was. Ik heb in een sporthal gewerkt, nu geeft Vitsjilav muziekles en treed ook op om wat geld te verdienen. De flat waar ik in woon is van mij. We wonen hier met zijn drieën, mijn vrouw, mijn volwassen zoon en ik."

"Het bestuur van Moskou wil mijn flat slopen. Tegen mijn wil. De flats zouden te oud en vervallen zijn. Maar dat is niet waar! Ze zijn van een degelijke Duitse kwaliteit. Jullie in het westen vinden het misschien een eenvoudige flat, klein en rommelig. Maar wij zijn hier gelukkig."

"Wetten in Rusland bestaan blijkbaar alleen op papier. Het draait alleen maar om geld. De grond is hier veel geld waard. Ze willen ons verhuizen naar de rand van de stad. Ze willen tussen de 5.000 en 8.000 appartementenblokken slopen, het gaat in totaal om 1,5 miljoen Moskovieten. De eerste deportaties, want dat zijn het, staan al gepland. Een schande."

Bekijk hier de reportage:

Ster advertentie
Ster advertentie