Buitenland

Steeds meer atheïsten in Marokko

foto: Willemijn de Koning / pixabayfoto: Willemijn de Koning / pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Steeds meer atheïsten in Marokko

Marokko staat bekend als een islamitisch land. Toch kent het land steeds meer atheïsten. Geloofwaardige aantallen zijn er niet, maar Facebook-groepen voor niet-gelovigen schieten als paddenstoelen uit de grond.

Er zijn steeds meer moderne Marokkanen die zich uitdrukken sinds de Arabische lente in 2011, toen de jongeren de straat opgingen om meer vrijheid te eisen”, zegt Munir Kejji, atheïst en activist. Ik denk ook dat door de opkomst van sociale media meer jongeren vrij uitkomen voor wie ze zijn. Velen hebben bijvoorbeeld Facebook-paginas gemaakt die opriepen om te eten tijdens de ramadan. En er zijn Facebookpagina's voor ex-moslims.

'Ik rook en ik drink'

Eén van die Facebookpaginas die opgericht zijn, is die voor ex-religieuzen, gerund door Salim. Ik heb doodsbedreigingen gehad toen ik de pagina online had gezet. Een religieuze vriend van mij zei dat hij me mocht doden. Toch leeft Salim gewoon zijn leven. Met al mijn kennis over geschiedenis en wetenschap kan ik geen inspiratie uit de koran halen. Nu eet ik tijdens de Ramadan met mijn vader, want hij is ziek en mag niet vasten. En ik rook en drink.

Mickey Mouse

Atheïsten moeten niet alleen oppassen voor oude vrienden, maar ook voor politie, vertelt de Marokkaanse jurist van Human Right Watch, Ahmed Benchemsi. Het is verboden om het geloof van moslims te laten wankelen; hier staat 3 maanden tot 2 jaar gevangenisstraf op”, legt hij uit.

Dit kan gebruikt worden om atheïsten op te sluiten. Tot nu toe is het nog niet gebeurd, maar er was een activist die op Facebook de tekst op een plaatje Er is geen andere god dan Allah veranderd had in Er is geen andere god dan Mickey Mouse’. Hij werd het doel van een klopjacht door de politie. Een internationale steuncampagne kwam echter op gang en de politie zette hun zoektocht niet door.

Narjis, ook een atheïst, ziet de toekomst wel hoopvol in. Tegenwoordig vragen ze tenminste of je vast tijdens de Ramadan. En er zijn plekken waar je kunt eten!

Steeds meer atheïsten in Marokko

Ster advertentie
Ster advertentie